Dette bildet er frå 25.juli 2007 kor det var så mange bloddråpesvermarar på Lyefjell. Denne kvelden bles det litt, så eg klarte ikkje å få den skarpare.
Men eg berre lurar på,pga at eg har fotografert blodråpesvermarar 3 år på rad, kvifor er det så fåe blodråpesvermarar i år?
Er det pga tørka i junii som gjorde at graset med aksa, blei så bruntona og visne? Blodråpesvermarane heng på desse i juli.
I fjor var det jo ein regnfull sommar med grønt gras og fargar på aksa.
Eg har kun sett 3 bloddråpasvermarar på ein hårsveve i år, men dei var forsvunne då eg kom med fotoapparatet. Pga tørka er det ikkje mange hårsvevar heller som bloddråpesvermaran ofte heng på. Kor har dei blitt av i år? Det er som regel dei to siste vekene i juli ein ser dei flygande rundt med sine rødtona kappar. Dette er ein seksflekka bloddråpesvermar -Zygaenidae filipendulae
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_330644} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Svar på spørsmålet ditt har jeg ikke, men synes du viser oss et godt stykke macrohåndverk.
Tove H.
Så flott kappe den har! Bra makro!
Hilsen Tove
Torild H.
V1 for meg, i V2 ''dett'' svermeren for min del, treng romet rundt, spes. øvre høgre hjørne, som er i V1.
Tek ikkje macro sjølv, så har ikkje noko å bidra med vedr. det tekniske, men for meg ser det praktfullt ut.
Akkurat denne sommaren såg eg denne bloddråpesvermaren for fyrste gong, i stråa på Orrestranda! Det var eit syn då eg fyrst oppdaga den fykande i lufta med ein usannsynleg raudlilla farge, og såg fyrst når den landa at det var ein bloddråpesvermar. Har ikkje svar på kvifor han ikkje er på Lye denne sommaren, får håpa det dukker opp ein fagmann som kanskje kan svara på det!
Torild
Inge S.
Hei.
Syns du har kommet greit i mål. Fine farger og en
behagelig skarphetsplan.
Ang. spørsmål: Hvis det er mye snylteveps så reduserer disse
bestanden kraftig :-)
Ha en fin dag.
Mvh Inge
Eli S.
Hei, Tone.
Vet ikke helt om linken gir deg svar på spørsmålet ditt. Håper i hvert fall det.
Ellers er jeg enig med de andre kommentarene. Flott bilde av bloddåpesvermeren.
Ha en praktfull sommerdag.
Vh Eli
Avsluttet .
Greit skarphetsplan her Tone med fokus på vingene i nydelige farger.
Øyet sitter godt også synes jeg.
Fin diagonal på insekt og planten.
Kanskje litt raskere lukker så hadde du fått med deg følehornene også.
De vibber jo hele tiden.
Tar meg den frihet å legge ved en link så du har noe å lese på mens du ligger på stranden og blir brun, :http://www.nrk.no/programmer/tv/schrodingers_katt/1168456.html
Seksflekket bloddråpesvermer - Schrödingers katt - NRK
Brah jobba med hilsen fra Eivind 8~))
Inger Anne Maritsdotter V.
Heisann Tone.
For eit nydeleg bilde,
eg vert imponert over detaljgjengivelsen og skarpheten,
og bildet er flott komponert med ein fin diagonal.
Flotte fargar!
Anbefaling frå meg.
Mvh Inger Anne
Tone A.
Takk for kommentarar
Eli: Takk for linken kor eg fann spanande opplysningar om bloddråpesvermarar. Her har eg kopiert litt av opplysningane:
Bloddråpesvermere (Zygaenidae) er en familie av dagflygende, svært fargerike sommerfugler. De sterke fargene signaliserer at disse insektene er giftige, de inneholder blant annet cyanider.
De voksne sommerfuglene flyr om dagen i solskinn, men holder seg i ro om været er mindre bra. De besøker mange slags blomster, og kan ofte finnes i parring
Siden den er godt vernet av sin giftighet, trenger de ikke være raske til å komme seg unna, og bloddråpesvermerne er såpass trege at man gjerne lett kan fange dem med bare hendene. Larvene lever på forskjellige lave planter, mest på planter i erteblomstfamilien (Fabaceae). Ved slutten av utviklingen spinner de seg inn i en karakteristisk, papiraktig kokong.
Bloddråpesvermerne er sterkt giftige på alle stadier.
De forsvarer seg med ulike giftstoffer, særlig hydrogencyanid (blåsyre, HCN), som de frigjør ved å bryte ned cyanoglucider ved hjelp av enzymer.Det er registrert seks arter av bloddråpesvermere i Norge, men flere av dem er meget sjeldne. Bare fjellbloddråpesvermer og seksflekket bloddråpesvermer er noenlunde vanlige.
. Den kan være svært tallrik på solskinnsdager i juli enkelte år, men bestandene svinger mye fra år til år og enkelte år kan den være nesten helt borte. Bestandssvingingene synes å ha sammenheng med smågnagernes sykluser (lemenår), trolig fordi store smågnagerbestander ødelegger larvene.
Flygetiden er temmelig kort. Larven kan leve på mange ulike planter, i Sør-Norge helst på musøre (Salix herbacea). Den bruker 2-3 år på utviklingen. Seksflekket bloddråpesvermer (Zygaena filipendulae) kan kjennes på at forvingene har seks røde flekker, mens de har fem eller færre hos de andre artene.
Den er ganske vanlig på Østlandet, Sørlandet og langs kysten til Rogaland, mens forekomsten lenger nord på Vestlandet er mer spredt. Nordligst er den funnet i Nordland.
Larven lever på ulike planter i erteblomstfamilien. Den er oppført som hensynskrevende (DC) på den norske rødlisten. Alle de norske artene bortsett fra fjellbloddråpesvermeren ser ut til å ha gått tilbake på grunn av tilgroing av landskapet og gjødsling, som gjør at næringsplantene deres forsvinner.
Så her fann eg også svaret på kvifor det er så fåe av bloddråpesvermarane enkelete år.
Men på ein annan stad las eg også at dei ikkje trivst på altfor tørre bakkar og enger. Det har jo vore så tørt i år.
:) Tone
Avsluttet .
Hei igjen Tone.
Linken jeg sendte kom etter den Eli sendte grunnet at jeg skrev og så ikke hva som var sendt inn hos deg.
Mvh. Eivind 8~))
Truls L.
Nydelig bilde av bloddråpesvermeren :)
Mvh Truls
Fredrik S.
Vakkert og skarpt makro, med klare og fine farger.
Denne har eg berre sett ein gang sjølv.
Fin komp der den heng på tuppen av strået. Ryddig bakgrunn som framhever bloddråpesvermeren.
mvh Fredrik S
Ann T.
Hei Tone, dette er et fint makro bilde med bra komposisjon. Har aldri sett en slik insekt selv. Veldig spesielt. Fint med informasjonen du har lagt ut også.
Mvh. Ann
Avsluttet .
Hei Tone
Synes dette ble et severdig bilde av denne krabaten. Den er fin og skarp på de fineste partiene, vingene.
Liker bakgrunnen som er dus og fin. Bildet balanserer godt både med hensyn til komposisjon og farver.
Men som sagt, vingene er de som fanger interessen, flott gjenngitt med sin metalliske farvenyanse og de røde prikkene.
mvh arild
Bjorn F.
Hei Tone. Meget velkomponert og fint dette.
Hilsen Bjørn.
anders s.
ja dette ble bra
flotte farger,og et pent utsnitt
mvh anders
Jarle H.
Flotte detaljer både på bloddråpesvermeren og strået.
Eg har aldrig sett ein slik og får et godt intrykk av dei her.
Skarpheita er det ingenting å seie på. Velkomponert og detaljrikt.
Både i bilde og tekst.
Mvh Jarle
Tone A.
Takk for alle kommentarar og gilde tilbakemeldingar.
Stor takk til Inger Anne som anbefalte bildet.
Eivind: takk for linken din som eg også har lese.
Eg malar huset og var inne og las begge linkane og kopierte din også, men det forsvann då eg skreiv kommentaren. Pga malinga hadde eg ikkje tid til å gjera det ommatt. Her frå Eivind sin link:
Bloddråpesvermernes karakteristiske vingetegninger er varselfarger som forteller eventuelle fiender at de smaker vondt. Enkelte av artene benytter faktisk blåsyre i sitt forsvar. En fugl som skulle falle for fristelsen å smake på en slik sommerfugl, vil raskt spytte den ut igjen, og neppe prøve seg igjen. - Blåsyre er ikke god mat!
Selv om seksflekket bloddråpesvermer er vanlig, har flere av våre andre arter dessverre gått drastisk tilbake de siste årene. Dette skyldes høyst sannsynlig forandringer i kulturlandskapet.
Bloddråpesvermerne trives på blomsterenger, og når disse forsvinner, så forsvinner også sommerfuglene. Den mest truede arten er stor bloddråpesvermer (Zygaena lonicera) som har forsvunnet fullstendig fra østlandsområdet, men som fortsatt er vanlig enkelte steder på Vestlandet.
Én art, fjellbloddråpesvermer (Zygaena exculans), forekommer kun på høyfjellet og i Nord-Norge. Den kan enkelte år opptre i meget stort antall. I motsetning til de andre artene i familien, er rødfargen hos fjellbloddråpesvermer blassere og det sorte er tydelig gjennomskinnelig og ikke skinnende svart.
Ha ei fin helg, eg skal ut og sjå om eg finn nokre bloddråpesvermarar på Lyefjell i morgon. Nå dei har har vore på vingene eit par veker så blir fargen på vingene blassare.
Denne som heng på akset har friske fargar og om kvelden er dei meir i ro enn om dagen då dei fyg rundt og på blomane.
Anne Ø.
Nydelig denne bloddråpesvermeren med de røde feltene.
Flott utførelse, komp. og skarphet.
Interessant lesning om sommerfuglen.
Hadde vært fint å møtt på denne en dag.
Odd E. k.
Hei Tone!
Flott bilde av bloddråpesvermeren der den henger på akset. Flott skarphet og et fint lys inn på insektet der detaljene kommer fint frem.
Når det gjelder mengden av blåddråpesvermere, så tror jeg nok at også disse insektene har en suklus å forholde seg til. Hvis miljøet skal ha noen betydning ang. tilgroing , så tror jeg nok ikke dette stemmer helt. Langt til fjells (høyfjellet) kan en enkelte år finne store mengder av disse insektene, dette i et landskap som ikke er berørt av tilvekst. Mulig dette er tilfelle i lavlandet, på innmark og der menneskene forandrer landskapet. Flott insekt som du fint har formidlet Tone og fint med all den teksten du tilfører bildet. Meget bra.
Anbefaling for det!
Ha en fin fotohelg fra meg!
Mvh
Odd E.
Thorbjørn R.
Bra bilde av bloddråpesvermeren. Skarpheten er god og skarphetsplanet velplassert. Også fargene er fine. Har egentlig ingenting å utsette på dette.
Mvh Thorbjørn
Thorbjørn R.
Bra bilde av bloddråpesvermeren. Skarpheten er god og skarphetsplanet velplassert. Også fargene er fine. Har egentlig ingenting å utsette på dette.
Mvh Thorbjørn
Hilda Hol E.
Hei Tone.
Dette var et flott eksemplar av Bloddråpesvermeren. Skarphet, lys, og bakgrunn er gode. Fin diagonal plassering.
Dessverre har jeg aldrig sett den i naturen, men siden jeg leser at den går til Nordland, og da jeg bor sørst i Nordland, kan det jo enda være håp.
Takk for fine informative tekster som du har lagt ut.
Jeg lærer stadig noe nytt her på dotten.
Syns du fortjener en anbefaling for denne.
mvh Hilda.
Svend Wiig L.
Hei Tone!
Godt skarpt og god bakgrunn!
Fargene på aksen samt de røde prikkene gjør bildet her!
Flott!
Mvh Svend
Magnus G.
Hei Tone!
Skarpt og fint macrobilde av bloddråpesvermeren, med en fin, ''ikkeforstyrrende'' bakgrunn.
Mvh
Magnus D. Grande
Tone A.
Takk til de siste for kommentarar og gilde tilbakemeldingar. Tusen takk til Odd E. og Hilda for anbefalingane.
Det er vanskeleg å både få skarpe vinger og skarpe auge, pga at då blir bakgrunnen meir forstyrrande.
Dette er eit bilde som eg la inn også for å få eit svar på kvifor det er så fåe bloddråpesvermarar i år. Kor me har hatt ein varm vår og ein varm sommar på Jæren.
Lyefjell ligg ca. 220m o.h og frå juni har graset vore bruntona mest som sein haust. Elles pleier dei å henga på aksa om kvelden slik som på bildet. Ikkje ein bloddråpesvermar såg eg i dag heller, dessutan er det fåe tiriltungar som høyrer til erteblomfamilien som bloddråpesvermaren lever på.
Ha ei fin augustveke. Det har tordna heile helga her på Jæren.
Helsing Tone
Inger-Lise S.
Hei Tone! Et flott macrobilde. Den diagonale komposisjonen gjør seg godt. Fine farger, god skarphet og rolig, behagelig bakgrunn.
Inger-Lise
Avsluttet .
Hei! Denne skulle jeg likt å fotografert, har tilgode å støte på den. Et flott bilde av svermeren, fin skarphet og nærhet. Fargene er fine. Dus og fin bakgrunn og den henger fint på strået her. Fint komponert. Mvh Liselotte
Inga B.
kjempe fint bilde av sommerfuglen! elsker de bloddråpesvermene!
Adrian Dyrhaug G.
Nært og fint bilde av bloddråpesvermeren!
Fin dus bakgrunn.
mvh Adrian Grande
Tone A.
Inga:Tusen takk for positiv kommentar på dette bloddråpesvermarbildet frå 2008.
Sommaren 2011 såg eg kun 3 blodråpesvermarar på same staden.
Adrian: Takk for gild tilbakemelding på eit gammalt bilde.
Helsing Tone
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Hilsen Tove
Tek ikkje macro sjølv, så har ikkje noko å bidra med vedr. det tekniske, men for meg ser det praktfullt ut.
Akkurat denne sommaren såg eg denne bloddråpesvermaren for fyrste gong, i stråa på Orrestranda! Det var eit syn då eg fyrst oppdaga den fykande i lufta med ein usannsynleg raudlilla farge, og såg fyrst når den landa at det var ein bloddråpesvermar. Har ikkje svar på kvifor han ikkje er på Lye denne sommaren, får håpa det dukker opp ein fagmann som kanskje kan svara på det!
Torild
Syns du har kommet greit i mål. Fine farger og en
behagelig skarphetsplan.
Ang. spørsmål: Hvis det er mye snylteveps så reduserer disse
bestanden kraftig :-)
Ha en fin dag.
Mvh Inge
Vet ikke helt om linken gir deg svar på spørsmålet ditt. Håper i hvert fall det.
http://no.wikipedia.org/wiki/Bloddr%C3%A5pesvermere
Ellers er jeg enig med de andre kommentarene. Flott bilde av bloddåpesvermeren.
Ha en praktfull sommerdag.
Vh Eli
Øyet sitter godt også synes jeg.
Fin diagonal på insekt og planten.
Kanskje litt raskere lukker så hadde du fått med deg følehornene også.
De vibber jo hele tiden.
Tar meg den frihet å legge ved en link så du har noe å lese på mens du ligger på stranden og blir brun, :http://www.nrk.no/programmer/tv/schrodingers_katt/1168456.html
Seksflekket bloddråpesvermer - Schrödingers katt - NRK
Brah jobba med hilsen fra Eivind 8~))
For eit nydeleg bilde,
eg vert imponert over detaljgjengivelsen og skarpheten,
og bildet er flott komponert med ein fin diagonal.
Flotte fargar!
Anbefaling frå meg.
Mvh Inger Anne
Eli: Takk for linken kor eg fann spanande opplysningar om bloddråpesvermarar. Her har eg kopiert litt av opplysningane:
Bloddråpesvermere (Zygaenidae) er en familie av dagflygende, svært fargerike sommerfugler. De sterke fargene signaliserer at disse insektene er giftige, de inneholder blant annet cyanider.
De voksne sommerfuglene flyr om dagen i solskinn, men holder seg i ro om været er mindre bra. De besøker mange slags blomster, og kan ofte finnes i parring
Siden den er godt vernet av sin giftighet, trenger de ikke være raske til å komme seg unna, og bloddråpesvermerne er såpass trege at man gjerne lett kan fange dem med bare hendene. Larvene lever på forskjellige lave planter, mest på planter i erteblomstfamilien (Fabaceae). Ved slutten av utviklingen spinner de seg inn i en karakteristisk, papiraktig kokong.
Bloddråpesvermerne er sterkt giftige på alle stadier.
De forsvarer seg med ulike giftstoffer, særlig hydrogencyanid (blåsyre, HCN), som de frigjør ved å bryte ned cyanoglucider ved hjelp av enzymer.Det er registrert seks arter av bloddråpesvermere i Norge, men flere av dem er meget sjeldne. Bare fjellbloddråpesvermer og seksflekket bloddråpesvermer er noenlunde vanlige.
. Den kan være svært tallrik på solskinnsdager i juli enkelte år, men bestandene svinger mye fra år til år og enkelte år kan den være nesten helt borte. Bestandssvingingene synes å ha sammenheng med smågnagernes sykluser (lemenår), trolig fordi store smågnagerbestander ødelegger larvene.
Flygetiden er temmelig kort. Larven kan leve på mange ulike planter, i Sør-Norge helst på musøre (Salix herbacea). Den bruker 2-3 år på utviklingen. Seksflekket bloddråpesvermer (Zygaena filipendulae) kan kjennes på at forvingene har seks røde flekker, mens de har fem eller færre hos de andre artene.
Den er ganske vanlig på Østlandet, Sørlandet og langs kysten til Rogaland, mens forekomsten lenger nord på Vestlandet er mer spredt. Nordligst er den funnet i Nordland.
Larven lever på ulike planter i erteblomstfamilien. Den er oppført som hensynskrevende (DC) på den norske rødlisten. Alle de norske artene bortsett fra fjellbloddråpesvermeren ser ut til å ha gått tilbake på grunn av tilgroing av landskapet og gjødsling, som gjør at næringsplantene deres forsvinner.
Så her fann eg også svaret på kvifor det er så fåe av bloddråpesvermarane enkelete år.
Men på ein annan stad las eg også at dei ikkje trivst på altfor tørre bakkar og enger. Det har jo vore så tørt i år.
:) Tone
Linken jeg sendte kom etter den Eli sendte grunnet at jeg skrev og så ikke hva som var sendt inn hos deg.
Mvh. Eivind 8~))
Mvh Truls
Denne har eg berre sett ein gang sjølv.
Fin komp der den heng på tuppen av strået. Ryddig bakgrunn som framhever bloddråpesvermeren.
mvh Fredrik S
Mvh. Ann
Synes dette ble et severdig bilde av denne krabaten. Den er fin og skarp på de fineste partiene, vingene.
Liker bakgrunnen som er dus og fin. Bildet balanserer godt både med hensyn til komposisjon og farver.
Men som sagt, vingene er de som fanger interessen, flott gjenngitt med sin metalliske farvenyanse og de røde prikkene.
mvh arild
Hilsen Bjørn.
flotte farger,og et pent utsnitt
mvh anders
Eg har aldrig sett ein slik og får et godt intrykk av dei her.
Skarpheita er det ingenting å seie på. Velkomponert og detaljrikt.
Både i bilde og tekst.
Mvh Jarle
Stor takk til Inger Anne som anbefalte bildet.
Eivind: takk for linken din som eg også har lese.
Eg malar huset og var inne og las begge linkane og kopierte din også, men det forsvann då eg skreiv kommentaren. Pga malinga hadde eg ikkje tid til å gjera det ommatt. Her frå Eivind sin link:
Bloddråpesvermernes karakteristiske vingetegninger er varselfarger som forteller eventuelle fiender at de smaker vondt. Enkelte av artene benytter faktisk blåsyre i sitt forsvar. En fugl som skulle falle for fristelsen å smake på en slik sommerfugl, vil raskt spytte den ut igjen, og neppe prøve seg igjen. - Blåsyre er ikke god mat!
Selv om seksflekket bloddråpesvermer er vanlig, har flere av våre andre arter dessverre gått drastisk tilbake de siste årene. Dette skyldes høyst sannsynlig forandringer i kulturlandskapet.
Bloddråpesvermerne trives på blomsterenger, og når disse forsvinner, så forsvinner også sommerfuglene. Den mest truede arten er stor bloddråpesvermer (Zygaena lonicera) som har forsvunnet fullstendig fra østlandsområdet, men som fortsatt er vanlig enkelte steder på Vestlandet.
Én art, fjellbloddråpesvermer (Zygaena exculans), forekommer kun på høyfjellet og i Nord-Norge. Den kan enkelte år opptre i meget stort antall. I motsetning til de andre artene i familien, er rødfargen hos fjellbloddråpesvermer blassere og det sorte er tydelig gjennomskinnelig og ikke skinnende svart.
Ha ei fin helg, eg skal ut og sjå om eg finn nokre bloddråpesvermarar på Lyefjell i morgon. Nå dei har har vore på vingene eit par veker så blir fargen på vingene blassare.
Denne som heng på akset har friske fargar og om kvelden er dei meir i ro enn om dagen då dei fyg rundt og på blomane.
Flott utførelse, komp. og skarphet.
Interessant lesning om sommerfuglen.
Hadde vært fint å møtt på denne en dag.
Flott bilde av bloddråpesvermeren der den henger på akset. Flott skarphet og et fint lys inn på insektet der detaljene kommer fint frem.
Når det gjelder mengden av blåddråpesvermere, så tror jeg nok at også disse insektene har en suklus å forholde seg til. Hvis miljøet skal ha noen betydning ang. tilgroing , så tror jeg nok ikke dette stemmer helt. Langt til fjells (høyfjellet) kan en enkelte år finne store mengder av disse insektene, dette i et landskap som ikke er berørt av tilvekst. Mulig dette er tilfelle i lavlandet, på innmark og der menneskene forandrer landskapet. Flott insekt som du fint har formidlet Tone og fint med all den teksten du tilfører bildet. Meget bra.
Anbefaling for det!
Ha en fin fotohelg fra meg!
Mvh
Odd E.
Mvh Thorbjørn
Mvh Thorbjørn
Dette var et flott eksemplar av Bloddråpesvermeren. Skarphet, lys, og bakgrunn er gode. Fin diagonal plassering.
Dessverre har jeg aldrig sett den i naturen, men siden jeg leser at den går til Nordland, og da jeg bor sørst i Nordland, kan det jo enda være håp.
Takk for fine informative tekster som du har lagt ut.
Jeg lærer stadig noe nytt her på dotten.
Syns du fortjener en anbefaling for denne.
mvh Hilda.
Godt skarpt og god bakgrunn!
Fargene på aksen samt de røde prikkene gjør bildet her!
Flott!
Mvh Svend
Skarpt og fint macrobilde av bloddråpesvermeren, med en fin, ''ikkeforstyrrende'' bakgrunn.
Mvh
Magnus D. Grande
Det er vanskeleg å både få skarpe vinger og skarpe auge, pga at då blir bakgrunnen meir forstyrrande.
Dette er eit bilde som eg la inn også for å få eit svar på kvifor det er så fåe bloddråpesvermarar i år. Kor me har hatt ein varm vår og ein varm sommar på Jæren.
Lyefjell ligg ca. 220m o.h og frå juni har graset vore bruntona mest som sein haust. Elles pleier dei å henga på aksa om kvelden slik som på bildet. Ikkje ein bloddråpesvermar såg eg i dag heller, dessutan er det fåe tiriltungar som høyrer til erteblomfamilien som bloddråpesvermaren lever på.
Ha ei fin augustveke. Det har tordna heile helga her på Jæren.
Helsing Tone
Inger-Lise
Fin dus bakgrunn.
mvh Adrian Grande
Sommaren 2011 såg eg kun 3 blodråpesvermarar på same staden.
Adrian: Takk for gild tilbakemelding på eit gammalt bilde.
Helsing Tone