Årets seneste soloppgang - II
Sola har krøpet over horisonten, og frostrøyken tiltar med sjeldent kraftig halo til følge.
Tatt ca. 10 min etter bilde nr. 152767 .
---------
Dobbeltklisje med både soloppgang og regnbueaktig halo, men det får stå seg på denne siden.
Utstyr
  • Canon EOS Elan
  • Canon EF 20-35 mm USM
  • Blender-
  • FilmtypeFujicolor 400
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger676
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_121706} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (27)
Steinulf L.

Vakkert. Lurer på om dette hadde vært enda flottere i høydeformat, vesetentlig venstre halvdel av bildet.
Avsluttet .

Den regnbueaktige detaljen til høyre er det som for meg gjør dette bildet litt annerledes enn mange andre bilder av samme motivtype. Sola og speilingen bel ganske lys, ikke at jeg egentlig burde si så mye negativt om lyse bildeelementer jeg som har massevis av det i mine egne bilder...men sola og speilingen kunne kasnkje vært ørlite mørkere/mere detaljert...:-)

Komposisjonen og balansen med landskap til venstre, sol i midten og tilleggselement til høyre er jo ganske klassisk. Om høyresiden istedet for regnbuegreiene hadde inneholdt en båt eller slikt noe vilel bildet blitt altfor kjedelig. Nå fungerer det ok, men kanskje helelr ikke så mye mere.
Bjørn H.

Hei Odd Tore i (åpen avd.)

Skjønner jaffal at du er et typisk A menneske..., for jeg registrer at hos deg dreier seg om flest oppganger og færre nedganger ... eller ??? :¤

Men du verden så herlig det er å innta morrakaffen til en slikt vakkert skue ...

Har ikke så mye annet å si, en at dette er en deeeeeeeilig.... stemningsfull klisjee ... og godt er det :))

Bjørn ;¤



Avsluttet .

Gjør vel ikke noe med dobbelt klisjè når det er så utrolig nydelige farger og stemning.
Stig B.

Likte vel egentlig dette best av dine 2. Ser du har et lite opphold på lukket avdeling bak deg, bra du er tilbake.

Klisje eller ikke; jeg liker vakre bilder og dette faller i mine øyne i den kategorien.

Mvh Stig
Lennart J.

Snyggt fint ljus.mvh lennart
Pål E.

Nydelig, trolsk stemning! Det spesielle med dette bildet er sola i midten og en bisol på hver side, samt en reflektert sol som også har sine bisoler på hver side av seg. Det er ikke vanndråper, men iskrystallene i frostrøyken som skaper dette mønsteret. Hadde du tatt bildet i høydeformat (med samme brennvidde) hadde du nok mistet minst 2 av bisolene. Et tre gjør seg ofte som forgrunn og dybdeelement, men her synes jeg at det snarere virker litt forstyrrende for den meteorologiske opplevelsen. Men bevares - flott fanget! Heldigvis for oss B-mennesker forekommer kombinasjonen frostrøyk+lav sol også om ettermiddagen...
Pål
Vegard L.

Flott bilde med halo.
Mvh Vegard
Avsluttet .

Tror jeg er enig her med SL. Tror også bildet hadde hevet seg endel om forgrunnen var ''mer å se på'', dvs at det var noe mer å sette blikket på der. Nå blir det for meg litt for mørkt. Men stemningen ellers i motivet er veldig bra.

Mvh

PMN:-)
Rune S.

Trolsk og stilig. Fine farger. Enig ang. forgrunnen. Mvh Rune
Kjetil S.

Hei Odd Tore.

Det er vel vanskelig å komme utenom klisjeer når det gjelder sol og slike ting *s*
Når det gjelder bildet syns jeg det blir litt tomt ned til høyre, men bare litt.
Fine detaljer og skarphet i den forgrunnen som er, spesielt i isen.
Syns bildet er godt behandlet.


Kjetil S.
Anders F.

Dobbeltklisjé (kombinasjon av to klisjéer) ser ut til å fungere bedre enn klisjéene hver for seg. Enig med et par andre her om at høydeformat kunne blitt enda et hakk bedre. Hva med å kutte hele høyresiden? Litt til høyre for den steinen som ligger lengst til høyre..
Avsluttet .

Heisann

Jeg synes det ble helt fantastisk dette her. Det blir litt Romoddysè 2001 effekt over det synes jeg, og det er helt lekkert det altså !!!

Det var da forbausende lite korn til å være en 400 film, eller er jeg helt ute på jordet her !?

Hva slags kamera er det du bruker her, kan ikke si jeg er så bevandret på filmbasserte kameraer, men det kunne vært interessant i vite litt om dette kameraet !

Svenn
Venche J.

Øyesukkertøy - mmmmm.

Den haloeffekten ble flott og fargene er jo bare helt herlige.

Wenche.
Kurt S.

Hei og Godt Nytt År til deg.
Klisje eller ikke - jeg synes dette ble vakkert.
Stemningsfullt, fine fargenyanser og god balanse. Kan ikke se hvordan noe kunne vært gjort anderledes.
Et flott syn !
mvh Kurt
Inger Lene H.

Mye er allerede sagt. Først syns jeg solen ble litt midtstilt, men når jeg så på kutte mulighetene i denne utgaven så var jo ikke de så mange uten å kutte bort noe som er viktig for bildet. Jeg ville kanskje valgt et annet utsnitt så solen ikke kom så i midten...vet ikke helt om det med høydeformat...

Ellers et vakkert bilde! ;)

-il
Odd Tore S.

Mange takk for kommentarene!
Jeg tillater meg en kort foto-usaklig kommentar om fenomenet ''halo'' og fysikken i forbindelse med dette:
Som Pål sier og betegnelsen ''halo'' indikerer, er IKKE dette brytning eller speiling i vanndråper.
Halo er intern speiling med lysbrytning i plateformete iskrystaller som ligger flatt i forhold til horisonten. Slike iskrystaller er regelmessig 6-kantete, og opptrer ofte i skyer. De gir mest vanlig en ring i 22 graders avstand fra sola, med rødfargen nærmest sola (eller månen, men da er det sjelden man ser farger).
Det spesielle med denne haloen er at den ikke opptrer i forbindelse med skyer, men i iskrystaller i frostrøyk (''diamond dust'') over åpent vann i stedet, og at den er ganske kraftig. Den inntraff 3. juledag 1995.
På Ringerike ble slike deler av haloer som dette kalt værmann og ble tatt som et tegn på kommende nedbør.
Slike ringer rundt sola kan også skyldes diffraksjon i vanndråper, og kalles da corona. De er vanligvis kraftigst i 15 graders avstand, og er blå innerst.
--------------
Kommer tilbake til fotokommentarene senere i dag.
Odd Tore
Bjørn H.

Heisan ...

Jaja Odd Tore.. hmmm ... Ser nå at det er noen skrivefeil i min kommentar ..
Beklager det,... det går tydeligvis litt for fort i svingene av og til ...

Bildet er fortsatt like fint :))

God kveld --

Bjørn ;¤
Odd Tore S.

Forsøk på fotosaklig tilbakemelding:
Haloen er hovedmotivet her. Resten er 3 minutter unna og kan sikkert gjøres mer spennende, men det er så nær at det blir dagligdags og jeg velger andre steder for vanlige soloppgangsbilder.
Dette motivet finnes i et utall av varianter fra skyene i horisonten blir gyldne i toppen til sola blir fullstendig utbrent. Jeg har derfor de fleste variantene som er foreslått her, også med venstre del av haloen fri fra trærne, men denne dokumenterte haloen best. Ikke mulig å gå høyere for å få mer forgrunn, for da gikk sola over frostrøyken samtidig. Hele showet var gjort unna på ca. 10 min.
Det spesielle med dette motivet er jo at haloen flytter seg med kamerastandpunktet, men alltid er i 22 grader. Koblet med åpent vann gir det muligheter og betydelige begrensinger.
Bjørn:
Dette er (nesten) utsikten fra arbeidsplassen min, sydøstvendt mot Ostøya og med fotside vinduer. Enkelte dager kan jeg ha konsentrasjonsproblemer, og kameraet må jeg stort sett holde vekk herfra.
Skrivefeil skal du ikke ta tungt, jeg tar alt i beste mening!
Svenn:
Kameraet er et vanlig Canon EOS SLR 1992 modell, modellen rett under EOS 1. Mulig at det het EOS 10 i Europa. Ikke noe spesielt med dette, annet enn at jeg var nokså nøye med å sjekke innvendige reflekser i objektivet og minimalisere disse ved å skyte så rett på sola som mulig.
Filmen var en vanlig Fuji ISO400, men jeg har jobbet med bildet i mange kvelder for å bli kvitt korn/fargeøyer, bl.a. med styrt NI, og selektiv Gaussian blur i enkelte områder (vann og himmel). Råscannet var både kornet og ganske blasst, Nikon V gir blasse farger fra negativfilm både i forhold til dias av samme motiv og i forhold til papirkopier fra Elite Foto.
Hyggelig at dere likte det. Sammen med noen ord om ikke-symmertrisk soloppgang og -nedgang ved vintersolverv ble halobildene Månedens tips i Budstikka i sin tid.
Odd Tore
Anniken S.

Dette var behagelig å se på. Nydelig stykke natur med de rette klisje elementene. Det liker jeg. Syntes du har fanget sollyset veldig godt, det sliter jeg veldig med. Undres på hvor lang lukkertid du har brukt her.
Uansett, dette var et flott bilde og jeg misunner deg utsikten fra jobben....
Odd Tore S.

Annikken:
For å være helt ærlig, jeg aner ikke lukkertiden.
Jeg sjekket i søkeren for å se etter spor av refleksjoner i objektivet både ved full blender og nedblendet til f/11 eller f/16, stilte tid på grunnlag av måling av lyset i et område som jeg ønsket skulle være omtrent middels grått, korrigerte evt. litt fra ryggmargsfølelsen, og lot det stå til. På den tiden var jeg så vant til denne filmen at det oftest gikk bra.
Nå ville jeg nok kjørt med omtrent samme blender, gjort en tilsvarende lysmåling først, tatt testbilde, og deretter kjørt manuelt med fast blender og valg av tid ut fra belysningshistogrammet. Jeg ville satset på flere eksponeringer av samme motiv og kombinert disse for å få riktig belysning i mørke partier samtidig med at sola ikke ble for stor. Stativ må til.
Her er digital overlegen, men tar vekk de vanlige to dagene med spenning etter at filmen er innlevert.
Odd Tore
Ann F.

Jaja, det har tydeligvis sine fordeler å jobbe der du gjør. Her ser jeg ned på Ring 3 og en bilopphoggingsplass på andre siden. Nordvendt . . . .
Bortsett fra det, er bildet pent, uvanlig utgave av solopp/nedgangsklisjeen i og med de andre fenomenene som er med. Midtstillingen berges av høyre regnbue.
All honnør til din digitaljobbing.
Mvh Ann

P.S: Fikk du mailen med invitasjon til den 11.1.?
Inger Anne Maritsdotter V.

veldig vakkert og stemningsfullt bilde.
mvh IAV
Inger-Lise S.

Klisjè eller ikke: Dette er et usedvanlig vakkert bilde,med helt spesielle farger og lys og et nydelig motiv. Jeg liker komposisjonen du har valgt.Trærne og steinene ,sneen og tåka: Topp!

Hilsen Inger-Lise
Janne L.

Nydeligt vakkert.
Janne
Avsluttet .

Hei igjen Odd Tore

Takker for god informasjon om kamera og opptaksforhold.

Det er fint å hære om teknikken du har brukt på dette bildet. Det gjør at man får mer forståelse for tilblivelsen og den mengden med arbeid som ligger bak dette. Toppers !!!

I tillegg viser det seg jo også at bildet har en historie å vise til, så det var for meg et ekstra stort +++ (PLUSS).

Svært godt utført opptak og redigeringsarbeid Odd Tore.

Svenn
Kay R.

Hei Odd Tore... Et godt nytt år til dæ...

Desverre har aktiviteten på dotten blitt nedprioritert i lang tid nu for min del. Har vært en opptatt man. Håper det blir bedre fremover. Takker forresten for julehilsen du ga mæ...!!!

Bilde ditt e jo veldig vakkert da....... Klisje..???.. Vel æ bruker ikke slike ord lengre men det betyr vel at det e noe vakkert vi kjenner oss igjen i. Synes iallefall bildet ditt e riktig så nydelig. Dis, rolig vann, fint lys og en grei komposisjon sørger for det. Du har ikke vært like heldig med refleksene. Trekker nok litt ned i et ellers rå rent bilde...
Lenge siden æ har sett noe slikt når æ står opp...

MVH Kay:-)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu