"Strykejernet"
Kristiansund har et bygg som blir kalt Strykejernet
Ser at Stavanger har noe av det samme. Om bygget lokalt har noe spesiellt navn vet jeg ikke. Formen er påfallende lik.
Mulig det er et "dampjern." Noe har i hvertfall satt spor......
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriGatefotografi
  • Lastet opp
  • Visninger115
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_642845} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (19)
Rune J.

Jeg vet ikke om det er min egen alder som gjør at man setter mer og mer pris på motiver hvor tidens tann har satt sitt preg, så også på meg.

Det er et eller annet med dette motivet som har gjort at jeg har sett leeeenge på det. Det har et uttrykk som virker veldig tiltalende. :-)

Rune
Svein R J.

Hei jeg ser har også sett på dette motivet lenge men tiltalende nei ,synes personlig denne arkitetur er stygg som juling ikke ett vondt ord om bildet bare selve bygget og bare min mening :-)

Mvh Svein
Rune J.

I min forrige kommentar var det et beskrivende ord jeg ikke fant der og da - sjarm - det har sjarm i bøtter og spann. Jeg synes ikke arkitekturen er stygg, heller sjarmerende. :-)

Rune
Jostein S.

Hei
Takk for gode kommentarer Rune og Svein Raymond
Stygg som bare juling, og sjarmerende er to vidt forskjellige uttrykk, men jeg liker dem begge
Vi ser forskjellig og det er det vi gjør hele tiden
Morsomt med ulike variasjoner
Jostein
Olav Bjarte K.

Slike dokumentasjoner er viktig!

Som så ofte ellers ser jeg humoren din i bildet, fint uthevet i underteksten ;)

God helg!

Vennlig hilsen.
Jostein S.

Hei Olav Bjarte
Fint du finner fram til humoren i bilder og tekst
Kjekt du fremhever det
Jostein
Roar K.

Rart med hvordan bygg får navn etter hvordan de ser ut.
På Bjølsen i Oslo har vi to bygg som ser ut som hver sin kloss - smale og høye. Den ene er gul og den andre brun og går selvfølgelig under navnene gulosten og brunosten.
Som om ikke det er nok så har vi jo hotellet Oslo Plaza som ser ut som et stemjern og følgelig har fått tilnavnet stemjernet.
Hold fingra fra fatet eller skal vi si jernet så du ikke blir brent her.
Noe vakkert bygg er dette ikke, men det er da plassert så det gir inntrykk av å være på vei fra venstre mot høyre - og det er da noe.

Roar
Jostein S.

Hei
Takk for den gode kommentaren Roar
Interessant det med folkelige navn på bygninger
Det er nok mange eksempler på slikt rundt om kan jeg tenke meg
Gulosten og brunosten var jo gode eksempler
Når det gjelder gulost, så regner jeg med at det ikke siktes til Gauda!
Jostein
Sissel Elisabeth H.

Smilebåndsaritektur formidlet på en strykende måte. Mange detaljer å studere her. Ser nesten ut som om dampen fra strykejernet renner ned langs husveggen.

Mvh,

Sissel Elisabeth
Jostein S.

Hei
For en glimrende bildekommentar
Tatt på cornet så det suser etter
Likte denne formuleringen din
Jostein
Lars-Anders M.

Jeg syns det ser ut som en del av ett skip som strandet. Godt fotografert dette
Jostein S.

Hei
Her kommer du med et godt forslag Lars-Anders
Et nytt moment
Takk for det
Jostein
Truls Bastian H.

Spennende bilde. Godt fremstilt av bygget. Som altid leverer du spennende bilder

Roar. Oslo har flere strykejern, noe jeg lærte da jeg kjørte taxi. Det ene er en liten gammel gul blokk sentralt på Kampen.
Ellers er det en trekant bestående av tre blokker med portaler inn til en privat park - Denne ligger på Torshov imellom Torshovparken og Torshovdalen.
Ja, jeg kjenner til gul og brunosten (sistnevnte er foresten blokken hvor Leif Hagen vokste opp).
Avsluttet .

Flott funkisbygg du har foreviget her, dette har jeg aldri sett! For øvrig var Norges første funkisbygg "Rondo" på Skansen i Oslo som skandaløst ble revet i 1970.

mvh Ulv
Jostein S.

Hei
Takk for fine kommentarer Truls og Ulv
At det er flere "strykejern" rundt om i landet var interessant å høre
Disse strykejernene er litt spesiell på mange måter. Mulig det kan gå en kule varmt!
Jostein
Avsluttet .

Som skrevet over her er slik dokumentasjon so dette viktig, bilder av Rondo som jeg nevnte over her angrer jeg bittert på at jeg aldri fikk tatt :-), det var for øvrig det første diskoteket jeg var på....litt "off-topic" fra ditt bilde det kanskje, men dog...så fortsett å visualiser sjeldne bygg du kommer over på din vei!

mvh Ulv
Truls Bastian H.

Nå begynner jeg å like deg bedre Ulv. Det er mye fin arkitektur som folk helt glemmer til det bare forsvinner eller blir revet eller det oppstår en brann der.
Det er også en god del som vi ikke ser på som arkitektur av høyklasse, men som snart forsvinner med sin arkitektur.
På Averøy er det blant annet endel fabrikker som jeg hadde tittet på, me er ikke sikker på om du er enig med meg Jostein. Det gjelder både endel havbruk på øyene, men også gamle storheter som Kristvika Sildeoljefabrikk på Bruvoll, for å ikke snmakke om restene av alle menighetshusene. I 1977 år siden var det 9 menighetshus (om jeg husker helt riktig) i bruk på øya, og det var enda noen til som var lagt ned. Det er også mye spennende arkitektur i Kristiansund som kan foreviges, som den ennå ganske intakte ytre delen av foretnigsgårder ytters langs kaia (som Fosnagata, Og direktørvilaene på Innlandet er spennende, rett før de er blitt for tidsriktig modernisert.
Ulv - I Sandefjord tenker jeg først på Jahre Fabrikker, men det er også en god del staselige villaer der ifra hvalfangstiden.
Er noen i Kristianmsand så er det et spennende byggefelt der som delvis er gått i glemmeboken skulle jeg tro. Det var en arkitektkonmkuranse med seminar på å bygge fremtidboligen - dette skjedde engang rundt 1977. Det ble bygget ca 20 villaer, swom var ekstreme i frie arkitekers utfoldelse. Her gikk det definitivt utenom alle byråkratiske byggeforskrifter. De skal ligge i et eget byggefelt ikke alt for langt ifra Kjevik og Dyreparken - ble vist rundt der sommeren 1981, og allerede da hadde noen huseiere begynt å reparere arkitektenes blødmer. Et hus var stort sett bygget under jorda, med heis ned ifra gressmatta som fungerte som tak. Et annet hus var bygget på en kjempehøy grå sementsøyle, og oppe på på søylen var det et delvis glasshus (om jeg husker riktig) som en rund skive - mener å huske ifra 30 år tilbake at det så ut som om du legger et hamburgerbrød på toppen av en brusflaske.Dette huset hadde en motor som gjorde at hele boligen roterte rundt etter sola, for å ha topp sol i stuaq hele dagen. Her var motoren som dreide huset gått dundas etter få år, og det var snakk om å rive huset allerede rundt 1982.
Har noen spenende ting i østlandsområdet jeg ikke forteller her, før de etterhvert dukker opp på siden her. Ellers har jeg drøssevis av motiver å ta av i Estland

Truls Bastian H.

Roar. Det er ingen strykejern som er likens. Oftest har de fått navnet bare fordi de er litt trekantet i formen, og noen har på taket et heis eller vintilasjonshus som får bygningen til å minne om strykejernets håndtak. Dette huset er veldig spennwnde, fordi her har arkitekten lekt seg med former og koøyneformede vinduer. og bygningens form er her som den er fordi det er arkitektens lek med forrm og materialer - og ikke som på de fleste andre strykejern hvor huset lå på en trekantet tomt.
Jostein S.

Hei Truls
Veldig interessant det du skriver
En omfattende kommentar om et spennende og viktig tema
Arkitektur og gamle bygninger er noe å ta vare på rent fotografisk
Det er en viktig dokumentasjon for ettertiden
God ide om de ulike bygningene ute fra fiskeindustrien ute i "øyene"
Likedan i Kristvika. Her er det enorm forandring på få år
Fiskeforfabrikken Skretting satser stort. Er blitt en av Europas største forfabrikker
Jostein
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu