Utforske
Utstyr
  • Canon eoss 400d
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriBarn
  • Lastet opp
  • Visninger209
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_356325} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (2)
Carsten A.
Blitz kamera (som åpenbart er lyskilden her) gir vel av alle alternative lyssettinger det som er minst interessant (og for den saks skyld minst flatterende for en modell). For fotografen er også det lys man ikke ser (altså umiddelbart før opptaket) det som opplagt skaper størst vanskelighet for fotografens billedmessige vurdering. Med endel erfaring velger mange bort blitzbruk, og spesielt direkte blitz på kamara som hovedlys med den meget dårlige modelleringen det gir.

En litt mindre flat lyssetting får man forøvrig med indirekte blitz (vanskelig eller umulig å få til om det bare er sprett-opp-blitzen på kamerahuset man har tilgjngelig). Det fleste tilfaller av baderom egner seg ellers bra for indirekte blitz (en ekstern blitz smelles av ikke mot modellen men mot lyst tak eller vegg, ved opptaket utnyttes da det indirekte, reflekterte lyset). Som regel atskillig bedre enn det dette bildet er et godt (eller egentlig dårlig) eksempel på, selv om også indirekte blitz f.eks. særlig fra tak gjerne gir et svært flatt og kjedelig lys.

Et godt alternativ til et slikt blitzopptak er opptak i eksisterende lys, gjerne fra stativ. Et moderne kamera tåler ganske mye mht. høy ISO (her er det brukt 400 ISO, både 800 ISO og mere til skal være helt greit). Fra stativ (el. støtt fra bord, stolrygg) er det en grei sak å bruke forholdsvis lange lukkertider, rører barnet på seg er det jo bare å forsøke seg på nytt. Dessuten, ved opptak av denne typen kan det være meget fornuftig å gjøre så mange opptak som overhodet mulig, dersom man legger vekt på at bildet skal vise kontakt mellom barn og betrakter (se nedenfor) er det erfaringsmessig viktig med mange opptak. Alle opptakene vil ikke vise øyenkontakt (noe som oftest er viktig men mangler her) mennesker blunker med få sekunders mellomrom osv.

Uansett lyssettingen virker bildeutsnittet her svært tilfeldig og jeg kan ikke se at det er gjort noe for at betrakteren skal få kontakt med modellen. Dettte blir bare et anonymt knips av et barn som også fremstår fullstendig anonymt. Et barnebilde som skal gi betrakteren noe (og det er vel poenget ved å legge bildet ut i den mest ambisiøse gruppen på FOTOdotNO - f64) må kunne viderebringe et inntrykk av kontakt mellom modell og betrakter, men det mangler totalt her. Med kamera på stativ, høy ISO og helt åpen blender (bruk gjerne AV - IKKE program) blir det praktisk brukbare lukkertider i de flest baderom. Ved portrettopptak er det oftest viktig med kontakt mellom fotograf og modell - det avspeiler seg normalt også i kontakt mellom modell i bildet og betrakteren. I et tilfelle som dette er det å engasjere barnet i samtale en viktig teknikk, alt kan brukes, fra flaue vitser til alminnelig alvorsprat om det man her felles med barnet. Forsøk på å gi små barn regi er som regel dødfødt, ikke er det nødvendig heller om man greier å engasjere ungen ( med eget barn er det sikkert ikke vanskelig), pass på dette med øyenkontakt - det kan vært svært effektivt.

Og så igjen: Mange, mange opptak, slå av blitzen, se kritisk på opptakene etterpå, er de ikke bra nok, gå på det samme dagen etter, eller den deretter og enda fler til det sitter som det skal.

Setr WB til det lyset som passer for rommet. Hvitbalansen (fargebalansen) må antakelig uansett korrigeres i ettertid.

MVH CA
Ingunn T.
Hallo hilde kristine. Her har du vært heldig å fått en av de beste kritikkene jeg har lest på lenge.
Du kan nok trygt følge Carsten Arnholm sine råd.
Ser du har en fin modell å øve deg på. Bra at du har gått nært på synes jeg, men bilde fremstår flatt. Mye å sette seg inn i, og mye å lære. Men gøy.

Mvh Ingunn Teigen
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu