Fotografér

Solholm og Færø lanserer en egen workshop-bok for fotografisk utvikling.
Boka Fotografér er for alle som er glad i å fotografere, men spesielt for dem som ønsker å bruke kameraet som et middel for å leve et rikere, mer oppmerksomt og intenst liv.

- Den passer for aldersgruppen 16 og oppover. Målgruppa er vid, men har noen fellestrekk: Den er for folk som er klare for å jobbe, som ønsker en betydelig utvikling, og som er med på idéen om at innstilling og tankesett er en viktig del av det fotografiske arbeidet, forteller medforfatter Tone Elin Solholm til foto.no.

Idéen bak boka var det Torkil Færø som hadde. Han ønsket å samle det nyttigste som paret Solholm og Færø har lært gjennom en årrekke med diverse workshops, både på arrangements-siden og deltager-siden.

- Torkil satt i Marokko, det nærmet seg slutten på workshopen han og Thor Arne Hauer hadde arrangert, og tanken slo han: For hver workshop nås kanskje 8-10-15 mennesker. Og vi møter ofte folk som sier de gjerne ville vært med, men opplever at de ikke har tid, råd eller kanskje mot til å delta på en workshop. Mange uerfarne tror de må være dyktige fotografer for å delta på et fotokurs. Det må da være mulig å lære bort det vi kan til mange flere? Svaret var selvfølgelig å lage en workshopbok!

Tanken var at det måtte være mulig å lage en bok som lå så tett opp til workshoperfaringen at det ville oppleves som en «ekte» workshop. Det vil si at deltagerne lærer praktisk fotografering og mental innstilling til det å fotografere. Og at de får se hva verdens dyktigste fotografer holder på med, slik at de både blir inspirert, og ser hva det er mulig å uttrykke med et kamera.

- Sammen startet vi å pløye oss gjennom våre erfaringer og erindringer fra workshoper vi har deltatt på og selv holdt. Hva var den viktigste lærdommen? Hva har værdet mest nyttige og tatt oss videre både praktisk og mentalt i forhold til fotografi? Jobben vår ble å kna alt dette til vi satt igjen med gullet - det vi mente var essensen av våre workshoperfaringer.

Bokas oppbygging
Boka er delt inn i 14 forskjellige temaer, som for eksempel: oppmerksomt nærvær, bli kjent med lyset, et stykke tid, utnytt hele flaten og skygger & refleksjoner. Hvert tema er delt inn i fem deler:

1. Fotografering - Den praktiske fotograferingsdelen av oppgaven.

2. Bildevurdering
- Leseren trener på egen bildevurdering og det å sette ord på hva som skiller et A-bilde fra et B-bilde, og hvorfor.

3. Studering av mesterne
- Inspirasjon! Forfatterne viser til forskjellige bilder der både kjente norske og verdenskjente fotografer bruker temaet i den aktuelle oppgaven. Hovedvekten av disse er klassikerne innen fotografiet.

4. Mental oppgave
- De dyktigste fotografene lærte oss at det er viktig å ta kontroll over tankene og holdningene våre; den mentale delen av fotografiet. Under arbeidet med boken ble det tydelig for forfatterne at de mentale øvelsene som gjør deltageren til en bedre fotograf også hjelper han eller hun til å leve bedre.

5. Egen side til skisser og notater - Under hver oppgave er det en åpen side som leser bruker etter eget ønske: Notere idéer og spørsmål? Skrive et dikt? Tegne? Lime inn det beste bildet fra oppgaven? Det kan være hva som helst, leseren styrer.

30 workshoper
Hverken Torkil Færø eller Tone Elin Solholm har en formell fotoutdannelse. Likevel lever og ånder de for fotografiet. Gjennom publiserte fotobøker har de vist at de er fremragende fotografer. Og ikke minst at en formell fotoutdannelse ikke er et "must" om man vil noe med fotografiet. Den fotografiske bakgrunnen har de blant annet fått gjennom deltagelse på over 30 workshoper med verdenskjente fotografer i inn- og utland. De siste årene har de også begynt å holde workshoper selv. Og all sin erfaring gjennom disse workshopene kan nå alle ta del i gjennom boka Fotografér. Da er det gode sjanser for å utvikle seg som fotograf. I alle fall om man legger ned det nødvendige arbeidet.

Boka kan bestilles hos Kairos Workshops
 -
Petter von Glassenapp - Forfatterne av boka: Torkil Færø og Tone Elin Solholm
Forfatterne av boka: Torkil Færø og Tone Elin Solholm
Petter von Glassenapp
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu