Macro med 800mm tele?
Brunflekket perlemorvinge på prestekrage Versjon II
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2004-08-22 16:22:51
    Versjon #2
Utstyr
  • Nikon D70
  • 200-400mm VR G f4 + 2x konverter
  • Brennvidde800mm
  • Blenderf/11
  • Lukker1/800s
  • FilmtypeISO 800
  • Nei
  • AnnetBildet er et utsnitt - og mest et ''macro''-eksperiment med 800mm brennvidde. Har her forsøkt å undersøke resultatene man får ved insektfotografering med den korte nærgrensen + den store forstørrelsen 200-400 linsen gir med 2 x konverter. Se forrige bilde med et sterkere utsnitt for sammenligning. På versjon II er det dessuten gjort trinnvis oppskarping, mens forrige bilde kun var oppskarpet på sist nedskalerte bilde. Spørsmålet jeg har stillet meg er om denne objektivkombinasjonen kan konkurrere med 200/105mm macroobjektiver på blomst- og insektbilder. Fordelen her er at man slipper å måtte tett opptil et motiv som har en tendens til å fly avgårde når man kommer for nært. Ulempen er i første rekke at ingenting som regel kan konkurrere med nærhet når det gjelder detaljer og gjengivelse forøvrig.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger394
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_101273} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (13)
Inger-Lise S.

Meget godt presentert! Knallskarp sommerfugl.Tror det er den skarpeste sommerfugl keg har sett på bilder.
Flotte farger og fin komposisjon. Behagelig og passende bakgrunn.

Mvh Inger-Lise
Monica J.

Jeg synes det fungerte veldig godt med den store brennvidden. Har selv også litt problemer med å ta bilder av insekter på nært hold fordi de ofte stikker av før jeg rekker å komme nære nok.
Nina S.

Du ser ut til å ha lykkes med eksperimentet ditt. Råskarpt og lekkert.
Mvh Nina
a tse & s.

herlige detaljer og flott vesen

bittelitt mer luft på toppen?
Steinulf L.

Fremragende detaljrikdom.
Nathan W. L.

Flott foto, men du seier det sjølv at dette er utsnitt. kor stort/lite utsnitt er det? Om der her er full storleik har du ikkje mykje info når det kjem til utskrift. I svar til ditt spørsmål, på grunn av dette, kan det då ikkje konkurere med makro objektive utan utsnitt, etter min meining.
mvh Nathan.
Ketil K.

Takker for kommentarene. Nathan - jeg legger ut opptaket uten utsnitt, bare oppskarpet og (noe retursjert) så det er lettere å bedømme arbeidsmulighetene med bildet.
Venche J.

Gubben - ''makro'' med 800 mm. Du er rå!

Wenche.



Ketil M.

Sunes det fungerer bra!
Stig B.

Synes at et svar er :Ok, dette går an. Som du selv sier så kan ingenting konkurrere med den nærheten du får med en kortere nærgrense på et makroobjektiv, men her er fin skarphet og bra farger.

Mvh Stig
Jan W.

Joda, lang teleoptikk med brukbar nærgrense fungerer flott til sommerfugler og liknende som her Ketil. Mange sommerfugl fotografer foretrekker faktisk det.

Men til gjengivelse nærmere 1:1 og da med mellomringer er den ofte ikke like anvendbar.

Uansett fint fanget og presentert sommerfugl.

Mvh. Jan
Jonas L.

Bra dette, versjon 2 med hele blomsten er jo et riktig pent bilde.
Teknikken du benytter er absolutt et godt alternativ til tradisjonell makro. Har selv god erfaring fra fotografering av blomster og sommerfugler med 600mm.

mvh JL
Ketil K.

Takker for innspillene her om egne erfaringer. Som konklusjon er jeg enig i at utsnitt kanskje ikke er veldig egnet med en slik linsekombinasjon, men ved gjengivelse av hele bildet holder det tekniske nivået seg tilstrekkelig til at denne objektivkombinasjonen kan være et brukbart alternativ til blomst- og sommerfuglfotografering. Den lange brennvidden gir jo også som regel jevne og uskapre bakgrunner som ofte er ønskelig på denne typen bilder. Alternativet med 300mm objektiv og mellomringer skal jeg ha i mente... Greit på reise, da kan man spare vekt, ved å ta med en 25mm mellomring til 300mm-ern i stedet for en egen makrolinse.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu