Kurs/Workshop
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Kloster-workshop på øya Hvar i Kroatia

Bli med til den lille byen Stari Grad på øya Hvar i Kroatia. Der venter Father Mario i det tidligere dominikanske klosteret som er tilknyttet St Peters kirke, grunnlagt i 1842. De tykke steinveggene har vært vitne til mye siden de ble reist oppå de gamle på 1900-tallet. Klosteret blir vår base under workshopen, og den kunstelskende presten bor her fortsatt. Selv maler han, og gleder seg til å få besøk av fotografer fra Norge.
I klosteret råder en innadvendt og harmonisk enkelhet. Her er ro – og en avstresset stemning som vi tror vil hjelpe deg å åpne porten til din kreative kilde. Her er inspirasjon, atmosfære og muligheter til å skape uttrykksfulle, spennende og følsomme bilder.

Du får høre foredrag og være med på bildegjennomganger i klosterets fine arbeidsrom. Vi gleder oss til samtaler om fotografering og opplevelser, for som alle vet er toveis-kommunikasjon mye mer lærerikt enn det motsatte!

Klosterets kunstsamling er betydelig, og det aller mest kjente og verdifulle er maleriet fra selveste Jacopo Tintoretto – «Lamentation of Christ». I klosteret finnes også bibliotek, museum, atrium, kjøkkenhage, sitrustrær og vinstokker. Er du heldig hører du sangen fra kirkekoret i St Peter-kirken rett ved siden av mens du med kamera bokstavlig talt vandrer rundt i historien. Kirken er åpen – gå gjerne inn! Du vil finne et fenomenalt lys flere steder på området.

Det er lett å få assosiasjoner til den Tsjekkiske fotografen Josef Sudek i Stari Grad. Nøktern romantikk, men også progressiv utvikling. Rett utenfor klostermuren ligger den pittoreske gamlebyen med kaféliv og Adriaterhavets friske pust.

Denne workshopen er et samarbeid med Trond Andersen. Han bor vekselvis i Norge og i Kroatia og kjenner landets kultur godt. Trond er et levende bevis på at bilder skapes i hjernen, og ikke utelukkende med øynene. Han mistet 75% av synet i 2004, men valgte å bli prosjektfotograf, coach, forfatter og foredragsholder da han på grunn av synstapet ikke kunne fortsette i sin daværende jobb. Slå den!

«You don´t take a photograph, you make it.»
–Ansel Adams


DAGSPLAN:

Dette er utgangspunktet, og vi justerer programmet om vi ser at det trengs. Første kveld tar vi en gjennomgang av medbrakte bilder og spiser middag.

Morgenfotografering for deg som er early bird!
08–09.30 Frokostbuffet

Etter frokost er det tid til fotografering.
11 Foredrag
13 Lunsj

Etter lunsj er det tid til fotografering og bildeutvelgelse.
17 Levering av bilder på minnepinne til dagens bildegjennomgang.
17.15 Bildegjennomgang
19.30 Vi går ut og spiser middag

Filmsnutter og samvær for dem som ønsker etter middag. Det er også helt i orden å ta kvelden.

TA MED BILDER
Første kveld går vi i fellesskap gjennom bildene du har tatt med; 20 bilder printet i A4. Dette er viktig for at vi skal bli kjent med hvem du er, hvor du er fotografisk, og for å finne de fotografiske styrkene dine. Det er også en fin måte å bli kjent med hverandre på! Gjennomgangen er nyttig for å veilede deg videre under workshopen. Ta med bilder du mener representerer ditt nivå, og som du er interessert i tilbakemelding på.

HJEMREISE MED BONUS
Vi drar fra Hvar til Split utpå dagen 22. april og overnatter på hotell i den flotte gamlebyen siste natta. Dette på grunn av tidlig avreise med Norwegian tilbake til Oslo den 23. april.

Vi anbefaler et besøk i restene av den romerske keiser Diokletians enorme palass, Spalatum. Diokletian var etter historien å dømme alt annet enn ydmyk. Eneherskeren krevde å bli tiltalt som «Dominus et Deus», som betyr «Herre og Gud», og de få som fikk audiens måtte ligge med ansiktet mot gulvet da det var ulovlig å se på den store keiseren. Tre hundre år etter hans død begynte folk å flytte inn i det tomme palasset. De rev ned og bygget videre etter forgodtbefinnende – og slik oppstod faktisk byen Split!

«I soon realized that no journey carries one far unless,
as it extends into the world around us,
it goes an equal distance into the world within.»
– Lillian Smith


OFTE STILTE SPØRSMÅL
Hva slags utstyr trenger jeg?

Du trenger ikke avansert kamerautstyr, men vi anbefaler at du tar med et kamera du kjenner og som du kan stille tid og blender på selv. Du må kunne overføre bildene du tar til din medbrakte laptop. Ta også med en minnepinne, nysgjerrighet og et åpent sinn. Et stativ er ikke dumt om du vil jobbe med lite lys og lange lukkertider. Klosteret har wifi.

Jeg har ikke vært på workshop før. Passer dette for meg?
Ja. Noe av det fine med workshops er blandingen av deltakere. Til oss kommer hele spekteret av fotografer, alt fra ivrige amatører til profesjonelle fotografer. Du blir møtt på det nivået du befinner deg på, og du lærer enormt mye av å se på dem som har kommet lengre.

Jeg er en dreven fotograf. Passer dette for meg?
Ja. Kanskje har du stivnet i et spor og møtt den kreative veggen. Eller du søker nye innspill og inspirasjon. Trenger du en pause fra kommersiell fotografering og vil utvikle et personlig prosjekt? Vi kaster ball med deg og stiller spørsmålene som bringer deg videre.

Hvordan er rommene?
Father Mario tilbyr overnatting i tre dobbeltrom og seks enkeltrom. Enkeltrom koster totalt 1500 kr ekstra. Rommene (cellene) fremstår slik som da munkene bodde der. Forholdene er enkle og til dels primitive, men alle rom er rene og pene med dusj og toalett.

Hvordan gjør vi det med mat?
Frokost er inkludert i prisen. Utlegg til lunsj og middag kommer i tillegg. Hver morgen blir vi servert en god frokost i matsalen. Utpå dagen kan du enten spise lunsj i klosteret, eller gå ut på kafé, alt etter eget ønske. Lunsj i klosteret koster 10 €, og du får også kjøpt deres egenproduserte vin. Om kvelden går vi ut og spiser middag i Stari Grad.

Hva slags klær skal jeg pakke?
April er tidlig sommer i Kroatia. Lette klær holder, men ta også med noe litt varmere for å være komfortabel om kvelden.
Husk badetøy, Kroatia er kjent for sitt krystallklare vann.
Et par lette innesko kan være greit. Og ørepropper er alltid med i kofferten vår.

Hvordan kommer jeg meg dit?
Vi flyr til Split lørdag 16. april og tar ferge til øya Hvar.
Derfra blir det en kort busstur til Stari Grad, før vi spaserer til klostret som ligger minutter fra sentrum.

PRIS: 12900,- Inkludert i prisen er foredrag, bildegjennomganger, personlig oppfølging, overnatting i dobbeltrom på klosteret og frokost. Overnatting på hotell i Split siste natt er også inkludert.

Seks enkeltrom er tilgjengelige på klosteret og koster totalt 1500 kr ekstra.
Reise kommer i tillegg. Norwegian flyr svært rimelig til Split. Jo tidligere du bestiller billetten, jo billigere.

GENERELLE BETINGELSER
Ved avbestilling tidligere enn 8 uker før arrangementets startdato tilbakebetales beløpet (bortsett fra depositumet).
Det gis ingen refusjon ved avbestilling etter dette.

«Travel is more than the seeing of sights;
it is a change that goes on, deep and permanent,
in the ideas of living.»
–Miriam Beard


BILDER OG VEKST VENTER
Vi er stolte over å kunne presentere denne workshopen. Stedet, stemningen, lyset, roen, kontrasten med det moderne livet utenfor klosteret – her ligger bildene og venter. Etter å ha holdt mange workshoper på ekstremt forskjellige steder vet vi at uansett hva vi på forhånd forestiller oss, så vil deltakerne overraske med bilder vi aldri så komme. For vi befinner oss alle på ulike ståsted med hver våre erfaringer. Du ser ting med andre briller enn nestemann, og du kommer til å tolke på ditt eget visuelle språk. Det er nettopp dét som gjør at vi gjennom hver eneste workshop utvikler oss videre, instruktører som deltakere.
Velkommen til kloster-workshop i Kroatia!

Hilsen Tone Solholm, Torkil Færø og Trond Andersen

NB: Kun 12 plasser
Påmelding: Meld deg på ved å fylle ut skjemaet nederst på nettsiden, her: http://kairosworkshops.com/kloster-workshop-i-kroatia/
 -
Foto: Kaire Kitse -
Foto: Kaire Kitse
Foto: Trond Andersen -
Foto: Trond Andersen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu