Kurs/Workshop
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Tanker blir bilder – kontemplativ fotografering

Velkommen til «Tanker blir bilder». Denne workshopen traff en nerve blant mange da vi første gang lanserte den. Nå setter vi den opp igjen, og DU kan være med!
HVA ÈR EGENTLIG KONTEMPLATIV FOTOGRAFERING?
Kameraet kan brukes til å berike livet på mange måter. Ved å fotografere kontemplativt oppdager og utforsker du den ytre verden og ditt indre landskap samtidig. Mest interessante blir bildene når du klarer å kombinere de to. Vi skal fokusere på å bruke kameraet som et middel til å være mer tilstede og bevisst i øyeblikket, og se oss selv og omgivelsene med nye øyne.

Kontemplativ fotografering handler om å være 100 prosent til stede her og nå. Du vet ­– den følelsen når du, kameraet og det du velger å rette kameraet mot blir étt. Det finnes ikke et fasitsvar eller en spikret definisjon, men sammen skal vi diskutere hva det kan bety ­– og hvordan du kan jobbe for å få det til.

På Gamle Mollandskjær må du bruke såkalte «vanlige omgivelser» og omforme dem til bilder. Dine bilder. Det er en annen type utfordring enn når du befinner deg på spektakulære destinasjoner hvor alt er nytt, ukjent og fengslende. For når det spektakulære er fraværende, hva griper du som fotograf tak i da?

Workshopens arbeidsform gjør at du tilegner deg flust av kunnskap og erfaring på kort tid. For nybegynnere vil bildegjennomgangene og introduksjonen til kjente fotografers arbeid slå dørene på vidt gap inn til fotografiets univers. Erfarne fotografer som allerede er bevandret i dette universet kan finne nøkler og låse opp nye rom. Fyll på kreativitetskontoen og inspirasjonskildene dine!

«Døren inn til det indre rommet åpnet seg. Jeg er full av kraft og energi. TAKK.»
– Hege Bach, tidligere delta
ker

STEDET
Gamle Mollandskjær ligger rett utenfor Grimstad på Sørlandet. Huset og den ombygde låven ligger på gammel grunn – den eldste delen er fra 1820-tallet. Området er som skapt for en kontemplativ tilnærming. I motsetning til å jakte på det avgjørende øyeblikket eller actionfylte hendelser skal du i møtet med omgivelsene lage bilder som kommer fra et sted inne i deg selv. Denne måten å fotografere på er mindfulness i praksis. Bak huset ligger skogen med stillhet, ro, naturens gang – og stier som fører ned til svaberg, strand og sjø på 5 minutter.

Vi er nysgjerrige: Hvilken erfaring, måte å se på, tilnærming og personlighet har du som du vil bringe inn i bildene?

«Noen møter og opplevelser setter jeg større pris på enn andre. En flott og dedikert gjeng med vilje til å skape gode opplevelser. Profesjonelt og dyktig gjennomført!»
– Trond Andersen, fotograf og coach, tidligere delta
ker

STUDIO DESIGN ER VERTSKAP
Kristin Heier er portrett- og bryllupsfotograf og jobber i firmaet Studio Design. Kristin vil sørge for at det er god mat på bordet, og hver morgen gi oss mentalt påfyll gjennom «Kaffe og ord til ettertanke». Hun gleder seg til vi skal fylle Gamle Mollandskjær med stemningen som bare felles fotoglede, utvikling og kreativitet kan gi.

LÅVEN
I den ombygde låven vil foredrag og bildegjennomgangene foregå. Her er det også soverom, bad og en badstu du kan bruke om du ønsker. Du kan sitte i det hyggelige undervisningsrommet og arbeide på laptopen sammen de andre.

HOVEDHUSET
I tilknytning til hovedhuset ligger Vinterhagen. Der skal vi nyte måltidene og den gode samtalen. Kristin gleder seg til å skjemme oss bort med hjemmebakst og sunne smaker fra kjøkkenet. Terrassen er et godt sted for refleksjon og pause – ta gjerne med kaffen ut dit når vårsola varmer i husveggen.

«Jeg har funnet tilbake til min glød for fotografi og lysten til å sette i gang med prosjekter. Tusen takk.»
– Annelise Kirsebom, tidligere delta
ker

OM WORKSHOPHOLDEREN
Tone Elin Solholm (f.1974) utgjør halvparten av firmaet Kairos Workshops. Hun har lang erfaring med workshops både som deltaker og som kursholder. Bak seg har hun 3 fotobøker (The Giant´s Living Room, Song of Seikilos og Cinnamon Waves), separat- og gruppeutstillinger. Tone er også medforfatter av workshopbøkene Fotografér! og den splitter nye Fotografér familien din!

DAGSPLAN
Torsdag 31. mai:
Ankomst kl. 17 presis
Gjennomgang av medbragte bilder
Velkomstmiddag

Fredag 1. juni:
Fotografering for early birds
Frokost
Fotografering
Diskusjon og foredrag om kontemplativt fotografi
Lunsj
Fotografering
Utvelgelse og levering av bilder
Gjennomgang av dagens bilder
Middag

Lørdag 2. juni:
Fotografering for early birds
Frokost
Fotografering
Foredrag om kontemplativt fotografi
Lunsj
Utvelgelse og levering av bilder
Gjennomgang av dagens bilder
Middag

Søndag 3. juni:
Fotografering
Frokost
Utvelgelse og levering av bilder
Gjennomgang av dagens bilder
Avslutningslunsj
Hjemreise kl. 15

Dagsplanen kan endres etter behov.

«Selv en workshop på 3 dager er utfordrende og lærerik, når den er godt og generøst planlagt og gjennomført.»
– Anne Lytomt Hagen, tidligere delta
ker

Til første kveld tar du med 15 bilder (printet i str A4). Vi går gjennom disse i fellesskap. Velg bilder som representerer ditt nivå, hvor du står som fotograf. Det er viktig at du tar med bilder fordi det sier noe om blikket ditt, hvem du er, og det er nyttig for Tone når hun skal veilede deg videre. Det er også en fin måte å bli kjent med hverandre på! Velg bilder du ønsker tilbakemelding på. Vi holder en uformell og trygg atmosfære.

OFTE STILTE SPØRSMÅL

Hva slags utstyr trenger jeg?

Du trenger ikke avansert kamerautstyr, men vi anbefaler at du tar med et kamera du kjenner og som du kan stille tid og blender på selv. Du må kunne overføre bildene du tar til din medbrakte laptop. Ta også med en minnepinne, notatblokk, nysgjerrighet og ditt åpne sinn. Et stativ er ikke dumt om du vil jobbe med lite lys og lange lukkertider.

Jeg har ikke vært på workshop før. Passer dette for meg?
Noe av det fine med workshops er blandingen av deltakere. Til oss kommer hele spekteret av fotografer, alt fra amatører til profesjonelle fotografer. Du blir møtt på det nivået du befinner deg på, og du lærer enormt mye av å se på dem som har kommet lengre.

Jeg er en dreven fotograf. Passer dette for meg?
Kanskje har du stivnet i et spor og møtt den kreative veggen? Eller du søker nye innspill og inspirasjon. Trenger du en pause fra kommersiell fotografering og vil utvikle et personlig prosjekt? Jeg kaster ball med deg og stiller spørsmål som kan bringe deg videre.

Hva mener dere med «enkel overnatting»?
Denne workshopen foregår hjemme på den tidligere gården hos Kristin Heier med familie. De har laget i stand hyggelige rom til gjester på låven, men det er ikke egne bad til hvert rom. Det betyr at vi deler på badet og toalettet.

Hva slags klær skal jeg pakke?
Vanlig tøy holder. Tenk på at når du fotograferer i skogen eller ved sjøen skal ikke tøyet hindre deg. Ta med vindtett jakke og vanntette sko som tåler å bli skitne. Du kan også ta med badetøy – det kan jo hende stranda frister til et morgenbad?

«Jeg var litt usikker på hva jeg kunne få til i et begrenset område. Synes at det var veldig nyttig å se hva en kunne se på et «vanlig» sted, ikke minst synes jeg det var veldig lærerikt å se hvor forskjellig alle deltagerene så omgivelsene og hva de valgte å ta bilde av.»
– Magne Geir Bøe, tidligere delta
ker

GENERELLE BETINGELSER
Ved avbestilling tidligere enn 8 uker før arrangementets startdato tilbakebetales beløpet (bortsett fra depositumet på 3400 kr). Det gis ingen refusjon ved avbestilling etter dette.

PRIS: 6800,-
Inkludert i den hyggelige prisen er foredrag, bildegjennomganger, personlig oppfølging, enkel overnatting enten i enkeltrom eller dobbeltrom + alle måltider. Snacks og kaffe/te mellom måltidene er også inkludert. Dersom du bor i Grimstad og vil sove hjemme gis et fratrekk på 750 kr på kursavgiften.

10 plasser

LURER DU PÅ NOE?
Dersom du skulle ha noen spørsmål angående selve workshopen tar du kontakt med Tone: tone@kairosworks.no
Lurer du på noe angående stedet, overnatting og mat, kontakt Kristin: kristin@studiodesign.no

Velkommen!
Hilsen Tone Solholm og Kristin Heier


«Jeg kom hjem derfra med masse ny inspirasjon og iver. Min fotografiske horisont har utvidet seg betraktelig. Så takk!»
– Torolf Vågan, tidligere delta
ker

NÅ ER DET DIN TUR!
Når du fletter dine særegne evner, erfaring og personlighet sammen med det du ser rundt deg tror vi resultatet vil åpne en ny dør i det fotografiske arbeidet ditt. Det er nemlig bildene bare du kan skape. Bakket opp av konstruktive bildegjennomganger og personlig oppfølging er denne workshopen vitamininnsprøytningen du trenger for å gjøre tanker til bilder.

PÅMELDING
For å sikre deg en plass på denne workshopen sender du en mail til tone@kairosworks.no
I emnefeltet skriver du «Påmelding til Tanker blir bilder», og så trenger vi ditt fulle navn, adresse og telefonnummer.
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu