Mitt prosjekt: Nye Oslo

Oslo skal i løpet av 30 år forvandles fra havneby til fjordby. Adrian Bugge fotograferer utviklingen.
- Så lenge jeg har holdt på med fotografering har jeg vært interessert i byen og hvordan den hele tiden er i forandring. Nye Oslo-prosjektet begynte for alvor med at jeg fotograferte rivingen av Tjuvholmen i 2005, forteller fotograf Adrian Bugge til foto.no.

I 2000 ble Fjordbyplanen vedtatt i Oslo. Planen skal tilrettelegge for byutvikling i havneområder fra Ormøy til Bygdøy, for å åpne byen ut mot sjøen og skape byrom som kan brukes av alle. Dette har ført til stor byggeaktivitet blant annet i områdene rundt Bjørvika og Tjuvholmen, inkludert bygninger som Operaen og den omstridte Barcode-rekken.

- Det er sjeldent man ser så store byutviklingsprosjekter som Fjordbyplanen fra 2000 som dette var en del av. Jeg hadde også tatt noen bilder av aktiviteten på havnen før rivingen, og bestemte meg for å følge utviklingen av områdene fremover. Mens havnebyen endres til fjordby, forandres også Oslo sjel, sier han.

Følger utviklingen i bloggform
Bugges fascinasjon over byens forvandling førte til at han startet fotoprosjektet Nye Oslo og opprettet nettstedet nye-oslo.no i 2007. Her la han ut bilder som viste rivingen og byggingen i området. Etter en tid ble nettstedet lagt på is, men fotograferingen og utviklingen fortsatte. Nå er prosjektet gjenopptatt i bloggform på nyeoslo.tumblr.com, der bilder fra helt tilbake til 2002 vises.

- Det gjør det raskere å legge ut nye bilder samtidig som jeg når ut til flere. Blogg-formatet med stadige nye bilder og mulighet til å bla seg tilbake i tid passer perfekt til prosjektet, synes jeg.

Bloggen oppdateres jevnlig med nye bilder og informasjon om fjordbyplanen. Noen steder har kommet langt i utbyggingen, og resultatet av forandringene blir tydelig i enkelte av Bugges bilder. Som i de to bildene tatt med åtte års mellomrom på Oslo sentralbanestasjon, med utsikt mot Bjørvika (til høyre).

Men en av utfordringene ved prosjektet er nettopp å huske å ta slike før-bilder, forteller han.

- Det er lett å glemme å fotografere områdene før de forvandles. Plutselig er det en byggeplass, men hvordan så det ut før? Byggeplasser og nybygg er spektakulære motiver, men når bygningene først står der blir bilder av områdene forut for utbyggingen vel så interessante.

Personlige inntrykk
Det er ikke rene arkitekturbilder Bugge tar. Bildene er tatt gjennom en innbyggers øyne, gjerne i forbifarten på vei til andre ting.

- Dette er bilder fra mine nære omgivelser og gjenspeiler min personlige opplevelse av stedene. Det dreier seg altså ikke om rene arkitekturbilder som ser husene sånn som arkitektene har planlagt det, men hvordan jeg som innbygger ser det. Meningene om nye Oslo blir stygg eller pen er mange. Jeg blir ikke enig med meg selv – Barcode f. eks blir liksom litt fint, men også veldig harry. Dette er noe av det jeg vil undersøke mer i bloggen fremover, sier han og nevner lyset som en rød tråd gjennom bildene.

- Noe som kjennetegner Oslo er lyset – fra lange lyse sommernetter til det kjølige og kalde lyset om vinteren. Hvordan lyset oppleves og hvordan det påvirker omgivelsene er en rød tråd i bildene. Som jeg skriver et sted i bloggen: Mye av debatten om byutviklingen i Oslo handler om tilgangen til lyset. Om høyhus som kanskje skygger for andre etc. Åpnes byen eller lager boliger og kontorer nye stengsler mot fjorden og solen?

Flere år igjen
Fjordbyen skal etter planen stå klar i 2030. Bugge planlegger å fortsette med prosjektet i lang tid fremover, men har ikke bestemt seg for om det skal vises i andre formater etterhvert.

- Foreløpig synes jeg blogg-formatet passer bra, men det kan absolutt bli aktuelt med en utstilling i fremtiden.

Har du et interessant fotoprosjekt på gang som du har lyst til å fortelle oss om? Kontakt oss på desk(a)foto.no og merk e-posten "Mitt prosjekt"!
Adrian Bugge - Barcode 2013: Lysinntrykk
Barcode 2013: Lysinntrykk
Adrian Bugge
Adrian Bugge - Oslo sentralbanestasjon – utsikt mot Bjørvika: Oslo S: 14. april 2005
Oslo sentralbanestasjon – utsikt mot Bjørvika: Oslo S: 14. april 2005
Adrian Bugge
Adrian Bugge - Oslo sentralbanestasjon – utsikt mot Bjørvika: 22. jan 2013.
Oslo sentralbanestasjon – utsikt mot Bjørvika: 22. jan 2013.
Adrian Bugge
Adrian Bugge -  Vippetangen 2013: Danskebåten som legger til på Vippetangen bak Akershus festning. Fergene legger fortsatt til nær sentrum, mens Containerne er flyttet til industrihavner ut av syne
Vippetangen 2013: Danskebåten som legger til på Vippetangen bak Akershus festning. Fergene legger fortsatt til nær sentrum, mens Containerne er flyttet til industrihavner ut av syne
Adrian Bugge

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Adrian B.
Jeg er så heldig at jeg nettopp fikk vite at jeg er tildelt FotoVideos Utstyrsstipend 2013 (blogg-kategorien) for dette prosjektet.
10.6.2013
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu