Fuglane vett ...
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2006-05-11 10:20:31
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2006-05-11 10:21:41
    Versjon #3
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriStilleben
  • Lastet opp
  • Visninger1841
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_189218} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (9)
Caroline M. S.
Ja, fåglane vett. ;-) Synes egentlig dette var en god ide, men likevel så funker det ikke helt (for meg). Ser litt rotete ut tror jeg. Det så bedre ut på thumbnailen enn i full størrelse. Tror jeg synes det blir for mange rammelinjer (eller kanskje det er noe med størrelsen på de tre delene?). Vet ikke helt. Er også usikker på om det ville vært bedre om de tre delene overlappet hverandre helt (ikke forskyvning som nå). Kanskje det kunne blitt OK uten rammenelinjene, men med den gradvise formørkningen du har nå?
Steinulf L.
Flott tekstur og fine farger. I mine øyne fungerer dette best uten rammelinjene.
Avsluttet .
Prøv i første omgang å ta bort de røde strekene, og gjøre forskjellene mellom de forskjellige rammene større. Mistenker at det kan hjelpe noe.
Det er jo en god idè, selv om man på det bildet ikke helt skjønner hvor du vil med det.
Geir B.
Takker for kommentarer, innvendingene forstår jeg godt - jeg er faktisk enig i at de røde rammene ikke passer inn. Men bildet er min visuelle kommentar til en vinterlig diskusjon vedr. søkere og hvordan størrelsen på søkerbildet ev. kan bestemmes/ angis.

Derfor tittelen: ''Fuglane vett'', som forøvrig også er tittelen på en av Vamps flotte låter ; -)

1.
Bildets ytterkant ( bred hvit ramme ) representerer motivet slik det vil fremstå i en teoretisk søker med forstørrelsesfaktor 1,0x, dekningsgrad 100 %, når opptaksformatet er film eller FF ( 24x36mm ) og ved bruk av et 50 mm-objektiv.

2.
Den største av de tynne, hvite rammene representerer samme motiv-utsnitt i en søker med forstørrelsesgrad 0,9x, den røde rammen straks innenfor angir en ( typisk ) dekningsgrad på 95%. Den største røde rammen angir altså motivet slik det fortoner seg i søkeren på mitt OM1-kamera med et 50 mm-objektiv. Den tilhørende ( nest største ) hvite rammen viser motivet slik det treffer filmen.

3.
De innerste ( minste ) rammene representerer samme motiv men annet utsnitt i søkeren med fforstørrelsesgrad 0,8 på et crop 1,6-kamera ved bruk av et 50mm-objektiv. Denne søkeren har en forstørrelsesgrad på 0,8x og en dekningsgrad på 95% av dette utsnittet. Den minste røde rammen angir en dekningsgrad på 95% og viser altså motivet slik det fortoner seg i søkeren i mitt Canon 350D-kamera med 50mm-objektiv og samme standpunkt ( f.eks. stativ-feste ) som OM-kameraet. Den tilhørende ( minste ) hvite rammen viser motivet slik det treffer brikken.


Det er altså mulig ( basert på tilgjengelige fakta ) både å ''regne ut'' hvor stort et søker-bilde er og å fremstille det visuelt. Jeg har brukt OM1 og 350D som eksempel fordi det er kamera jeg har/ bruker selv og bildet/ utsnittene er basert på et utall konkrete studier av både objekter med kjent størrelse og av lett lesbare målestaver sett gjennom de respektive søkerne. En tilsvarende sammenligning kan gjøres også for søkere i andre kamerahus >> f.eks. 5D eller D200 ; -) Prøv selv ......


mvh
Geir

Reidar T.
Spennende bilde med herlige fargetoner i steinene og bra skarphet. Stusset selv på rammene men ser nå i din kommentar at du hadde en mening med de:)

RT
Geir B.
V2 viser at søkeren i 5D (0,72x - 95%) er vesentlig mindre enn i OM1 ( ,9x - 95%).
V2 viser også at søkeren i 30D (0,9x - 95%) er vesentlig mindre enn i 5D.

V3 viser - for sammenligningens skyld - motivet i 1:1 og med 100% dekning.

mvh
Geir
Geir B.
Ved vekselvis å svitche mellom V1 og V2 får man et ganske godt bilde på hvor forskjellig de ulike søkerbildene faktisk er ; -)

mvh
Geir
Kristoffer L.
Et godt bilde - og en interessant anskueliggjøring.

Jeg bruker selv Nikon F3 og F4, som begge har 100% søkerutsnitt. Søkerbildene er ikke like store som i Olympus OM, men enestående klare og tydelige. Og mer enn store nok for en som liker å lage bildet ferdig i søkeren, før jeg trykker på utløseren.

Ved siden av at jeg synes film fortsatt har mye for seg (bl.a. større dynamikk og bedre høylyshåndtering), er de små DSLR-kikkhullssøkerne en av hovedgrunnene til at jeg ennå ikke jobber digitalt. Jeg vet nesten ikke om jeg ville klare å bruke en så liten søker på en særlig konstruktiv måte. I så måte er cropfactor på 1,5 - 2x et virkelig tilbakeskritt for mitt vedkommende. Vel, en dag blir jeg kanskje nødt, men i mellomtiden er det å håpe at FF har tatt over en større del av DSLR-markedet, og det til mer anstendige priser.

- Kristoffer
Geir B.
Som første bilde av undertegnede som har oppnådd 1000 visninger, benytter jeg anledning til å komme med en liten, ironisk tilleggsopplysning:

Dette bildet - som altså skal anskuelig-gjøre ulike søkerbilde-størrelser - er tatt med et 5Mp Olympus compact-kamera ! Sett i lys av alle diskusjonene om temaet, synes jeg nettopp det faktum er en morsom ''detalj'' :-)

mvh
Geir
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu