Sagene - Vøyenfossen - Akerselva 8
Bilde 1
Vøyenfossen
Sagbruk var en gang storindustri ved Akerselva. I 1612 var det registrert 7 sager ved elva, i 1723 hadde tallet steget til 21 og i 1820 til 24. De fleste sagbrukene samlet seg ved Vøyenfallene. Her dannet det seg et arbeidsmiljø alt fra 15-1600 trallet, et miljø av sag arbeidere.
Bilde 2 og 3
Glads mølle (Nedre Papirmølle) er den eldste byggning langs elva.
Ved Vøyenfallene kneiser en gul bygning. Den har opplevd mang en merkedag og stod der før Norge fikk sin grunnlov og før Akerselva ble Norges industrihovedstad. Byg- ningen er fra 1736 og kalles Glads mølle. Dette er Akerselvas eldste bevarte fabrikk- bygning og også eneste fredete industribygning. Her produserte man skrivepapir og protokollpapir, senere grammofoner, og i dag holder et trykkeri til i huset.
Bilde 4
Hjula Væverier (Hjula)
Egentlig skulle grunnleggeren Halvor Schou studere ølbrygging i England, men i stedet kom han hjem igjen med planer om tekstilproduksjon. Etter kjøp av Øvre Vøyenfossen grunnla han Hjula i 1855, som ble en av Akerselva største tekstilfabrikker og levende- gjort i Oskar Braatens tekster. I 1884 leverte fabrikken blant annet Kjoletøj, Skjortetøj, Kadettøj og Busserultøy, men i 1957 sluttet hjulene å gå.
Bilde 5
Vøyens Bomuldsspinderi (Graah)
Sør for Beierbrua ligger tekstilgiganten, Vøyens Bomuldsspinderi, grunnlagt av Knud Graah. Tekstilfabrikken startet opp i 1846 og holdt stand fram til 1955. Den gangen hadde elva farge etter tøyfargingen i fabrikken. Selv rottene var grønne, blå eller lilla. Går du ned trappene på vestsiden av elva, kjenner du spruten fra Nedre Vøyenfallene. En fantastisk opplevelse!
Bilde 6 – 7 - 8
Beierbrua
Beierbrua har navn etter skredder Anders Beyer, som eide den i 1671. Den var opprin- nelig kjørebru fra 1837, men brant. Heldigvis ble den restaurert til opprinnelig utse- ende. I dag er den gangbru og en av de fineste bruene langs elva. Dette er fabrikk- jentenes bru. Brua var bindeledd mellom tekstilindustrien på vestsiden av elva og bolig områdene på østsiden. Skulpturen er fra 1986 og er laget av Ellen Jacobsen.
Bilde 9 -10
Hønse-Lovisas hus
Den rødmalte stua rett ved Beierbrua er en av de få stuene vi møter langs elva. Ensom står den blant Akerselvas mektige fabrikker. Hønse-Lovisa er kun en karakter fra Oskar Braatens stykke «Ungen», og har aldri satt sine slitne bein i huset. Den rødmalte stua har vært sagmesterbolig og er i dag kulturkafé med utstillinger, barneverksted, fore- drag og salg av norsk tradisjonskost.

Kilde: Tur guide Akerselva Oslo kommune
Bildet inngår i albumet Historiske blikk på Akerselva - Jeg har lagd et historisk foredrag om Akerselva, det tok meg ca 6-7 mnd, og få bilder og historie på plass, serverer små bruddstykker for dere her.
http://hakon58.blogspot.com/2011_11_01_archive.html
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2012-04-10 19:26:34
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2012-04-10 19:27:06
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2012-04-10 19:28:24
    Versjon #4
  • Lagt inn: 2012-04-10 19:31:29
    Versjon #5
  • Lagt inn: 2012-04-10 19:32:34
    Versjon #6
  • Lagt inn: 2012-04-10 19:33:29
    Versjon #7
  • Lagt inn: 2012-04-10 19:34:08
    Versjon #8
  • Lagt inn: 2012-04-10 19:35:12
    Versjon #9
  • Lagt inn: 2012-04-10 19:35:44
    Versjon #10
Utstyr
  • Canon 7D
  • Canon EFS 17-55mm
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetHDR
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriIndustri
  • Lastet opp
  • Visninger66
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_583035} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (7)
Tor A.

Hei Håkon, som jeg har sakt før så gjør du en flott jobb med info. Jeg lærer om steder og ting jeg ikke viste fra før.
Bildene dine er kjempebra. Noen skulle jeg ønske trær ikke var i vegen men man kan jo ikke få alt her i værden hehe.

Flott levert nok en gang.

Mvh Tor
Lars Morten B.

God forklarende bilde-dokumentar dette. Du er virkelig god med disse. Tror det bor en historiker i deg:) Fotomessig liker jeg best V9. Ser idyllisk ut...

Mvh,

Lars M
Lisbeth S.

Flott igjen fra historietimen din, ikke er du bare en god historiker med din flotte tekst , men du er en habil og god fotograf også, en god sammenheng her, sikkert en flott jobb å ha. liker godt hønselouisas hus, godt komponert, kunne gjerne bodd der . og v8 syntes jeg ble veldig bra med god dybde og fint med lys og skygger.
mvh Lisbeth
Bjarte W.

Flott fortellende tekst til bildene igjen. Interessant å lese om gamle dager. Denne gangen blir favorittbildet v8, av samme grunn som Lisbeth.

- Bjarte
Birgitta S.

Återigen en flott serie och en historia därtill. Fantastiskt!!
Gillar fallet om än det känns en aning urfrätt i vattnet, annars V4 där inget nutida stör, som att förflyttas till en annan tid.

MVH// Birgitta
Roar K.

Vanskelig å kommentere alt du kommer med her. Men her er du i mitt nabolag. Nå fikk jeg endelig vite det riktige navnet på fossen for den har gått under navnet Biermannsfossen og det har forresten brua også i og med at den er en forlengelse av biermanns gate. Fossen har også blitt kalt Møllafossen for her lå jo restaurant Mølla der bl.a. TV Norge med Halvar Flatland som programleder hadde disse spørreprogrammene sine fra.
Kanskje burde også bysten av oscar Braaten som som står ved enden av brua til høyre for jentene og sto der lenge før den skulpturen. Det som nå går under navnet Høns Lovisas hus ble faktisk restaurert av forfatteren Hølmebakk - husker helt sikkert fornavnet i farten. Men lurer på om det var Gordon.
Jeg husker godt han holdt på der. Hvis jeg ikke tar helt feil så tror jeg han ble boende der fram til sin død.
Har du noen forklaring på hvorfor Hønse Lovisa statuen er plassert på et helt annet sted som ikke har noe med Braatens fortellinger og skuespill å gjøre? Synd du er for seint ute til å få med deg Sandakerveien 10 der Oscar Braaten bodde sine første leveår - et koselig lite hvitmalt hus med vannpost ute på gården. Helligbrøde at det ble revet til fordel for betongkolossen som står deg nå.
Husker det godt.

Roar
Håkon Ø.

Takker for hyggelig kommentarer, og spesielt til Roar, når jeg er på hans hjemtrakter, flott med den historien du har å tilføre.
Når jeg holder mine foredrag, er det et viktig element at de som er tilhørere har ting å tilføre. Slik blir folk engasjert og føler det er sin historie jeg formidler.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu