Veien tilbake til Siljustøl

Erlend Mikael Sæverud har reist tilbake i tid. Til sitt sommersted og til sin farfar Harald Sæverud.
"Veien tilbake til Siljustøl" er en reise tilbake i tid. Til egen barndom. Men også til hjemmet til den kjente norske komponisten Harald Sæverud og hans kone, til farfaren og farmoren til fotograf Erlend Mikael Sæverud. Siljustøl var Erlend Mikael sitt feriested i barndommen. Nesten hver eneste sommer var han der. Han opplevde stedet som en eventyrverden. Farfaren fortalte ofte historier og myter som han knyttet opp mot naturen og stedet.

I 1992 døde Harald Sæverud. Siljustøl ble da gjort om til museum. Det ble allemannseie. Erlend Mikael Sæverud mistet kontkaten med stedet. Han følte at barndomsminnene ikke lenger var hans egne. 20 år senere bestemte Erlend Mikael seg for å dra tilbake og fotografere. Han ville fotografere den mystiske, eventyrlige og litt skumle atmosfæren han assosierte Siljustøl med. Å komme tilbake synes han var rart. Han ble møtt av den samme trelukten. I huset sto det meste slik som det alltid hadde gjort. Tiden hadde stått stille. Sæveruds barndom var på museum.

Boken "Veien tilbake til Siljustøl" er resultatet av tre opphold på Siljustøl. Erlend Mikael ønsket å distansere seg fra farfaren, men opplevde at dette var vanskelig. Da han var der følte han at Harald Sæverud absolutt var tilstede. Slik som han selv hadde sagt at han skulle være etter sin død.

Det er fotografiene som tar plass i boken. Teksten gir leseren en liten pekepinn, et rom som fotografiene kan betraktes i. Første del av boken tar for seg huset, mens siste del er viet til naturen omkring huset. Jeg noterte meg følgende stikkord om hva jeg tenkte og følte da jeg bladde gjennom bildene: spøkelsesaktig, mørkt, mystisk, trist, ensomt, nervepirrende. Det er med andre ord ikke en munter bok dette, i alle fall ikke ved første øyekast. At de fleste fotografiene er i sort/hvitt forsterker det hele. Men med litt tid, litt fordøyelse, åpner den seg også opp på et annet vis. Jeg kan i mye større grad se livet som ble levd, barndommen som utfoldet seg der om sommeren. At her var det liv og røre og glede, men kokt sammen med mystikk og ikke minst farfarens tilstedeværelse.

Erlend Mikael Sæverud oppdaget fotografi for rundt 7 år siden. Det var kjærlighet ved første blikk. Han har deltatt på to workshops med Morten Krogvold, og siden studert foto ved Bilder Nordic School of Photography.

Veien tilbake til Siljustøl har vært utstillt i Fana Kulturhus. Boken kan kjøpes i flere bokhandlere, blant annet Tronsmo, Nasjonalgalleriet, Galleri Ramfjord, Tanum Karl Johan og Liebling i Oslo og Norli forskjellige steder i Bergen.

Boken kan også bestilles via Sæveruds hjemmeside: http://www.erlendmikaelsaeverud.no
Erlend Mikael Sæverud -
Erlend Mikael Sæverud
Erlend Mikael Sæverud -
Erlend Mikael Sæverud
Erlend Mikael Sæverud -
Erlend Mikael Sæverud

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu