Sommardag!
Ein sommardag på Vatne i Haram sett frå eit hestebeite
Bildet inngår i albumet Haram -
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2008-06-07 23:13:46
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon 400 D
  • 18-55 mm.
  • Brennvidde18mm
  • Blenderf/22
  • Lukker1/25s
  • FilmtypeISO 100
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_322538} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (12)
Per T.
Et virkelig flott landskap og lys. Du får frem de fine fargene. Interessant at du gir info om kamera-innstillingene. Jeg synes det er riktig med liten blender som du har valgt, men jeg lurer på om lukkertiden da har blitt litt for lang hvis håndholdt kamera. Kan virke noe uskarpt. Mhv Per
Richard F.
Jeg synes dette ser ut som et flott bilde. Jeg velger imidlertid å si det motsatte av forrige kommentator; jeg ville unngått å bruke blender over f13 på dette kameraet. Det du skulle tjent av dybdeskarphet, mister du ved at diffraksjon slår inn. Det er et problem ved alle kameraer med mange piksler på ''liten'' brikke.

Når det er sagt vil jeg gå tilbake til deg jeg sa først: et flott bilde som ikke blir mye dårligere av litt kort lukkertid og diffraksjon. Jeg synes det er bra eksponert og en ellers innbydende komposisjon.
Avsluttet .
En liten rens av billedbrikke er nok på tide, 10-15 flekker på himmelen. Bildet preges av litt manglede skarphet, som jeg tror hadde løftet inntrykket litt. f/8 hadde vært nok nedblending for å få grei dybdeskarphet og maksimal skarphet, og ville gitt 1/250s lukkertid som hadde eliminert bevegelsesuskarphet. Godt forsøk, neste gang sitter det.
Tor-A
Per Harald G.
Takk for hurtige kommentarar!
Eg ville prøve med liten blendar for å få best mogleg dybdeskarphet, men det var vel strengt tatt ikkje nødvendig når brennvidda var 18 mm:)
Richard, kan du utdjupe litt meir kva ''diffraksjon'' er?
Avsluttet .
Diffraksjon er et optisk fenomen når lys passerer et hull som gjør at lyset bøyes av langs kanten av hullet. Denne effekten forstyrrer/blurrer bildet, og blir verre og verre jo mindre blender man bruker. Samtidig fungerer objektivet bedre når man blender ned, så det pleier å bli en middelvei mellom disse to faktorene slik at objektivet tegner skarpest rundt f/8.
Per Harald G.
Takk for utdjupinga, Richard! Det var oppklarande. Litt teknisk var det, men eg trur eg forstår. Det er best å finne den gyldne middelvei, -også her:)
Per Harald G.
Eh..ikkje Richard, men Tor-Arne...:)
Tove H.
Flott komponert, fine farger og god sommerstemning. Enig med det som skrives om blendervalg og gylden middelvei. Så lærte jeg et nytt ord: Diffrasjon!
Ha en fin sommerdag!
Hilsen Tove
Eli R.
Jeg har det samme kameraet og kan ikke forstå dette med blender 13. Er det relatert til standard-linsa da? Jeg bruker mest Sigma 10-20 på landskap. Kit linsa bruker jeg nesten aldri - ikke fornøyd med den.
Jeg har lest at enhver linse er skarpest 1-2 trinn vekk fra høyeste tall, slik at man feks kan bruke f/16 istedet for f/22. Har jeg misforstått?
Jeg ser problemet med akkurat dette bildet. (Som ellers er et hyggelig bilde!)
- Eli
Avsluttet .
1-2 trinn fra største åpning er en tommelfingerregel, dvs fra andre enden av skalaen. (Høyeste tall->minste åpning).
Tor-A
Avsluttet .
Kan forresten nevne at bare blenderen er liten nok vil diffraksjonen gjøre at man kan ta vekk linsene og bare bruke hullet (såkalt pinhole), som da vil tegne en diffust bilde med enorm dybdeskarphet. Her er et eksempel med f/135:
http://foto.no/cgi-bin/bildegalleri/vis_bilde.cgi?id=3831...falinger=1
Tor-A
L K.
Avbildning av landskap. Visuelt kjedelig.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu