Vrangfoss
Vrangfoss er det største og flotteste av anleggene i Telemarkskanalen. Det består av fem løftekamre med en samlet løftehøyde på 23 m. Anlegget er omgitt av en park med velvoksne trær av mange arter. Anleggsarbeidet ved Vrangfoss fra 1887 til 1892 var svært omfattende: To kilometer stryk, dypt nede i kløfter og skar ble regulert til en dam og en kanal. Den gamle nåledammen ble erstattet av ny betongdemning i 1962. Demningen er 32 m høy og 21 m tykk i bunnen. Vannkreftene blir utnyttet i kraftverket ved Vrangfoss. Før kanalen sto ferdig var Vrangfoss selve flaskehalsen i tømmerfløtningen på vassdraget, derav navnet.
Bildet inngår i albumet Telemarkskanalen - Telemarkskanalen omfatter vannveien fra Skien til Dalen og Skien til Notodden. Kanalen omfatter åtte sluseanlegg med i alt 18 slusekammer og en høydeforskjell på 72 meter. Kanalkommunene er: Skien, Nome, Kviteseid, Tokke, Sauherad og Notodden. Tømmerfrakt og treforedlingsindustri var hovedgrunnen til at kanalene ble bygget. Det er fremdeles aktiv tømmerfløting i Norsjø-Skienkanalen. Hvert år sluses tusenvis av kubikkmeter med tømmer ned til papirfabrikken i Skien.

Telemarkskanalen består av to kanalanlegg. Norsjø-Skienkanalen som stod ferdig i 1861, er første etappe. Bandak-Norsjøkanlen, som ble åpnet 1892, gir forbindelsen mellom Norsjø og Vestvannene til Dalen. I alt åtte sluseanlegg åpner for båttrafikk mellom hav og innland.

Av sluseanleggene er Vrangfos det største og mest imponerende og «det kunstverk, der for alle tider vil stå som et vidnesbyrd om den dygtighed der besjæler denne tids ingeniører i vort land og altid vil være det blandt anlæggets 6 underværker der vil udøve størst tiltrækningskraft på den reisende og aldrig gå ham afminde» (Teknisk Ugeblad 1892).

Utstyr
  • Nikon Nikon D70
  • Nikon Nikkor 70-200 mm f/2,8 G-AFS ED-I
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriReise
  • Lastet opp
  • Visninger354
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_150079} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (12)
Jostein M.

Hei Steinulf. Du presenterer en fin dok serie her. Bilde fremstår med fine toner. Ville skåret inn på høyre side for å slippe kutting av menneskene som står der.
Mvh
Jostein
Torbjørn K.

Hei

Et bilde som passer veldig godt i serien din. Liker kombinasjonen gammelt treverk i slusene kombinert med en mer moderne bro i metall og betong. Facinerende å se stupet som gjemmer seg bak slusen. Bildet mangler kanskje litt av den skarpheten du ellers har vist i serien, men jeg ser ikke på det som kritisk i denne reiseskildringen din.

Torbjørn
Avsluttet .

Fin dokumentar av Telemarkskanalen.

Mvh Kyrre Lien
Jan Frode A.

Et interessant bilde med en interessant undertekst. Dette er flott dokumentasjon.

Jeg føler nesten draget bak slusene, et inntrykk som blir forsterka av folka som står og kikker ned. Så blir jeg skikkelig nysgjerrig på hvordan det ser ut på andre sida. Kanskje der kommer et bilde derifra også? Står i alle fall på ønskelista mi :-)

mvh Jan Frode
Avsluttet .

Jeg synes serien din er god reklame for Telemarkskanalen. Litt artig med kvinnen til høyre i bildet som tar bilde av dere (båten)

MvhJRH
Jørgen S.

Fine bilder fra Telemarkskanalen. Har opplevd den samme turen for et par år siden. Det var en flott opplevelse med mange fine bilder, selv med bare Ixus 2,1 megapixel den gangen.
Hvordan ser det ut på nedsiden av slusen? Det sier dette bildet ikke så mye om. Men kanskje du har et neste bilde i din dokumentasjonsserie som sier noe om det. Takk for ellers mange kommentarer til mine bilder.

Med hilsen

Jørgen
Tone B.

Tok selv denne turen for noen år siden og det var en flott tur med historisk sus over. Nok et bra skildringsbilde i denne serien din og flott med historien du knytter til bildet. Når det gjelder utsnittet ville jeg kuttet litt i høyre hjørne og fått bort de halve menneskene. Mangler litt på skarpheten, men ellers et bra bilde.

mvh Tone
Lars-Anders M.

Fin miljøskildring.
Hege J.

Fin reisedokumentasjon og tilhørende historie - som vanlig fra deg. :-)

Mvh Hege
Nina S.

Dette er en fin dokumentasjon, og fint at du tar deg tid til fine utfyllende kommentarer. Synes imidlertid at bildet virker litt lite etterbehandlet, bildet har litt for mange aktiviteter og det burde være kuttet i høyre del for å unngå ''halve'' mennesker.
Mvh Nina
Stine J.

Bildet og tekst gjør dette til nok en fin dokumentasjon fra deg. Mange mennesker i forskjellige aktiviteter her. :-) Bildet kan studeres lenge og fremdeles finne nye elementer, noe jeg i et dokumentarbilde syns er bra.

mvh Stine
Avsluttet .

Ännu en bild med den där känslan att vara påväg över stupet! ;o) Dessutom verkar de människor som ser tillbaka mot mig vilja dokumentera hur ''vi'' skall klara oss ur detta!
Hissnande bild som suger i magen, som när man sätter sig i en berg och dalbana och vet att snart kommer loopen..;o) Härlig bild!
Mvh
Elisabeth
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu