Kurs/Workshop
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Kurs i digitalfotografering på Jeløy – Oslofjordens perle

Er du en ivrig amatør eller en begynnende profesjonell som har lyst til å komme litt videre og prøve noe nytt? Føler du at du har mer å lære når det gjelder digital arbeidsflyt?
Har du fortsatt ikke helt klart for deg hva et digitalt negativ er? Sliter du med å få dreis på fargestyringen? Vet du egentlig hva en ICC-profil er? Og hva med det grunnleggende – utstyr, motivvalg og komposisjon? Hvor mange megapixler bør du ha? Hvor viktig er det med stativ? Hva er det gylne snitt?

Alt dette og mye mer kan du få svar på i løpet av en helg på Jeløy – øya som i over hundre år har vært kjent som Oslofjordens perle. Jeløy er kun én mil lang, men svært variert. Her finnes et historisk kulturlandskap med lange alleer og ærverdige bygninger, men også rike løv- og barskogsområder og en tilnærmet urørt kystlinje med både sjeldne bergarter og oppsiktsvekkende formasjoner. Det er ikke for ingenting at Jeløy kan vise til omkring ti større og mindre verneområder. Jeløy har kort sagt noen svært spennende fotomuligheter.

Lederen av workshopen er Edmund Schilvold, en 39 år gammel fotograf og forfatter som blant annet har vært involvert i tre store praktbok-prosjekter (med en varighet på til sammen nesten ti år). Det første var en 340-siders gavebok om Jeløy (2006/2007) – skrevet og designet av Schilvold selv, solgt i ca. tre og et halvt tusen eksemplarer, og nå tilgjengelig som e-bok. Det andre var en mer skjønnlitterær utgivelse, en samling av noen av Schilvolds dikt og noveller, illustrert med poetiske fotografier (2008), og det tredje var en 360-siders praktbok om Mosseskogen og omegn (et område av stor kulturhistorisk interesse), gitt ut av de lokale velforeningene (2017), hvor Schilvold var en av redaktørene og hovedbidragsyterne.

Over de siste 12 årene har Schilvold har også arrangert nærmere 40 ulike helgekurs i fotografering (tilsvarer ca. 700 undervisningstimer) – hovedsakelig på hans kjære Jeløy, men også i Stavanger, i Ålesund, i Vågå, i Valdres og i Irland (for eksempler på de mange gode tilbakemeldingene, se listen under denne artikkelen).

Siden starten sent i 2003, da han returnerte til Norge etter kunst- og design-studier i Sydney, Australia, har han også mottatt forskjellige stipendier, vært frilansjournalist for magasiner og aviser, lærer for Folkeuniversitetet, turguide, etc. For øyeblikket holder han på med en mastergrad, samt diverse nye bokprosjekter. Schilvold har et brennende engasjement for både fotografi og natur, og vil gjøre sitt ytterste for å gi deg en lærerik og minneverdig helg på vakre Jeløy.

Kurshelger i 2020

Fredag 24. – søndag 26. juli

Fredag 31. juli – søndag 2. august

Påmeldinger og spørsmål sendes til edmund.schilvold(krøllalfa)protonmail.com

Du kan også ringe eller sende sms til +47 412 28 012, din henvendelse vil bli besvart så snart det lar seg gjøre.

Se gjerne også den nye websiden på http://edmund-schilvold.com

Merk: Hvis ingen av de oppgitte helgene skulle passe, er du velkommen til å sende en forespørsel om en annen helg i juli/august, eller om enkeltundervisning/privattimer. Kurs kan også arrangeres andre steder i oslofjordsområdet, som på Hurumlandet, for eksempel.

Tider: 16.00–21.00 fredag, 12.00–18.00 lørdag, 13.00–19.00 søndag (17 timer i alt). Forbehold om mindre endringer for å tilpasse kurset til vær og lysforhold. En kombinasjon av praktisk fotografering i friluft og undervisning og bildebehandling innendørs.

Pris: 3.279,- per deltaker. Enkel bevertning er inkludert i prisen.

Påmelding: Helst minst tre uker før. Ved avbestilling inntil 14 dager før vil 50 prosent bli refundert. Etter dette har vi ikke anledning til å gi noen refusjon.

(Dersom du skulle få symptomer som kan bety Korona, og dette kan dokumenteres, vil vi refundere 50 prosent også dersom dette oppstår like før kurset, siden du da vil måtte trekke deg.)

Antall deltakere: For at alle skal få tilstrekkelig oppmerksomhet, er tallet på deltakere begrenset oppad til kun fem personer. Det kan med andre ord lønne seg å være tidlig ute. (Dette er ikke et tak vi har innført som følge av oppstyret rundt knyttet til et visst virus, men en grense vi har operert med i over ti år, av hensyn til kvaliteten på undervisningen.)

Overnatting: Må ordnes av hver enkelt deltaker. Hotellene Jeløy Radio (flott, naturnær beliggenhet) og Refsnes Gods (kjent for god mat) ligger på solnedgangssiden av Jeløy. I Moss by finnes blant Moss Hotel, Mitt Hotell og Mossesia Kro og Hotell (sistnevnte er antagelig det rimeligste alternativet). Det finnes også diverse overnattingsmuligheter i Son og i Horten, for eksempel.

Nødvendig utstyr: Digitalt kamera (speilrefleks anbefales) og fotostativ. Bærbar PC med mus, kortleser og programvare. Hva sistnevnte angår bør du helst stille med fullversjonen av Adobe Photoshop, men til det vi skal gjøre på dette kurset trenger du ikke de aller nyeste versjonene. Fordelen med de nyeste utgavene av Photoshop er at du kan abonnere på en lisens for kun noen få hundre kroner i måneden.

Møtested: Avtales nærmere – sannsynligvis parkeringen på Alby (Galleri F 15), søndre Jeløy.

Påmeldinger og spørsmål sendes til edmund.schilvold(krøllalfa)protonmail.com

Du kan også ringe eller sende sms til +47 412 28 012, din henvendelse vil bli besvart så snart det lar seg gjøre.

Se gjerne også den nye websiden på http://edmund-schilvold.com

Hva noen av fotokurs-deltakerne sier:

”Tusen takk for givende kurs. Jeg er jo en teoretisk anlagt person, og kan mye av teorien, men praksis er noe ganske annet, og jeg lærte veldig mye! Dessuten var jo Jeløy en oppdagelse for meg. Takk også for en fantastisk fin bok – både billedmessig og tekstmessig!”

Geir Ellingsrud (tidligere rektor ved Universitetet i Oslo)
”Jeg hadde tre lærerike og hyggelige dager på Jeløya, og ble positivt overrasket over kurset. Var spent på hvor mye vekt du ville legge på de forskjellige emnene, og hvordan opplegget var. Synes du fikk til en god balanse mellom repetisjon av basiskunnskap og nye utfordringer, og en greit sammensatt gruppe. Du var grundig i dine forklaringer, og overbeviser med kunnskap om alle temaer vi var innom og spørsmål vi stilte, uten å gå i fella med vidtrekkende resonnementer. Bra!”

Håkon Haugan, Nøtterøy
”Takk for meget god undervisning, er veldig fornøyd ... liker din rolige væremåte, og måten å forklare ting på …”

Heidi Grinaker, Fredrikstad
”Tusen tack (…) för en riktigt bra kurs. Flink er du! Jag har lärt mig masor, och glädjer mig nu till att fortsätta att ta förhoppninsvis lite bättre bilder, och inte minst jobba med RAW-filer i Photoshop. (…) Bästa hälsnigar en mycket glad och nöjd workshoppare.”

Katrin Ohlander, Moss
”Tusen takk for oppsummeringen, og ikke minst – tusen takk for en flott helg! Du er en fantastisk pedagog som maler også verbale bilder med stor grundighet og tålmodighet. Det gjør det lett å forstå – både teori og praksis. Kombinasjonen av praktisk fotografering, teori og bildebehandling var helt ypperlig. Du behersker komposisjon både i bilder og i undervisning! Kurset har gitt meg inspirasjon til å fotografere mer, og til å leke med bildebehandling i Photoshop.”

Karen Hannasvik, Biri
”Tusen takk for en flott og lærerik helg – det praktiske og teoretiske var midt i blinken for en som trengte litt mer grunnleggende kunnskap om fotograferingens irrganger.”

Terje Måkestad, Oslo
”Har lært utrolig mye på disse tre dagene, og gleder meg til å fortsette med fotografering og etterbehandling i Photoshop. Synes også det var kjekt at vi var en liten gruppe, sånn at alle fikk individuell veiledning.”

Bjørg Unndis Dale, Oslo
”Jeg var kjempefornøyd med fotokurset, og syntes jeg lærte mye. Flott med praksis både ute og inne (...) Du er forøvrig veldig dyktig til å lære fra deg ting. En føler at en henger med i svingene og får forståelse av det en hører.”

Kirsten Heiberg (kurs på Nord-Garthus gård i Begnadalen)
”Tusen takk for notatene. Jeg vil samtidig takke for et veldig lærerikt kurs. Det blir gøy å utforske videre.”

Berit Rustebakke (kurs på Nord-Garthus gård i Begnadalen)
”Vil også takke for et godt kurs, må si jeg lærte mye. (...) Kjempemorsomt var det, må si at tiden gikk veldig fort.”

Gerd Bjørnødegård (kurs på Nord-Garthus gård i Begnadalen)
”Takk for et flott kurs! En intensiv helg med en fin kombinasjon av mye fotografering ute i naturen og nyttig teori for å øke forståelse. Veldig bra veiledning underveis. Har lært veldig mye som jeg nå skal ta med meg videre. Photoshop-sesjonen var glimrende.”

Ola Smith, Hosle
”Tusen takk for et lærerikt kurs. Jeg fikk ny inspirasjon til å fotografere mer, og til å bruke bildebehandlingsprogrammet mer systematisk. Dette var morsomt. Du er god til å forklare, og ditt brennende engasjement for fotografering var lett å se. Så, tusen takk for tre flotte dager!”

Anne Sofie Røimål, Oslo
”Kurset var meget bra lagt opp, med en flott blanding av teori og praksis. Det var veldig bra at praksisen fulgte rett etter teoridelen, slik at vi fikk prøvd ut ting umiddelbart. Jeg har lært utrolig mye om kamerainnstillinger, og om det å kunne se motiver ute i naturen.”

Shirley Christell Løvtangen, Sarpsborg
”Tusen takk for denne helgen! Som du forhåpentligvis forsto, var jeg svært fornøyd på alle måter. Kanskje passet jeg med mitt kunnskapsnivå og erfaringer nøyaktig inn i profilen til den ideelle deltager. I hvert fall ga kurset meg mer enn forventet av konkrete tips, råd og ny forståelse. På bakgrunn av dette ga kurset meg så mye inspirasjon at jeg ikke kan vente med å få satt i gang med den nye viten. Dette skal det bli bedre og flere bilder av!”

Tore Lie, Son
”Takk for oppdatert informasjon. Vil ta med at jeg fikk stort utbytte av kurset i mars i år. Bruker det vi lærte på kurset hyppig!”

Andreas Sinding-Larsen, Oslo
”Hei Edmund! Vil bare takke for flotte dager. Det var utrolig interessant og lærerikt, og ga meg inspirasjon til å løpe ut i dag tidlig – ut i morgentåken som lå tungt over skogen her.”

Elisabeth Maria Sandaker, Råde
”Takk for en strålende helg på Jeløy, med en perfekt blanding av teori og praksis! Har fått både ny kunnskap og inspirasjon.”

Anne Gunn Pedersen, Søgne
”Takk for en kjempefin helg! Jeg har lært masse, og gleder meg til å eksperimentere med alt jeg har lært. Jeg synes kurset var veldig godt lagt opp med to dager ’ute i felt’ og en dag inne med redigering.”

Ann-Kristin Bræck, Moss
”Vil takke for en veldig lærerik, inspirerende og morsom helg i fint vær og vakre omgivelser. Kunne litt da jeg kom, men dro hjem med nye kunnskaper, ny inspirasjon og ny giv.”

Stian Halvorsen, Jessheim
”Jeg tenker stadig tilbake på fotokurset på Jeløy med glede!”

”Tusen takk for flotte dager på vakre Jeløy. Kari og jeg var enige om at vi hadde hatt stort utbytte av dagene på ditt kurs. Nå er det opp til oss.”

Reidun Hovind Haugland, Asker
”Tre intense dager, med en fin blanding av både teori og praktiske øvelser, i naturskjønne omgivelser på Jeløy. Kurset var for meg en veldig god repetisjon av gammel fotokunnskap, i kombinasjon med at det ga meg en veldig god innføring i den digitale verden og fikk meg i gang i Photoshop. Kurset gav meg også en masse inspirasjon til å se motiver og ’bilder’ – anbefales!”

Dag Erik Storberget
”Hei Edmund! Vil gjerne takke for et særdeles innholdsrikt og inspirerende kurs i Vågå sist helg. (…) Du er virkelig kunnskapsrik.”

Lise Foss, Oslo (kurs på ”Fotografiakademiet” i Vågå)
"Takk igjen for noen veldig nyttige og artige fotodager!"

Cornelia Vikan, Stjørdal (kurs på ”Fotografiakademiet” i Vågå)
”Kurset hadde bra innhold, og var meget lærerikt. Et perfekt nybegynnerkurs for de som vil gå litt videre innen fotografering. Man blir veldig motivert til å gå dypere inn i de forskjellige temaene etter dette kurset.”

Kenneth Isaksen, Rygge
”Takk for en lærerik helg. Det var en stor inspirasjon.”

Kent Engedalen, Oslo
Deltaker på kurset fra 20. til 22. februar 2009 (Jeløy)
”Takk for et nyttig kurs i helga! Kjempemessig!”

Norvald Ruderaas, Tjøtta, Helgeland
”Jeg nøt hvert minutt disse to dagene også, og har lært en masse. (…) På nivå 1-kurset i vår fikk jeg en skikkelig aha-opplevelse og ble veldig inspirert av både den måten du underviste oss på og hvordan vi fikk nærme oss oppgavene. (…) Derfor bestemte jeg meg raskt for å melde meg på høstens nivå 2-kurs, noe jeg ikke angrer et øyeblikk på. Jeg er virkelig blitt helfrelst.”

Tina Normann, Larkollen
”Jeg kom på kurset til Edmund Schilvold som en bortkommen amatørfotograf, og gikk hjem med ny motivasjon til å lære mye, mye mer. Jeg hadde på egenhånd jobbet meg til å like SLR-kameraet mitt, men begynte å stille krav som krevde mer teknikk og forståelse. Jeg fikk skyvet jeg trengte. Takk!”

Petter Andersen, Moss
”Jeg hadde store forventninger til dette kurset. Noe kunne jeg fra før, men jeg lærte mye nytt. Kurset var fint lagt opp med en god kombinasjon av læring inne og fotografering ute. Det var også en stor fordel at vi kun var fem personer slik at enhver fikk den hjelpen som var nødvendig. Kurset innfridde mine forventninger og kan varmt anbefales til andre med interesse for fotografering.”

Erik Solberg, Porsgrunn
”Tusen takk for en svært lærerik og super kurshelg. Jeg er veldig fornøyd.”

Therese Norman Andersen, Slemmestad
”Jeg synes kurset var veldig lærerikt. Det var en fin kombinasjon av teori og praksis både innendørs og ute i det flotte landskapet, og alt ble forklart på en grundig måte som gjør at det vil bli husket. Med bare fem deltagere fikk vi alle bra individuell oppfølging.”

Arild Pettersen, Rygge
”Takk for sist, det var så hyggelig å treffe deg igjen og ikke minst se dine vakre bilder. Jeg hadde umåtelig stor glede av å være med på det første kurset – så jeg hiver meg selvsagt på ’nivå 2’- kurs.”

Tina Norman, RyggeEdmund Schilvold -
Edmund Schilvold
Fra den vulkanske kysten på søndre Jeløy
Edmund Schilvold -
Edmund Schilvold
Vulkanske formasjoner fotografert med diverse filtre
Edmund Schilvold -
Edmund Schilvold
Utsyn fra Rødsåsen på søndre Jeløy, behandlet med masker i Photoshop

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu