Tyrefekting I
I oktober var vi på tyrefekting, så nå v_e_t jeg at det er mer dyreplageri enn kultur.

Ganske spreke (dopede - forhåpentligvis med smertestillende) okser freste inn på arenaen, mens seks, syv matadorer viftet med kappene for å slite de ut. Etter noen minutter kom picadorer på hester med bind for øynene inn og punkterte lungene til oksene med spyd (mens publikum pep). Når blodet rant nedover beina til oksene og de nesten ikke hadde mer luft igjen startet matadorene med stikkingen. Den dårligste matadoren stakk sikkert 20 ganger og knakk et sverd i nakken til tyren på halvveien. Det gledet meg at han ble buet ut av arenaen. Egentlig satt jeg og håpet at minst en matador skulle bli skikkelig moset, men i motsetning til tyrene kunne matadorene springe og gjemme seg bak bokser langs arenaen.

Jeg tok en haug med totalt mislykkede bilder. Ixus'ens sterkeste side er ikke sport/action, men noen helt uskarpe bilder ble ganske fine synes jeg. Dette er ikke et av de, men jeg tenkte jeg måtte starte serien her med et som er litt skarpt. Slik at det i det hele tatt går ann å se at de neste skal være tyrefektingsbilder. :-)
Bildet inngår i albumet Tyrefekting - Merida, Mexico
Utstyr
  • Canon IXUS 400
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriSport/Action
  • Lastet opp
  • Visninger491
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_66036} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (26)
Avsluttet .
At dette er en grusom sport er ingen nyhet
Ikke støtt sporten med å betale inngangspenger selv om din intensjon er å ta bilder for å dokumentere.
Caroline M. S.
Takk for kommentar Richard. Jeg gikk til arenaen og betalte inngangspenger med åpent sinn. Har jo lest og hørt folk fortelle at det ikke er dyreplageri - at stikkingen bedøver tyrene og at de liker kampen. Men nå er jeg ganske overbevist om at de som hevder det tar feil og jeg har ikke tenkt å gå på tyrefekting igjen noen gang.
Hans Olav S.
Såvidt meg bekjent så blir ikke oksene dopet ned i det hele tatt.

Noen steder så rir tyrefekterene (må ikke forveksles med picadorer) til hest, og da er hestene dopet ned, for det er meningen at hesten skal spiddes av oksen sånn at matadoren kan stikker spyd i nakken på oksen, og deretter hopper matadoren av hesten og gjøre omtrent det samme som de vanlige matadorene til fots. Men har aldri hørt om okser som blir dopet ned. Det er jo meningen at de skal tortureres. Det er jo underholdning for de barbarene der nede!

Er det ikke underlig at kjendiser og dumme amerikanere og engelskmenn går rundt og tenker på oss nordmenn som barbarer fordi vi fanger og spiser hval. Mens tyrefekting, revejakt og andre barbariske former for underholdning og dyreplageri går upåaktet hen.

Vi lever i en syk bakvendt verden.

Jeg er dyrevenn og hater dyremishandlere. Kunne skrevet en hel bok om alt jeg vet og mener. Men det får klare seg nå. Over til bildet ditt.

Aner ikke hvorfor du fikk så mange mislykkede bilder. Var det for raske bevegelser der nede på arenaen?
Eller kanskje det var for langt unna? Aner ikke hva slags zoom du har eller objektiver.

Bildet er bittelitt uskarpt og det mangler litt kontrast, etter min mening.

MVH
Hans Olav
Knut L.
Enig med Hans Olav, også hva gjelder bildekritikken, det ble vel ikke helt toppbilde.

mvh
Knut
Inger-Lise S.
Ja,Caroline,og det har du klart å formidle godt til oss her! Syns det er en grufull såkalt ''sport'' det der!
Det tekniske er ellers berørt her,men som sagt:Du fikk formidlet oss det du ville!
Hilsen Inger-Lise
Avsluttet .
Hva var det du forventet å se?
At de ble torturert på en vakker måte?


Det er klart alle sider av livet bør dokumenteres men la oss prøve å gjøre det uten å støtte disse drittsekkene.

Vi har masse dyreplaging her i norge også f.eks Prior som sperrer høns inne i bittesmå bur å bruker dem som verpemaskiner til hønsene blir sinnsyke og faller døde om. Det samme gjelder pelsindustrien
Vi har sportsfiske som en debatt går rundt nå.

Gås blir tvangsfora med trakt i frankrike for å få stor å fin gåselever.

Katter og hunder blir flådd levende i kina for å lages om til pelsdekte nøkkelringer.

Og hvor kommer skinnsete i bilen fra?

Hvem vet
Det er hvertfall ingen tvil om at oss mennesker er planetens tyranner.
Caroline M. S.
Hans Olav og Knut: Ja, det er et paradoks at amerikanerne betaler for å se tyrefekting (og dyr i ikke så gode dyreparker) samtidig som de feller tårer for hvalen og reven (reven har i det minste en ørliten sjanse til å komme seg unna). Men jeg antar at det ikke dreier seg om de samme amerikanerne - noen er mot og andre er for. De som er mot kunne imidlertid godt brukt litt mer energi på dyr i fangenskap enn på hval.

Går det an å være mot revejakt og tyrefekting og likevel like foto av jakten og fektingen? Noen av de fineste dyr/natur/jakt-bildene jeg noen gang har sett er engelske jaktscener. Utrolig fine tyrefektingsbilder med elegante matadorer, fart i tyren og praktfulle farger har jeg også sett.

Hvorfor bildene ble så dårlige? Vi satt på første rad, på skyggesiden og arenaen var ikke stor. Jeg brukte første zoom-trinnet på Ixuset - det pleier å gå bra (med mer zoom blir det alltid kornete og uskarpt). Sterk sol og mørk skygge. Ellers er det ganske vanskelig å ta bilder av objekter som beveger seg med Ixuset siden det går så laaaang tid fra man knipser til det skjer noe - må forutse hva som kommer til å skje og trykke to, tre sekunder før tiden.
Avsluttet .
Caroline sier:

Går det an å være mot revejakt og tyrefekting og likevel like foto av jakten og fektingen? Noen av de fineste dyr/natur/jakt-bildene jeg noen gang har sett er engelske jaktscener. Utrolig fine tyrefektingsbilder med elegante matadorer, fart i tyren og praktfulle farger har jeg også sett.

hmm
Høres ut som dobbeltmoral
Flotte bilder med fine farger som skjuler over grusomheten.
Caroline M. S.
Richard - du kom i mellom. Om jeg forventet å se dyr torturert på en vakker måte? Nei (selv om jeg sikkert kunne gjort det siden jeg har sett mange vakre tyrefektingsbilder). Jeg gikk mer av nysgjerrighet - nysgjerrig på om det var dyreplageri eller ei.

Og ja - jeg er enig med deg Richard i at det er dobbeltmoral og kanskje også et dilemma for fotografer. Det samme gjelder jo også bilder av krig, drap, nød, sult og fattigdom. De hungersnødbildene som gjør sterkest inntrykk, synes jeg, er de vakre bildene. I de synes jeg budskapet (nettopp på grunn av at det forferdelige blir fremstilt så vakkert) er sterkere enn de bildene som kun viser det grufulle. (Jeg får forte meg til å legge til at jeg ikke på noen måte synes dette tyrefektingsbildet er et slikt bilde med budskap.)

Kanskje ikke rart at tyrefekting har slått så godt an i Mexico - der har de jo en særdeles blodig tradisjon med menneskeofring og det var de modigste som ble ofret (de tøffeste fiendene og de som vant sportskamper). En fyr vi snakket med ved Chichen Itza-pyramiden mente maya-indianerne ble kulturelt/religiøst slått av spanjolene så lett fordi de elsket historien om Jesus. Guds eneste sønn, den beste - korsfestet og ofret for menneskene - akkurat som mayane ofret de første og beste.

Hans Olav: Oksene kom løpende inn med en stor sprøyte dinglende i ryggen.

Inger Lise: Dette var ikke det verste bildet. Har i hvert fall fire, fem som er mye verre. Kanskje jeg heller burde lagt ut et av de?
Inger-Lise S.
Hei Caroline! Jeg skulle nok tålt å se det,men ved å se det bildet du har vist oss her,kan jeg levende forestille meg de andre....Vennlig hilsen Inger-Lise
Avsluttet .
Hei Caroline

Tror vi egentlig har samme mening om bilder fra krigs områder og andre katastrofemotiver. Derimot tror jeg at når det gjelder å få folk til å slutte å gå på tyrefekting bør bildene være så groteske å jævlige som mulig.
Dette gjelder også andre sterke budskap som må fram
Det må vises uten filter.

Du sier at du var usikker på om det var dyreplaging før du gikk inn på arenaen.
Det er jo et tegn på at bildene fra tyrefekting ikke har vært groteske nok.

Takk for at du engasjerte meg, ingenting som en liten diskusjon på en lørdags ettermiddag :)
Nils L.
Som bilde er det ok. Som dokumentasjon og påminnelse til at det begås grusomheter som sport rundt om i verden er det bedre.
Ville ikke gått å sett slikt om det var gratis....
Mvh Nils :-|
Carsten A.
Det får være som det være vil med diskusjonen ovenfor, jeg konsentrerer meg om bildet.

Uansett hva en mener om det etiske (eller barbariske) er tyrefektning et fargerikt og fartsfylt skuespill. Her syns jeg fargene ble litt daffe, uten at det betyr all verden. Viktigere er det at situasjonen er blitt ganske stillestående.

Ernst Haas inspirerte mange (for 40-45?? år siden) med sine middels lange til lange eksponeringstider i opptak fra tyrefektninger. Uansett hva man mente om tyrefektning er det ikke tvil om at Haas var banebrytende når det gjaldt å skape liv og bevegelse i bilder som ellers stort var gjort (og fortsatt gjøres) svært så statiske. Litt mer i den retningen er å ønske fra fartsintensiv ''sport'' som dette - gjerne noe mindre barbariske aktiviteter.
MVH CA
Inger-Lise S.
Hei! Det Nils skriver åpner for uante dimensjoner av en diskusjon om å besøke ulike land med ulike regimer,og derved støtte de,men jeg skal være snill! :-)
hilsen Inger-Lise
Caroline M. S.
Richard: Takk selv! Det er fint med diskusjon ja! Jeg synes det vi diskuterer her er vanskelig. Noe av det jeg liker best er å vandre gatelangs i asiatiske land og ta bilder av folk, og da blir det jo gjerne ofte mye elendighet. Vakker elendighet med store kontraster (for eksempel fargesprakende klær i slummen, skeive fjes med glade smil, krøplinger med barber-business på fortauet osv).

Men jeg klarer sjelden å få tatt gode bilder av det jeg ser - ofte blir det mest kikker- og sosialpornografi - selv (og blir slettet/kastet når jeg kommer hjem) - selv også de gangene jeg sitter ned, prater med og blir litt kjent med folkene.

Du har et godt poeng når du sier jeg ikke har sett bilder som er groteske nok. :-)

Carsten: Enig med deg i at det er verre at dette er et stillestående bilde enn at fargene er slappe og at det er uskarpt. Kan ikke velge lukkertid på Ixuset, men fikk hjelp av skumringen (og dermed valgte kameraet lenger lukkertid) på de uskarpe bildene jeg skal legge ut i denne serien.

Og da kommer vel dobbeltmoralen fram ved at jeg legger ut de bildene fordi jeg synes de ble fine/dekorative.

Nils og Inger-Lise: Det er sikkert like effektivt å boikotte tyrefekting som å ta fæle bilder - i hvert fall så lenge det er noen andre som har tatt anti-tyrefektingsbildene allerede.
Hans Olav S.
Grusomheter bør skildres så grusomt som mulig. For nettopp å advare folk og vekke deres avsky mot dette svineriet.

Jeg har aldri tatt bilde av noe grusomt enda, men når jeg skal det så vil jeg nok forsøke å formidle det grusomme i bildet, slik at det kan virke avskrekkende på andre.

Du Caroline, ingen amerikanere gråter over revejakt. Den er jo akseptert som ''kultur'' på lik linje med tyrefekting og hanekamper og annet dyreplageri. Dessuten så går ''moroa'' ut på at et kobbel av hunder forfølger reven til den er så utslitt at den lar seg fange og blir revet i hjel av hundene, til stor jubel for jegerene som følger etter hundegnålet på hestene sine.

Jeg har dessverre sett alt for mye grusomt. Men mest på video da. Som ''Faces of death I - IV''. Dokumentarer om døden. Der viser de også en del dyreplageri, som flåing av levende dyr, fjærkre oppdrett og slakt e.t.c.

Når vi først er inne på temaet dyreplageri, så kan jeg jo opplyse dere om at Greenpeace absolutt ikke er opptatt av dyrs rettigheter, men av penger. Det er Greenpeace som driver all den idiotiske propagandaen mot hvalfangst i den hensikt å få dumme amerikanere, kjendiser og andre tullinger til å donere penger til dem. De får samtidig store summer fra blant annet USA, Spania, England og EU for å ikke legge seg opp i deres dyreplageri affærer.
Det var forøvrig en dokumentar om Greenpeace sitt lureri på TV2 i 1993, som var ganske avslørende. Toppsjefene i Greenpeace bor i flotte luksus villaer og har store pengebeløp på bankkontoer i Sveits!

I forbindelse med oppstyret rundt selfangst som startet med filmopptak gjort av ''selfangstinspektør'' Odd F. Lindberg på selfangsbåten ''M/S Harmoni'' i 1989, så kom det frem at i 1979 så betalte Greenpeace en kanadier for å FLÅ en whitecoat (nyfødt grønlandsel unge) levende. Og dette ble presentert som virkeligheten. Og klart dumme amerikanere, engelskmenn og kjendiser bet på og betalte masse penger og raste mot selfangst og Norge.
Den dumme franske kjendisen Brigitte Bardot ble så engasjert at hun fikk fotografert seg med en utstoppet Whitecoat sel i fanget, og skulle fronte Greenpeace svindelen. Den ble presentert som levende av Greenpeace (som et kjæledyr), men eksperter fastlo at den var utstoppet.

Jeg er i mot all pelsdyr virksomhet uansett, og inhuman selfangst kun for skinnet sin del. Men ville bare vise hvordan Greenpeace opererer og at de skyr intet middel for å få sopt inn penger i store mengder, og at de bryr seg døyten om revejakt, belgisk blå, tyrefekting, hanekamper, så lenge de får inn penger (les: bestikkelser).

Som Richard nevner, så flår de gjerne schaefer hunder og katter levende i Kina. Så dokumentaren på TV2 26. februar. Fy pokker så ekkelt, og for noen hyyl. Jeg måtte snu meg bort og ''mute'' lyden, det ble for sterkt. Klart kineserene ikke forstår at dyrene lyder, de er vel STOKK DØVE, eller bare mangler sosial intelligens?

Jeg skulle egentlig ikke holde foredrag her, men ble litt engasjert. Skal gi meg nå.

MVH
Hans Olav
Inger-Lise S.
Hei Caroline! Desverre tror jeg ikke det er mer effektivt å boikotte! Tror nok foto gjør mere nytte her...
mvh Inger-Lise
Inger Anne Maritsdotter V.
Hei Caroline !

Her kom det jo et bilde fra mexico;likte det du skrev i teksten til bildet,hva angår den videre diskusjon skal eg ikke blande meg opp i , men når en person skriver en tekst som hører til et bilde og presenterer de to tingende sammen,så syns eg at helheten blir flere hakk bedre;også her,det viser at fotografen har jobbet med selve presentasjonen,og bilder fra tyrefekting er ikke noe eg ser hver dag,eg liker dette bildet;du viser her det du ville vise og ikke noe mer;derfor får du mer enn ståkarakter hos meg,denne gang,for både helhet og presentasjon. Gleder meg til å se flere bilder fra din kant;-)
mvh Inger Anne
Avsluttet .
Dyrefekting har jeg bare sett på TV. Var på Mallorca i sommer, og de hadde fast sending hver dag. Ikke akkurat fokusering på grusomheter, det var kjedelig som en 2. divisjonskamp i bandy. Derfor mener jeg helle rikke noe om fenomenet. Ennå.

Man kan jo forlese seg på Ernest H. og ha guttedrømmer om San Fermin-festivalen med en daiqiri i hånden oppi alt esteteriet. Klart jeg kommer til å gå på tyrefektning når anledningen byr seg. Det er neppe verre enn et gjennomsnittlig slakteri, så får man mene hva man vil om å gjøre det til underholdning. Har hørt at portugisisk tyrefekting er tøffere, der tar en gjen mannfolk og legger ned tyren med bare nevene. Det ville jeg likt å se. Med teleobjektiv.

Min fordums spansklærerinne fra Mexico likte det ikke, og jeg har forstått at blant spanjoler og andre som har sporten i sin kultur, er meningene svært delte. Dessuten: De kan vel ikke bruke skinnet til møbler fulle av hull? Eller er det derfor det en gang var mote med perforerte herresko?

Tilbake til saken: Bildet er vel som en overskrift å regne på en serie som kommer, forstår jeg. AT man kan få sløret blikk av å se tyrefekting, forstår jeg. Men at kameraet også kan få det, blir jo spennende å se. Du har jo før vist at du kan få bilder til å vise det udefinerbare som ikke lar seg så lett konkretisere. Derfor skal jeg følge med.
Carsten A.
He-he, forlest seg på Hemingway ja, det var jo på moten i 1950-60årene. San Fermin i Pamplona opplevde jeg den gangen, og glemmer det ikke. Hadde jeg da sett Ernst Haas sine bilder (på forhånd), eller hatt litt mer fantasi selv, hadde jeg kanskje fått noen brukbare bilder derfra også.

Og vil man studere spansk folkeliv på det mest spanske, gå på Plaza de Toros i Madrid f.eks. , vend så oppmerksomheten mot tilskuerne snarere enn arenaen. Jeg må innrømme at jeg fikk totalt hakeslepp da jeg en gang uforvarende kom meg på en barneforestilling, der drepte de kalver istedet for voksne dyr, og aktørene var dverger.

Ellers hadde nok foppal en sterkere posisjon enn tyrefektning også i Spania selv for 50 år siden.

MVH CA
Caroline M. S.
Ha, ha - takk for historiene Toralf og Carsten. Portugisisk tyrefekting tror jeg jeg hadde likt bedre - høres ut som litt mindre feige lag. Ellers var det jo en ganske slapp forestilling i Merida også - det var jo ikke mye kraft igjen i oksene etter at de hadde fått punktert lungene.

Barneforestilling med dverger og kalver høres rimelig grotesk ut. Det var overraskende mange unger blant publikum i Merida også. Man skal vel tidlig krøkes for å få sans for tyrefekting. He, he - kanskje jeg bør bli interessert i bedriftsfotball. Stille på kampene til kollegaene - som eneste tilskuer utenom konen og bikkjen til målvakten.
Avsluttet .
Grattis Caroline till en bild som väcker både känslor o skapar lust till debatt.. även om debatten kanske inte helt handlar om din bild. Du har ju själv förklarat varför bilden inte blev på topp. Men jag tror att man måste besöka många sådana evenemang innan man blir tillräckligt avtrubbad för att ta bra bilder av djurplågeri. Det hedrar dej att du inte lyckades bättre... om du förstår vad jag menar...

Ska fundera på ett nytt tema, men det kommer inte bli tjurfäktning ;-)
Caroline M. S.
Takker KG Stolt og jeg tror jeg forstår hva du mener hvis du mener at jeg aldri kommer til å lykkes bedre med tyrefektingsbilder. :-)

He, he - er det virkelig sant det jeg leser? At du har planer om et nytt tema? Det tror jeg ikke før jeg ser det. ;-)
Tom D.
God morgen !
Synes bildet ditt som dokumentar er ganske bra.
Ellers et utrolig engasjement du har vekket her.
Mvh Tom
Marthin H.
Orkar inte läsa hela debatten ovanför!
Men jag tycker du fått med tjurens lidande farten och stämningen i bilden!
Du e min favorit fortsatt!
Marthin
Marthin F.
Dette var et helt forferdelig trist bilde.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu