Humlebi i aftensol
Humlebier kan finde vejen hjem til deres kube over afstande på op til 13 km. Det viser et engelsk forsøg. Forskerne er overraskede over humlebiernes navigationsevne.

Forskere fra University of Newcastle tog omkring 20.000 humlebier og gav dem små identifikationsnumre. Derefter blev bierne sat ud i forskellig afstand fra kuben og skulle selv finde tilbage igen. Forskerne havde sat et webcam op i kuben for at kunne se, hvornår bierne kom tilbage.

Kigger på landskabet
Tidligere studier har vist, at humlebierne kunne finde hjem over afstande på fem km, men det nye forsøg viser, at bierne kunne finde hjem, selvom de var 13 km væk hjemmefra. Det område, som humlebier søger føde på, er dermed meget større end hidtil troet.
Humler er interessante dyr. Så jeg bruger megen tid på at fotografere dem. Og de af de mange billeder jeg viser frem kan jeg selvfølgelig selv lide.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2007-06-02 10:28:49
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2007-06-02 10:30:05
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2007-06-03 10:13:35
    Versjon #4
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger286
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_259935} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (20)
Elisabeth J.

Jeg liker bildeverson 3 hvor du får med mer av blomsten. Jeg vet ikke om bildet er rett el om du bevisst har valgt å la det ligge, men jeg ville snudd bildet uansett, jeg blir sittende å skakke på hodet her. Fine farger:)
Mvh Elisabeth Jensen
Ruth S.

Heisann:-) jammen tror jeg at du har tatt bilde av en ''tyvhumle''. Hos Tyvhumle er dronningene store og kraftige, mens arbeiderene er klart mye mindre. Tyvhumlen har svært kort tunge. Den korte tunga gjør at den biter hull i kronrørene eller andre blantedeler og ''stjeler'' nektaren ut bakvegen. Derav navnet tyvhumle. Til å bite hull i blomstene har tyvhumla svært kraftige kjever, som skiller seg klart fra de øvrige humleartene. Tyvhumla blir ofte observert i store mengder på lushatt og på hage aconitum , hvor den biter hull i hjelmen og finner veg inn til nektariene. Andre humlearter kan så benytte disse hullene til å hente nektar.

Jeg kan godt like humlene,og bildet ditt er bare helt nydelig.

-ruth-
Knut Børge S.

Hei Lau!

Et meget flott makrofoto av den flittige humla. Skarpt og detaljert med flotte farger, bra dette! Likte versjon 3 best.

mvh KBS
Espen R.

Hei Laurberg
Nydelig macro-bilde, dette. Fin balanse i bildet, og utsnittet er bra - for meg funker ver # 3 best. Tiltalende fargenyanser og bra skarphet. Lekkert!
vh
Espen
Laurberg G.

Tak til Elisabeth Jensen. :-) Jo. Billedet er snuet på tre forskellige måder. Grunden er/var at jeg er ganske meget i tvivl om kompositionsforløbet i dette ''portræt''. Humler er lidt klumpede :-). Om det er ogen fordel at have hele, eller det meste af lyshatten med er jjeg stadig i tvivl om. mvh. lau

Også tak til Ruth Solberg. Om det er en tyvhumle ved jeg ikke. Jeg troede at tyvhumlen ''Bombus wurfleini'' Var mere udpræget sorte på bagkroppen. Det mest bemærkelsesværdige på denne synes jeg er præstekraven som stkker ud omkring hele nakken. Me tak skal du have. mvh. lau

Tak til Knut Børge Strøm og til Espen Rokstad for Jeres venlige kommentarer. Sådan luner. mvh. lau

PS. Jeg vil få undersøgt på kompetent side hvad dette er for en humle. :-)

Line M.

Lekker macro. Jeg liker v3 best der du får vist både blomst og humle. Flotte farger :-)
Mvh
Line
Brit M.

V1 er min favoritt, der kommer vi nær den. Man får jo et helt annet inntrykk av humlen når du beskriver den, Lau. Jeg hadde en stor en på besøk igår, mine to katter trodde de hadde fått et nytt leketøy, men jeg fikk reddet den og kostet den vennlig ut vinduet.

Brit
Laurberg G.

Tak til Line Martinsen og tak til Brit Malkenes. :-) Det synes jeg var godt. Vi har mange af demi haven ved vores hytte. Her kommer de ofte ind i stuen. Vi hjælper dem selvfølgelig ud igen. Og det er som om de lærer at de ikke kan gå den vej på deres rute. De bliver let tamme og genkender mennesker (tror jeg). Den første gang vi fanger en og smider ud brummer de vredt. Men efter et par gange tager de det roligt. Vi bilder os ind at vi kan genkende dem. Ihvertfald kan man genkende de enkelte bomedlemmer. fra medlemmer af et andet bo. mvh. lau

PS. For at få bragt klarhed over arten af ovn afbildede har jeg sat den ind på Fugle og Natur med en forespørgsel. Interesserede kan følge svaret her.

http://www.fugleognatur.dk/forum/show_message.asp?Message...ForumID=10
Brit M.

Hvis man søker på Google etter Bombus wurfleini, får man opp endel interessante sider...

Brit
Ruth S.

Nå har jeg kikket litt i lexikon, og jeg har nok tatt fullstendig feil ang Tyvhumle. Det er nok heller en hagehumle.

Sitat fra lexikon:
''Hagehumlen er sort med normalt tre gule bånd, to på ryggsiden av brystet et på de første bakkroppsleddene. Bakkroppsspissen er normalt hvit. Melanisme opptrer i alle varianter fra helt sorte til normalfargede individer.''

-ruth-
Rune S.

Hei Lau! Meget flott makro på ivrig humle og med friske farger. Tror jeg liker versjon #3 best. En fin dansk natursite du hadde link til.

Mvh
Rune S
Tove H.

Sånn kan det gjøres! Utrolig bra på alle vis. V#1 og v#3 stiller likt for meg.
Mvh Tove
Helge R.

Hei lau!!
Her liker jeg best den midtstillte humlen i v2, fargerikt og bra presentasjon av en av hagens gode venner,
:)Helge
Kai B.

Hei Lau, og god kveld.
Henger meg på Helges kommentar om V#2, som
i mine øyne fungerer best.
_________________Kai
Inge S.

Hei.
Et tett og fint makromotiv med naturlige fine farger og faller
for v2 som jeg likte utsnittet på.

Mvh Inge
Renato M.

Versjon 1 2 eller 3??vanskelig å bestemme meg kanskje litt mer for V1, men absolut et meget armonisk bilde.......
ha en god Søndag
Renato Manzi
Laurberg G.

En stor, stor tak til Jer, Rune Skogsrud, Tove Heggø, Helge Rudschinat Grønli, KAI BAKKE, Inge Sundbakken og Renato Manzi. En hjertelig tak til Jer alle. Det luner og gør at man har lyst at fortsætte sin søgen efter de rette svar.

Desværre er jeg ikke blevet mere afklaret hvad kompositionen angår. Det går som det plejer. En vil have datteren og en moderen og en tredie tanten. Og så blev blev de gifte alle. :-) Jeg spekulerer på om humler i det hele taget kan komponeres ?? Klumpy små væsner. Måske skulle den i virkeligheden drejes til at så i en 45 grader diagonal over et kvadrat. ??? mvh. lau
Avsluttet .

Hei Lau likte V3 klart best nydelig komposisjon her og lyset er flott og skarpheten sitter nesten. vakkert.

Ps. prøver å få opprettet konto men har ikke klart dette, vet ikke hvorfor prøver igjen..

Rune
Trond B.

Hei.
På ett bilde av en humle bør det være ett sted som en kan se at skarpheten sitter perfekt, helst på øyne - hode. Her er hele humla uskarp.
Mvh Trond
Laurberg G.

Tak til Rune og tak til Trond Branderud. Jeg beklager at den nedscalerede udgave her kan forekomme en anelse uskarp. Det skyldes formodentlig to ting. Jeg har som pensionist ikke råd til et macroobjektiv i topklasse, Og for det andet er den nedscalerede udgave her herikke eftersharpet med eftersharpningsskader til følge. mvh. lau
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu