Makro test
Gikk til anskaffelse av en Sigma 180 Makro for noen uker siden. Som test objekt ville jeg jo selvfølgelig ha en fugl. Siden jeg ikke er innehaver av noe fjærkre selv gikk turen til den lokale andedammen. Etter litt forhandlinger om brødsmuler endte jeg opp med en samarbeidsvillig due. Jeg må innrømme at jeg har vært lykkelig uvitende om de fokuserings og dybdeskarphets problemene som makro entusiastene sliter med. Ellers hadde jeg vel ikke valgt en fugl til første forsøk.

På den annen side er duer ypperlige egnet til å øve seg på i det hele tatt. De er lett tilgjengelig, tamme, fotogene og har en usedvanlig vakker fjærdrakt akkompagnert av flotte ben og fasinerende øyne.

Som Ann Forberg kommenterte til et av mine fuglebilder. Det er ikke nødvendig å dra til eksotiske eller vanskelig tilgjengelige steder for å ta flotte fuglebilder.

Så jeg la ved et par eksempeler til fra andedammen. Versjon 2 er tatt med Sigma 180 makroen og verson 3 er tatt med min Sigma 120-300.


Bildet inngår i albumet Fugler -
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2003-07-26 13:59:47
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2003-07-26 14:00:48
    Versjon #3
Fotograf
Utstyr
  • Canon 10 D
  • Sigma EX 180 f3,5 Makro
  • Brennvidde180mm
  • Blenderf/11
  • Lukker1/125s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDyr
  • Lastet opp
  • Visninger472
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_56101} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (17)
Lars Teppan J.

Utrolig flotte bilder. Knivskarpt!

mvh
Lars
Nathan W. L.

Heilt enig... superskarpt... vill seie at objektivet har betsått testen :)
Rita J.

virkelig skarpt, det skal du ha for!! Ellers så blir jeg litt satt ut av de giganstiske bildene som nå legges ut. Kommer litt for rett opp i trynet på meg.
En liten digresjon der;)

Gratulerer med nytt objektiv, kan se ut som om dere vil få det morsomt sammen.

;)rita
Bjarne S.

Imponert!! Skarpt!!!!!

Mvh
Bjarne
Christer B.

Er ikke lenger noe å lure på. MÅ bare kjøpe 10d. Har 100mm macroen til Canon fra før. UTRULIG skarphet her. Og farger som jeg sliter med å få ut av å digitaliserte dias. Sukk. Lommeboka skrapes.... Men, men!
Øyvind L.

Endelig kom det en due! Selv har jeg latter-due i bur. Dette var skremmende bra igjen, og verdt en plass i bokmerkede bilder!

Øyvind
Petur E.

Hej Jan.
Enig med andre, knivskarpe og flotte bilder, excellent.
Petur
Mehrzad G.

Flotte fuglebilder!

mvh Mehrzad
Eliza A.

Fantastisk flott. For en skarphet.
Fasinerende og stirrende øye.



Eliza
Thorfinn B.

Alt for stort for min 1152x864 oppløsning.
Reidun G.

Fint og skarpt dette, morroa begynner når du kan bestemme milimeter for milimeter hva som skal være skarpt og hva som skal være difust.
Gratulerer. Sikkert en stor fordel enkelte ganger at man slipper å gå så tett innpå med 180 mm - foreks innsekter etc.
Reidun
Carsten A.

V1 er et teknisk bra opptak. Litt mindre sikker på hva det sier om Sigma 180/3.5, med såpass mye nedblending som her (3+ trinn fra største åpning) arbeider mange objektiver svært bra. For min del syns jeg det er mer interessant hva en får ut av objektiver på full åpning eller nær full åpning.

Ellers er vel dette en (temmelig begrenset) test av et objektiv, intet opptak i makro. Makro er opptak i målestokk 1:1 eller forstørrelse.
MVH CA
Christian E.

Bra jobbet, både av fotograf og objektiv... Har ikke slått meg på makro-bølgen enda (selv om CA har rett i at dette strengt tatt ikke er makro), men det frister.

Mvh CE
Jan W.

Takker for alle kommentarer!

CA, jeg er helt enig i at det pr. definisjon ikke er makro siden det ikke er 1:1 på filmplan. Men nå er det nå engang slik at ordet makro benyttes i en masse sammenheger der det egentlig ikke er snakk om opptak i forholdet 1:1. Mange av bildene som vises i kategorien makro her tileksempel, da de fleste makro objektiver stopper ved 1:1. Canon sin 50mm makro er jo til eksempel bare 1:2. Et duehode er ca. 40mm og vil således ikke kunne få plass på en 24x36 mm filmrute. Og sensoren til 10D er jo mindre enn dette. Mange av opptakene jeg gjorde var faktisk 1:1, men jeg valgte nå å vise ett med hele hodet. ( som faktisk er mindre enn mange vanlige sommerfugler )

Som du sikkert kan se av bildet var nedblendingen her som i de fleste makrosammenhenger nødvendig for å oppnå tilstrekkelig dybdeskarphet.

Ellers er jo alle de tre makroene til Sigma kjent for å være svært skarpe allerede på full åpning, men det kan jo ikke vises med dette motivet på den aktuelle avstanden.

Jan
Jóhann Á.

Hei Jan!
Disse bildene gjør ingen skam, hverken på Sigma eller den brødspisende due standen. Og slettes ikke fotografen ;o)
Kjell G.

Jeg synes det er en fascinerende smell i dette bildet på grunn av knivskarphet kombinert med de flotte farvetegningene i øyet mot de filolett-blygrå omgivelsene.

Hvordan objektivet ditt fungerer på full åpning har jeg ingen peiling på, men på f11 er det i hvert fall full score å innkassere!

Mvh KG

Ketil K.

Enig med Kjell her. Viser ellers til mitt bilde nr. 63517 som til forveksling er nesten identisk med ditt, mens mitt er tatt med 600 mm brennvidde. Sammenligningen er interessant. Synes du oppnår en del bedre detaljering enn jeg fikk til, me det kan også skyldes lysforholdne, da det ser ut til at ditt bilde er tatt i mykt sidelys, mens mitt ble tatt i hardt formiddagslys. .
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu