Dagen før rypejakta
Vi traff to voksenryper med fem ungeryper som bare så vidt hadde forlatt fotgjengerstadiet nær vest-enden av Krækja. Ingen problemer med å komme på skuddhold her med 300 mm tele, selv om de valgte ur og sleipt svaberg hvor selv fugler med dårlig flyvetrening har store fordeler.
Dagen etter var det ikke kamerajegere som jaktet på dem, og det smalt livlig i fjellet.
Kanskje dette bildet allerede er historisk, og rypene har blitt til velsmakende mat.
________
Fred S. sier at dette er en fjellrypestegg. Vi var i sterk tvil om det var mor eller far, se kommentarene.
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon EF 75-300 mm IS USM
  • Brennvidde300mm
  • Blenderf/8
  • Lukker1/250s
  • Filmtype(ISO 100)
  • Nei
  • AnnetIS, utsnittet dekker nesten hele originalbildet.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriFugler
  • Lastet opp
  • Visninger339
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_105132} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (13)
Rune T.

Rypa er en herlig fugl på mange måter, som fotomotiv, jaktgrunnlag og ikke minst som mat!
Er litt ambivalent i forhold til bildet ditt, en helt grei avbildning av fuglen, men den mangler en del på skarphet og detaljeringsgrad i fjærdrakten. Bakgrunnen blir noe urolig og tilfører ikke bildet noe spesielt. Fargene er fine i bildet ditt. Antar du har flere rypebilder på lur - gleder meg til å se dem.

Mvh
Rune
Jan-Wilford A.

Etter min mening den eneste måten en rype bør skytes på. Naturen er fullt i stand til å beskatte seg selv uten vår hjelp og vi dør ikke om vi ikke spiser rype heller. :-)
Inger-Lise S.

Jeg syns rypa har bra skarphet og at den diffuse bakgrunnen gir dybde. Fint å se den i et naturlig miljø. Normalt sett ville jeg syns bakgrunnen ble for urolig, men i dette bildet fungerte valget ditt godt syns jeg.

Holder meg unna diskusjonen om rypa bør være mat, da jeg ikke har kjennskap til hva som skjer om den ikke beskattes. Uansett er det fotoet vi bør vurdere her:)

mvh Inger-Lise
Jonas L.

Bildet mangler skikkelig detaljskarphet.
Elers et ok bilde. Formatet passer fint.

mvh JL
Janne L.

Rypen ser skarp og fin ut på min skjerm. Jeg likte også de duse steinene i bakgrunnen. Fin dybde i bilde.
Janne
Fred S.

Når det gjelder ryper så jakter jeg ikke med kamera, men med hagle. Riktignok har kameraet tatt mer og mer over på jaktturer, bruker det på motiver som kommer i min vei, men jeg gleder meg til det smeller løs, for min del først seint i måneden. I alle fall, veldig bra av fjellrypesteggen dette.

vh fred
Odd Tore S.

Takk for kommentarene!

Litt delte meninger om skarphet og fjærdrakt: Fokus er lagt på øyet, dvs. litt bak bena. Dette vises også på steinen som rypa står på. Dybdeskarpheten er begrenset med 300 mm!
Bakgrunn: Skulle illustrere at slik så det ut der denne gjengen holdt til, ugjestmildt, vått og tørt svaberg, storsteinet ur. Mer flyvedyktige gjenger fant vi flere av i penere omgivelser, men det var avvikerne som interesserte denne gangen. Vi traff denne gjengen flere ganger i det samme lille området.
Flere bilder: Ja, mange, men også ryper liker seg best med stjerten mot fotografen. Vi får se, jeg føler meg ikke som en vordende fuglefotograf! Fintelling viste at det var totalt sju i gjengen, to med rødt over øynene.

Fred:
Du sier rypestegg, vi sa under sterk tvil rypemor. Tvil på grunn av rødt over øyet, mor fordi den ikke høftes ut som en stegg, men laget ''kjærlige'' lavmælte lyder og viste stor omsorg for de av fotgjengerne som ikke klarte å følge helt med. Jeg satser på at du vet mer om dette enn jeg gjør, og retter bildeteksten.

Dette var det eneste kullet vi fant som ikke fløy opp, og hvor ungene da de ble provosert nærmest sjanglet gjennom lufta max. 10 meter før de landet uelegant igjen.
Vi syntes at dette ville bli et rått parti når jegere med gevær tok over.

Odd Tore
Bergliot E.

Heisann,
Takk for kommmentaren på bildet mitt. Har desverre ikke hatt anledning til å være aktiv her på foto.no de siste måneder. Ser at du og har lagt ut mange flotte motiver siden sist jeg var innom deg.
Syns at dette var et flott fuglebilde, fotografert i den naturen rypa lever i. Fin bakgrunn og fine omgivelser. Skarpt på min skjerm.
Skal være enig med de som mener at denne flotte fuglen kun burde skytes på av fotografer....

PS! Den sandkake spisingen med spaden du nevnte om dattera di, legg det ut da vel. Sikkert rålekkert bilde.

Bergliot:)
Odd Eirik S.

Skal ikke bevege meg ut alt for store og omfattende vurderinger, for jeg er ingen fuglefotografekspert.

Synes du har fått bra fokus og skarphet. At du kommer så nært på en rype med en 300mm synes jeg er meget bra i seg selv. Har jo 300mm selv og vet sånn nogenlunde hvor nært jeg må for å fylle hele ruta med et slikt motiv. Tror det var lurt av deg å velge steinene som bakgrunn. Med lyng eller annen vegetasjon i bakgrunnen så hadde det nok blitt mye mer uro. Hadde også blitt vanskeligere å se detaljene i rypedrakten (tror jeg).

Jeg syntes dette var meget bra og likte bildet.

mvh
Odd Eirik
Venche J.

Har aldri opplevd rypa i slikt terreng. :)

Syntes det er en flott dokumentasjon på at den ikke bare er på høyfjellet eller trykker nede i skogen.

Fy deg Odd Tore, fedre kan da også være svært så kjærlige og omsorgsfull.

Wenche.
Per Harald O.

Vakkert artsbilde!
Burde vært litt mere luft?
Kay R.

Flott fanga denne. Ikke den letteste fugelen å få på brikken. Sjøl går æ på jakt å mener at slike fugler kan skytes både med våpen og kamera.
Et fint fanga bilde av et miljø æ kjenner godt igjen.

MVH Kay:-)
Nils L.

Nok et meget pent dyreportrett. Likte dette veldig godt.
Mvh Nils :-)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu