Manualtåken (M27)
Rundt 1360 lysår fra jorden ligger en planetarisk tåke kalt Manualtåken (eller "Epleskrotten" om du vil), et av de penere objektene på høsthimmelen.
Selv om sikten var dårlig denne natten er dette mitt beste bilde av M27 så langt!
Bildet inngår i albumet Astronomi - Bilder av planetene og andre astro objekter
Utstyr
  • Canon 550D (astro moddet)
  • 65mm APO refraktor
  • Brennvidde420mm
  • Blender-
  • Nei
  • Annet62x180sekunder (total eksponeringstid; 3t6min) ved ISO800. Teleskopet er en 65mm APO refraktor med 420mm brennvidde (f/6.5). Bildet er kalibrert med darks og flats.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_602766} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (16)
Ram-Inge S.

Stilig. Jeg var ute å så på Andromeda galaksen i natt. Lurte på om jeg skal begyne med astro foto. Fasinerendes. Har du brukt okkular i tillegg, eller er det kun t-ring og adapter?
Christian H.

Hei!

Primærfokus ja. Okularprojeksjon fungerer dårlig med et DSLR ;)
Torbjørn P.

Synes det er veldig artig å se arbeidet til en som driver med en så spesiell retning innen foto. Regner med at vanskelighetsgraden er svært høy her og at dette er et godt bilde i så måte.

(hadde vel blitt dumt hvis man skulle begynne å kommentere uskarphet o.l. her)
Christian H.

DSO foto er ikke det enkleste nei. Stjernene skal helst holde seg som små punkter gjennom eksponeringen, og det skal ikke mye til før de blir små kometer istedenfor! At bildet ser litt uskarpt ut er fordi det var mye dis (du ser det som "tåke" rundt de mer lyssterke stjernene) når bildet ble tatt. Jeg kunne redigert dette ut men da vil som regel stjernene se veldig kunstige ut ;)
Ram-Inge S.

Takk for tips, da dropper jeg okkular:)
Avsluttet .

Fasirende!

Øyvind
Avsluttet .

Fasinerende^
Geir K.

Svært så fasinerende bilde. Sikkert stor vanskelighetsgrad på denne type foto. Skjønner ikke dette helt,men med en eksponeringstid på 3t og 6min skulle en tro at du fikk bevegelses striper på kometer og lignende.???..

Geir
Christian H.

Geir,

Teleskopet står på en montering som følger himmelen så så lenge denne er stilt inn korrekt, vil stjernene forbli punkter. Det er en grunn til at vi som driver med dette kan finne på å bruke hele natten bare på dette! :D Etter å ha tatt alle bildene, kombinerer jeg dem til et bilde i et astro program. Dette bildet vil ha betydelig mindre støy enn et enkelt bilde, noe som lar meg fremheve svake detaljer tåken uten å øke støynivået. Mye teknikk i denne hobbyen og Photoshop blir raskt din beste venn! :D
Christian H.

Takker for alle kommentarene!
Trond W.

Som en gammel astro-fantast er dette veldig morsomt å se. Det var en drøm jeg hadde å få til slik. Noe det aldri ble noe av.
Flott bilde.

Trond
Christian H.

Takker Trond. Det var da synd å høre. Det kreves MYE tålmodighet å drive med dette og man slåss som regel i oppoverbakke hele tiden. Men teknologien og utstyret har virkelig kommet seg over de siste årene så sånn sett har astrofoto aldri vært "enklere" ;)
Christian H.

Glemte å nevne en ting. Det var en som lurte på om bildet var beskjært, og det er det. Bildet er en 100% crop av bildet. For dem som ønsker å se et videre felt så kan det sees her:

http://home.online.no/~chhauger/m27/m27_1920.jpg
Sissel Elisabeth H.

Spesielt bilde som gir grunnlag for undring. Flott!

Mvh,

Sissel Elisabeth
Christian H.

Takker Sissel!
Bjarte W.

Spennende bilde. Interessant å høre om teknikk og fremgangsmåte.

- Bjarte
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu