Kommersielt innhold
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

De filmer profesjonelt med Olympus

Skal du ha et systemkamera til videofilming, vil du ofte tenke på Panasonic, Canon eller Sony. Men noen har også funnet skjulte kvaliteter i kameraene fra Olympus, og velger å bruke det.
Aldri før har så mange byttet kamerasystem som nå. Det er ikke fordi så mange sitter på et dårlig system, det er faktisk vanskelig å finne et dårlig system i dag. Men det er heller fordi det er så mange gode, at muligheten for å finne ett som passer akkurat deg er ganske stor, og da er det fristende å skifte til et slikt.

Siden salget av speilløse kameraer vokser, er det flere som bytter til slike, men det byttes i alle retninger. Vi har snakket med tre filmfolk som alle har valgt å bytte til Olympus – et noe uortodokst valg som vi gjerne vil vite mer om bakgrunnen for.

Fahil Anweri (frilanser): Jeg skulle på opptak for å filme dans på Nærøyfjorden, og ville ha regn på opptakene. Jeg hadde samlet inn utstyr som skulle brukes da Olympus kom og spurte hva jeg skulle gjøre, og foreslo å ta med Olympus-utstyr. Jeg innvendte at det ikke er et videokamera, men tok med et E-M1 II i tillegg til det andre utstyret jeg hadde.

Det pøsregnet under opptak, og jeg var glad jeg slapp å være redd for det rådyre utstyret. Olympus er så godt værtettet at jeg ikke trengte å bekymre meg. Det var også kjappere å bytte objektiv, og jeg slapp å bruke gimbal på grunn av bildestabilisatoren i kameraet.
Jeg fikk det opptaket jeg var ute etter, bare enklere enn med annet kamera. I fjor reiste jeg og filmet i 40 land. Det hadde vært upraktisk med for eksempel en Sony FS7. Blant annet slipper man ofte å søke om tillatelse, for kameraet er så lite og unnselig at man virker som en hobbyfotograf. Man slipper mye bråk med myndigheter på den måten.
Med Olympus bruker jeg gjerne ståhjuling når jeg filmer. Det går ikke med andre kameraer.

Christoffer Krook (frilanser): Hadde akkurat solgt det gamle systemet mitt og skulle gjøre en jobb. Jeg var på utkikk etter nytt system, og hadde sett på både Sony og Fujifilm. Olympus foreslo at jeg skulle prøve en E-M1, og jeg likte svært godt å bruke det.
Jækla digg at jeg kan ta med meg kameraet over alt. Jeg kan miste det i gulvet og søle øl over det.

Stian Servoss (Flimmer Film): Jeg har brukt Olympus til stillbilder på instagram en stund, og var imponert over værtettingen og bildestabilsatoren, men det var først med E-M1 II at videofunksjonen var brukbar. Men da ble den også imponerende bra. Det er særlig værtettingen, optikken og bildestabilisatoren jeg setter pris på. Det sparer meg for kilovis med utstyr.

Jeg jobber med en dokumentarfilm om artisten Aurora Aksnes, og filmer med Canon C300 som hovedkamera. Jeg tok med Olympus E-M1 Mark II for stillbilder, men bruker det nå også som sekundærkamera til filming.

Hvilke utfordringer møter man? Er det greit å matche med bilde fra andre kameramerker?

Stian: Det går ganske greit å matche. Det er ingen Log-funksjon i kameraet, men hvis du gjør profilen helt flat er det faktisk veldig likt Arri Alexa i fargene. Støy ser veldig analogt ut, bedre enn på Canon, og er derfor behagelig å se på.
Fahil: Man må ha med ekstern opptaker og synke lyden i etterkant dersom man skal bruke en XLR-mikrofon. Profesjonelle videokameraer gir nok en bedre arbeidsflyt. Man må bygge på mer for å få de samme funksjonene.
Christoffer: Det kan være vanskelig å få riktige hudtoner ved opptak rett til minnekort. Det fungerer mye bedre med ekstern opptaker.

Nesten alle som filmer med et MicroFourThirds-kamera bruker Panasonic. Hvorfor gjør ikke dere det?

Christoffer: Litt smaksak – Olympus’ optikk er bedre, og så har du værtettingen.

Fahil: Det fungerer veldig bra som stillskamera. Har ikke jobbet med stills tidligere, men gjør det nå, på grunn av kameraet. Jeg synes også Olympus gir en unik look på opptakene. Alle kjenner Canon- og Panasonic-looken. Olympus ser annerledes ut (kan minne litt om Red). Jeg ønsker ikke å skifte til Panasonic, men heller skille meg litt ut med en annen look.


Alle kamerasystemer har sine fordeler og ulemper, og ingen av dem er absolutt best for alle. Det gjelder med andre ord bare å finne det systemet som passer dine behov.

Hvis du vil høres disse gutta snakke mer om hvordan man kommer i gang med videofilming, holder de et lite minikurs i butikken vår på tordag 15.2 kl. 17.00-19.00.
I tillegg har vi brukerkurs i Olympus E-M1 II med Morten Hvaal kl. 14-16 samme dag. Dagen før, kl. 17.00-19.00 får vi besøk av portrettfotograf Kristoffer Myhre som vil fortelle om hvordan man jobber med portretter, og om et prosjekt han har drevet med sammen med Aksel Lund Svindal.

Program for disse dagene, og påmelding finner du her.br> http://foto.no/artikler/foto-no/nytt-p%C3%A5-foto-no/4832...nnhold;Les mer om kommersielt innhold på foto.no her.

 -
Christoffer Krook med sin Olympus
Foto: Kevin Andreas Smilden -
Foto: Kevin Andreas Smilden
Stian Servoss filmer "Fjorden Cowboys". Litt ekstra å bære på når han ikke kan bruke Olympus.
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu