Det konfronterende blikket

Morten Borgersen og Fin Serck-Hansen formidler menneskene bak HIV-diagnosen i Våre stemmer. HIV: 30 år.
Boken får frem viktigheten av å ikke generalisere, men å heller møte disse menneskenes blikk og høre deres individuelle historier.

Boken Våre stemmer. HIV: 30 år er ikke en fotobok per se, men en bok hvor tekst og bilder utfyller hverandre på en svært god måte. Det er bare å trekke et dypt pust og sette seg tilbake når man har lest historiene til menneskene som blir portrettert i Våre stemmer. Historiene er så hjerteskjærende og ærlige at de slår pusten ut av meg. Det er utrolig hvordan et øyeblikk i et menneskes liv kan endre det totalt. Tenk om man skulle velge feil? Det er menneskelig å gjøre feil, men noen ganger er det andres feil som vil prege deg resten av livet. Hvordan er det å leve med den tanken?

Våre stemmer forteller historiene til et utvalg hiv-positive mennesker, pårørende og sentrale personer i hjelpeapparatet. Disse menneskene står frem og forteller modig og ærlig sin historie om hvordan de ble smittet av sykdommen, reaksjoner fra omverdenen og tanker om fremtiden. Mørke historier. Historier om ett livsendrende, uheldig øyeblikk. Historier om uendelig ondskap påført av andre mennesker.

Historiene, nedtegnet av Morten Borgersen, er akkopagnert av Fin Serck-Hansens portretter av intervjuobjektene i sorthvitt. Ansiktene fyller helsider i boken. Menneskene som forteller om sine liv stirrer konfronterende og direkte på leseren av boka.

Det er skrevet mye om blikket på – og blikket i fotografiet. Det er en spesielt interessant problematikk i forbindelse med denne boken. De HIV-positive er opptatt av at sykdommen ikke definerer hvem de er, og opplever i den forbindelse mange blikk fyllt av fordommer i sitt møte med andre mennesker. «Hiv er ikke som andre viruser. Hiv har en aura som andre sykdommer ikke har. Hiv handler om erotikk. Om intimitet. Om kåtskap.» skriver John Galt.

Blikkene i Serck-Hansens portretter er så direkte at vi som lesere av boka blir konfrontert med vårt forutintatte blikk på HIV-positive. Det er lett å stigmatisere de man ikke kjenner eller vet nok om. Derfor er det viktig med kunnskap – og ikke minst et personlig, ikke generaliserende blikk. Som en av de intervjuede i boken, Jan Kolberg Andersen, sier: «Det eneste vi som har HIV, har felles, det er tabeletter og en diagnose.»
---
Kim Fangen og Ole Rysstad er initiativtakere til prosjektet Våre stemmer. Rysstad arbeider som lege for hiv-positive ved Sørlandet Sykehus, og Fangen er styreleder i Nye Pluss – hiv-positives landsforening. Foreningen ble stiftet 2012 og er en bruker- og interesseorganisasjon av og for alle grupper av mennesker med hivinfeksjon. Overskuddet av boksalget går til Nye Pluss.
 -
Fin Serck-Hansen -
Fin Serck-Hansen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu