Stian O.
Svigerfar har et gammelt bilde hjemme. Det er tatt for lenge lenge siden, og han spurte meg om det er mulig å få digitalisert dette og få printet det ut ca 1 meter bredt ganger X meter høyt.

Vet at det er mulig å få digitalisert det.
Tror bildet er 20x30 eller noe rundt der nå i opprinnelig størrelse.
Han har ikke negativene.

Hvordan går man frem her? Er det i det hele tatt mulig å få til med godt resultat? Kan det blir gode resultater av interpolering av den etterhvert digitale filen?

Tenkte på å få noen som driver med dette proffesjonelt til å få digitalisert det i første omgang.

Mvh Stian

http://www.Flickr.com/Stian-OD
#1
#1
Erlend S.
Dette går helt fint.
Stian O.
Erlend S skrev:
Dette går helt fint.

Takk!

Men vil du utdype det svaret litt? Hva er vanlig ift etterbehandling f.eks?

Er veien å gå:

Få digitalisert det hos en proffesjonell som vet hva han driver med.
Interpolering.
Annen etterbehandling evt?
Sende til printlab etc.


Mvh Stian

http://www.Flickr.com/Stian-OD
Jan Arild A.
Du kommer også langt ved bare å avfotografere bildet med ditt eget kamera selv om scanning så absolutt er det beste.

Det som er mest kinkig å få til ved avfotografering er å unngå reflekser. Jeg har avfotografert bilder ved å henge dem på uteveggen en godt overskyet dag.

Det bildet du skal reprodusere er mest sannsynlig ikke sylskarpt, og da er ikke utstyret du bruker ikke så veldig viktig.
Stian O.
Jan Arild A skrev:
Du kommer også langt ved bare å avfotografere bildet med ditt eget kamera selv om scanning så absolutt er det beste.

Det som er mest kinkig å få til ved avfotografering er å unngå reflekser. Jeg har avfotografert bilder ved å henge dem på uteveggen en godt overskyet dag.

Det bildet du skal reprodusere er mest sannsynlig ikke sylskarpt, og da er ikke utstyret du bruker ikke så veldig viktig.Takk skal du ha Jan Arild.

Siden det her skal blåses opp ganske stort så vil jeg jo at kvaliteten skal være så god som mulig.

Av etterbehandling så er det et par ting jeg tenker på.
For å ikke miste hele "karakteren" med bildet så vil jeg ikke gjøre alt for mye. Litt oppskarpning, justere litt i levels og kurver, og kanskje litt kloning og sånn småarbeid. Men ikke så mye at bildet mister sitt eget preg hvis du skjønner.
Noen ting er vel kanskje en selvfølge at blir gjort i etterbehandling, men hva?

Mvh Stian

http://www.Flickr.com/Stian-OD
#2
#2
Lasse B.
Hvis du har tilgang på en vanlig A4 scanner og en printer ville jeg scannet bildet og printet ut noen utsnitt for å se hvordan det blir
#3
#3
Stian O.
Fikk idag disse filene.
Scannet inn med en "vanlig" skriver, hvilke innstillinger han har brukt aner jeg ikke.

Det jeg ser først er:
1. Dimensjoner: 741 x 1107
2. Oppløsning: 300 PPI
3. Jpeg.

Hvordan er utgangspunktet så langt? Aldri gjort dette før, men er ikke dette rundt 1 megapixel bare? Syns det virker veldig lite.

Det jeg har gjort foreløpig er:

1. Endret diverse ting i Lightroom som kurver, clarity, sortpunkt etc.

2. Exportert som PSD fil.

3. Åpnet i Photoshop CS5.

4. Endret størrelse til 5000 X 3348 og oppløsning 300PPI.

5. Huket av på Scale styles, constrain proportions, resample image, og valgt bicubic.

6. Litt oppskarpning.
Noen åpenbare feil? Jeg har aldri gjort dette før så hadde satt pris på litt hjelp her. Gjerne inn med teskje:)

Skal ikke ha det i den størrelsen når jeg skal få skrevet det ut, bare tok det som en prøveinnstilling.


Men når jeg ser dette utgangspunktet så har jeg vanskelig for å tro at det vil se bra ut med en utskrift på ca 1 meter? Hva tror dere?Mvh Stian

http://www.Flickr.com/Stian-OD
Carsten S.
Prøv at ta et utsnitt av din oppsamblede forstørrelse (100%) og skriv dette ut på a4 - slik du får fornemmelse av hvordan resultatet blir.
Jan Helge T.
Sett størrelsen i cm, ikke i pixel, og velg en størrelse som matcher det du skal ha ut til slutt. Da får du en 100% utskrift med riktig antall piksler, som vil gi det beste resultet, tror jeg. 72 punkter pr. tomme holder da.
Pål H.
Jeg skulle gjerne sett at du fikk scannet bildet med høyere oppløsning enn det. Jeg tror du allerede veld forstørring til A4 vil se at kvaliteten blir for dårlig.

Hvis jeg husker rett så var originalen 20x30cm? Og da bør det være mulig å scanne med høyere oppløsning enn det der.

Kanskje du bør prøve avfotografering som noen har foreslått. Da får du jo samme filstørrelse som du vanligvis får fra kameraet ditt.

http://www.hodnedesign.no
Bjørn J.
Hei
Dette er en altfor dårlig oppløsning og størrelse. Jeg jobber med dette profesjonelt og du kan sende bildet til meg hvis du ha det digitalisert skikkelig. Vi printer kun i 60cm bredde på rull så lengden er det ikke noe problem med.

Jan Helge T.
Scannet inn et bilde nå i 15x15cm, og ba om 1x1m på scan. I 72 punkter pr tomme får du en tøff effekt, - skarpt, men VELDIG grovkornet. Fint på avstand. Bildestørrelse 3,7 mb. Spørsmålet er om du vil ha denne effekten eller ikke.
Samme bildet i 300 pt./tomme blir ca 37mb, og er selvsagt mye mer finkornet. Enda er bildet mer grovkornet enn originalen. Det er klart at går du til 600 pt/tomme får du enda finere oppløsning, men filen blir enormt svær. Tok meg ikke tid til å scanne en test. Den på 300 tommer tok 5 minutter å scanne på min Epson v500.

Tror uansett at du må scanne inn i størrelsen du skal ha på utskrift.
Bjørn J.
1
Du trenger ikke skanne i utskriftstørrelse. En hoved regel er å skanne i så høy oppløsning som mulig for så å evnt interpolerer ned. Skal du printe ut i meters-forstørrelse blir det fort store filer og 1GB filer ikke uvanlig for meg.
#4
#4
Stian O.
Takk for svar alle sammen! Blir satt stor pris på.

Skal prøve ut det dere har gitt meg råd om. Kanskje jeg får tak i bildet å scanner det inn selv istedet så jeg har kontrollen på utgangspunktet i hvert fall.

Bjørn: Sendt deg en PM.

Igjen, Hjertelig takk alle sammen!:)

Mvh Stian

http://www.Flickr.com/Stian-OD
Nora G.
har du vurdert å bestille det på en slags fototapet fra fotowall.se eller hva det heter? koster nesten ingenting og de bearbeider bildet manuelt slik at det blir brukbart resultat.

På svalbard hotell er alle bildene fototapet tror jeg. Limt direkte på vegg. Dere så interiøret i tv-serien om prins Harry og de krigssskadde som går til nordpolen, jammen tror jeg at det ligger fremdeles ute på nett-tv på nrk. Det er vel hele andre halvdel av første episode hvor man ser interiøret på hotellet. Små glimt av bildene der.
Åpne uskalert versjon i eget vindu