Kurs/Workshop
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

”Øyne som kan se” – et kurs i Gode Bilder (Rogaland)

Ønsker du deg et fotokurs som handler mer om gode bilder enn om den siste teknologien? Som gir deg tips til hvordan du kan oppdage motiver, utnytte det naturlige lyset og forbedre komposisjonene dine? Da kan kanskje dette kurset over en enkelt dag, ute i naturen og de store landskapene i Rogaland, være noe for deg.
Kursleder er Edmund Schilvold, en 42 år gammel natur- og landskapsfotograf, frilansjournalist/skribent, forfatter og filosof, som nå har nesten 20 års erfaring med utfordringene knyttet til det å identifisere spennende og tiltalende komposisjoner, evaluere de stadige variasjonene til lyset og ”oversette” ulike scener i vår tredimensjonale virkelighet til en ”todimensjonal” bildeform på en best mulig måte.

Schilvold har også en omfattende kursledererfaring – alt i alt har han arrangert nærmere 40 forskjellige kurs/workshops i fotografering, de fleste av dem over langhelger, noe som svarer til ca. 700 timer med praktisk undervisningserfaring. Han har dessuten produsert tekst og bilder til, designet og forberedt for trykk to omfattende regionale praktbøker/gavebøker, medvirket betydelig til en tredje bok av samme type, samt fullført en masteroppgave om tenkningen til den greske filosofen Platon. Videre har han lenge hatt en interesse for verdens åndelige tradisjoner og mysterier, og for klassisk kunst og arkitektur og estetikk.

Alt dette muliggjør en dybde og en gjennomtenkthet i undervisningen – selv om det primære fokus er praktisk fotografering – som nok er heller uvanlig i fotokurssammenheng. I en epoke dominert av materialisme, knapphet på tid og et stadig jag etter det visuelt overdrevne og snodige, står Schilvold for noe helt, helt annet.

Noen av målene med dette endagskurset, sett i forhold til de tradisjonelle kursene over ”ovale” helger som Schilvold har hatt så mange av før, er å gjøre det enklere for folk å delta, konsentrere undervisningen mer om motiver og estetikk, samt fordele ”pensum” over lengre tid – tanken er at de som fullfører på en god måte vil få tilbud om et senere ”påbyggingskurs”, hvor man vil kunne gå inn på virkelig finjustering av komposisjon og teknikk, og på bilderedigering/bildebehandling og aktuelle Photoshop- og/eller Lightroom-teknikker.

Antall timer er i utgangspunktet seks, noe som pleier å være passelig for en dag ute i felten, men skulle det oppstå helt fantastiske lysforhold akkurat når kurset går mot slutten, så vil det normalt være mulig å holde på en time ekstra, dersom det skulle være ønske om det! Til syvende og sist driver vi jo med foto fordi det er en lidenskap og en glede, og fordi det av og til muliggjør forevigingen av de uforglemmelige øyeblikkene hvor ”alt stemmer”.

Når det gjelder utstyr sverger Schilvold fortsatt til sitt velbrukte Canon speilreflekskamera, men siden dette ikke er ment å være en innføring i hvordan man bruker et fotoapparat, teknisk sett, så kan du egentlig komme med et hvilket som helst kamera, enten det er et kompaktkamera (helst med vidvinkelzoom), et speilreflekskamera, et ”speilløst” kamera eller et gammelt filmkamera. Terskelen skal være lav utstyrsmessig – det eneste tilleggsutstyret vi absolutt vil anbefale deg å ta med er et stødig og fleksibelt stativ, siden det i visse situasjoner gjør det mye lettere å tenke komposisjon.

Med det ønsker vi deg hjertelig velkommen til en kjekk utedag med givende læring, gode opplevelser og hyggelig samvær.

Lokalitet/møtested avtales nærmere etter påmelding, noen uker før kurset, siden vi ikke ønsker å avsløre våre ”favoritter” her, og siden hva som er et passende eller optimalt sted til en viss grad avhenger av værforholdene og av årstiden.

Det vi kan love er at det vil være et spennende sted, visuelt sett, ute i naturen, i Rogaland, innenfor ca. en times kjøring fra Stavanger/Sandnes, og et sted som det er en god mulighet for at du ikke vet om, med mindre du er veldig lokalkjent!


Kursdager sommeren 2022

Lørdag 25. juni (14.00–20.00)

Søndag 26. juni (10.00–16.00)

Lørdag 9. juli (14.00–20.00)

Søndag 10. juli (10.00–16.00)

Lørdag 30. juli (14.00–20.00)

Søndag 31. juli (10.00–16.00)

Forbehold om mindre endringer for å tilpasse kurset til vær– og lysforhold.

Påmeldinger og spørsmål sendes til edmund.schilvold(krøllalfa)protonmail.com

Se gjerne også den nye websiden på http://edmund-schilvold.com

Pris: 1.279,- per deltaker.

Vennligst merk: Hvis ingen av de oppgitte dagene skulle passe, er du velkommen til å sende en forespørsel om en annen dato, eller om enkeltundervisning/privattimer. Kurs kan også arrangeres andre steder i Sør-Norge, som på Jeløy og på Hurumlandet (Oslofjorden), og i øvre Kvinesdal og øvre Tovdal (Agder), og i Hjartdal (Telemark) for eksempel.

Påmelding: Helst minst to uker før hvis mulig. Ved avbestilling inntil en uke før vil 50 prosent av kursavgiften bli refundert. Etter dette har vi ikke anledning til å gi noen refusjon.

Antall deltakere: For at alle skal få tilstrekkelig oppmerksomhet, er tallet på deltakere begrenset oppad til kun fem personer. Det kan med andre ord lønne seg å være tidlig ute.

Overnatting: Må ordnes av deltageren. Vi kan komme med anbefalinger, hvis ønskelig.

Nødvendig utstyr: Kamera (vi anbefaler fortsatt speilrefleks)

Møtested: Avtales nærmere per e-post før kursstart.


Påmeldinger og spørsmål sendes til edmund.schilvold(krøllalfa)protonmail.com


Hva noen tidligere fotokursdeltagere sier (gjelder helgekursene):

”Tusen takk for givende kurs. Jeg er jo en teoretisk anlagt person, og kan mye av teorien, men praksis er noe ganske annet, og jeg lærte veldig mye! Dessuten var jo Jeløy en oppdagelse for meg. Takk også for en fantastisk fin bok – både billedmessig og tekstmessig!”

Geir Ellingsrud (tidligere rektor ved Universitetet i Oslo)
”Jeg hadde tre lærerike og hyggelige dager på Jeløya, og ble positivt overrasket over kurset. Var spent på hvor mye vekt du ville legge på de forskjellige emnene, og hvordan opplegget var. Synes du fikk til en god balanse mellom repetisjon av basiskunnskap og nye utfordringer, og en greit sammensatt gruppe. Du var grundig i dine forklaringer, og overbeviser med kunnskap om alle temaer vi var innom og spørsmål vi stilte, uten å gå i fella med vidtrekkende resonnementer. Bra!”

Håkon Haugan, Nøtterøy
”Takk for meget god undervisning, er veldig fornøyd ... liker din rolige væremåte, og måten å forklare ting på …”

Heidi Grinaker, Fredrikstad
”Tusen tack (…) för en riktigt bra kurs. Flink er du! Jag har lärt mig masor, och glädjer mig nu till att fortsätta att ta förhoppninsvis lite bättre bilder, och inte minst jobba med RAW-filer i Photoshop. (…) Bästa hälsnigar en mycket glad och nöjd workshoppare.”

Katrin Ohlander, Moss
”Tusen takk for oppsummeringen, og ikke minst – tusen takk for en flott helg! Du er en fantastisk pedagog som maler også verbale bilder med stor grundighet og tålmodighet. Det gjør det lett å forstå – både teori og praksis. Kombinasjonen av praktisk fotografering, teori og bildebehandling var helt ypperlig. Du behersker komposisjon både i bilder og i undervisning! Kurset har gitt meg inspirasjon til å fotografere mer, og til å leke med bildebehandling i Photoshop.”

Karen Hannasvik, Biri
”Tusen takk for en flott og lærerik helg – det praktiske og teoretiske var midt i blinken for en som trengte litt mer grunnleggende kunnskap om fotograferingens irrganger.”

Terje Måkestad, Oslo
”Har lært utrolig mye på disse tre dagene, og gleder meg til å fortsette med fotografering og etterbehandling i Photoshop. Synes også det var kjekt at vi var en liten gruppe, sånn at alle fikk individuell veiledning.”

Bjørg Unndis Dale, Oslo
”Jeg var kjempefornøyd med fotokurset, og syntes jeg lærte mye. Flott med praksis både ute og inne (...) Du er forøvrig veldig dyktig til å lære fra deg ting. En føler at en henger med i svingene og får forståelse av det en hører.”

Kirsten Heiberg (kurs på Nord-Garthus gård i Begnadalen)
”Tusen takk for notatene. Jeg vil samtidig takke for et veldig lærerikt kurs. Det blir gøy å utforske videre.”Berit Rustebakke (kurs på Nord-Garthus gård i Begnadalen)
”Vil også takke for et godt kurs, må si jeg lærte mye. (...) Kjempemorsomt var det, må si at tiden gikk veldig fort.”

Gerd Bjørnødegård (kurs på Nord-Garthus gård i Begnadalen)
”Takk for et flott kurs! En intensiv helg med en fin kombinasjon av mye fotografering ute i naturen og nyttig teori for å øke forståelse. Veldig bra veiledning underveis. Har lært veldig mye som jeg nå skal ta med meg videre. Photoshop-sesjonen var glimrende.”

Ola Smith, Hosle
”Tusen takk for et lærerikt kurs. Jeg fikk ny inspirasjon til å fotografere mer, og til å bruke bildebehandlingsprogrammet mer systematisk. Dette var morsomt. Du er god til å forklare, og ditt brennende engasjement for fotografering var lett å se. Så, tusen takk for tre flotte dager!”

Anne Sofie Røimål, Oslo
”Kurset var meget bra lagt opp, med en flott blanding av teori og praksis. Det var veldig bra at praksisen fulgte rett etter teoridelen, slik at vi fikk prøvd ut ting umiddelbart. Jeg har lært utrolig mye om kamerainnstillinger, og om det å kunne se motiver ute i naturen.”

Shirley Christell Løvtangen, Sarpsborg
”Tusen takk for denne helgen! Som du forhåpentligvis forsto, var jeg svært fornøyd på alle måter. Kanskje passet jeg med mitt kunnskapsnivå og erfaringer nøyaktig inn i profilen til den ideelle deltager. I hvert fall ga kurset meg mer enn forventet av konkrete tips, råd og ny forståelse. På bakgrunn av dette ga kurset meg så mye inspirasjon at jeg ikke kan vente med å få satt i gang med den nye viten. Dette skal det bli bedre og flere bilder av!”

Tore Lie, Son
”Takk for oppdatert informasjon. Vil ta med at jeg fikk stort utbytte av kurset i mars i år. Bruker det vi lærte på kurset hyppig!”

Andreas Sinding-Larsen, Oslo
”Hei Edmund! Vil bare takke for flotte dager. Det var utrolig interessant og lærerikt, og ga meg inspirasjon til å løpe ut i dag tidlig – ut i morgentåken som lå tungt over skogen her.”

Elisabeth Maria Sandaker, Råde
”Takk for en strålende helg på Jeløy, med en perfekt blanding av teori og praksis! Har fått både ny kunnskap og inspirasjon.”

Anne Gunn Pedersen, Søgne
”Takk for en kjempefin helg! Jeg har lært masse, og gleder meg til å eksperimentere med alt jeg har lært. Jeg synes kurset var veldig godt lagt opp med to dager ’ute i felt’ og en dag inne med redigering.”

Ann-Kristin Bræck, Moss
”Vil takke for en veldig lærerik, inspirerende og morsom helg i fint vær og vakre omgivelser. Kunne litt da jeg kom, men dro hjem med nye kunnskaper, ny inspirasjon og ny giv.”

Stian Halvorsen, Jessheim
”Jeg tenker stadig tilbake på fotokurset på Jeløy med glede!”

”Tusen takk for flotte dager på vakre Jeløy. Kari og jeg var enige om at vi hadde hatt stort utbytte av dagene på ditt kurs. Nå er det opp til oss.”

Reidun Hovind Haugland, Asker
”Tre intense dager, med en fin blanding av både teori og praktiske øvelser, i naturskjønne omgivelser på Jeløy. Kurset var for meg en veldig god repetisjon av gammel fotokunnskap, i kombinasjon med at det ga meg en veldig god innføring i den digitale verden og fikk meg i gang i Photoshop. Kurset gav meg også en masse inspirasjon til å se motiver og ’bilder’ – anbefales!”

Dag Erik Storberget
”Hei Edmund! Vil gjerne takke for et særdeles innholdsrikt og inspirerende kurs i Vågå sist helg. (…) Du er virkelig kunnskapsrik.”

Lise Foss, Oslo (kurs på ”Fotografiakademiet” i Vågå)
"Takk igjen for noen veldig nyttige og artige fotodager!"

Cornelia Vikan, Stjørdal (kurs på ”Fotografiakademiet” i Vågå)
”Kurset hadde bra innhold, og var meget lærerikt. Et perfekt nybegynnerkurs for de som vil gå litt videre innen fotografering. Man blir veldig motivert til å gå dypere inn i de forskjellige temaene etter dette kurset.”

Kenneth Isaksen, Rygge
”Takk for en lærerik helg. Det var en stor inspirasjon.”

Kent Engedalen, Oslo
Deltaker på kurset fra 20. til 22. februar 2009 (Jeløy)
”Takk for et nyttig kurs i helga! Kjempemessig!”

Norvald Ruderaas, Tjøtta, Helgeland
”Jeg nøt hvert minutt disse to dagene også, og har lært en masse. (…) På nivå 1-kurset i vår fikk jeg en skikkelig aha-opplevelse og ble veldig inspirert av både den måten du underviste oss på og hvordan vi fikk nærme oss oppgavene. (…) Derfor bestemte jeg meg raskt for å melde meg på høstens nivå 2-kurs, noe jeg ikke angrer et øyeblikk på. Jeg er virkelig blitt helfrelst.”

Tina Normann, Larkollen
”Jeg kom på kurset til Edmund Schilvold som en bortkommen amatørfotograf, og gikk hjem med ny motivasjon til å lære mye, mye mer. Jeg hadde på egenhånd jobbet meg til å like SLR-kameraet mitt, men begynte å stille krav som krevde mer teknikk og forståelse. Jeg fikk skyvet jeg trengte. Takk!”

Petter Andersen, Moss
”Jeg hadde store forventninger til dette kurset. Noe kunne jeg fra før, men jeg lærte mye nytt. Kurset var fint lagt opp med en god kombinasjon av læring inne og fotografering ute. Det var også en stor fordel at vi kun var fem personer slik at enhver fikk den hjelpen som var nødvendig. Kurset innfridde mine forventninger og kan varmt anbefales til andre med interesse for fotografering.”

Erik Solberg, Porsgrunn
”Tusen takk for en svært lærerik og super kurshelg. Jeg er veldig fornøyd.”

Therese Norman Andersen, Slemmestad
”Jeg synes kurset var veldig lærerikt. Det var en fin kombinasjon av teori og praksis både innendørs og ute i det flotte landskapet, og alt ble forklart på en grundig måte som gjør at det vil bli husket. Med bare fem deltagere fikk vi alle bra individuell oppfølging.”

Arild Pettersen, Rygge
”Takk for sist, det var så hyggelig å treffe deg igjen og ikke minst se dine vakre bilder. Jeg hadde umåtelig stor glede av å være med på det første kurset – så jeg hiver meg selvsagt på ’nivå 2’- kurs.”

Tina Norman, Rygge
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu