Stokkerelva i Åstaddalen
Åstaddalen naturreservat ligger i Asker, nær grensen mot Bærum. Typisk er ask-snelleskogen, varmekjær løvskog med bunndekke av bregner og bambuslignende sneller.
Stokkerelva som renner gjennom ser ut som en fislebekk nå etter at snøsmeltingen er over. Da den i likhet med andre elver i Vestmarka har forholdsvis stort nedslagsfelt uten oppsamlende vann, blir den raskt flomstor og uregjerlig under kraftig nedbør.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2004-05-25 23:22:06
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon EOS 300D
  • Canon EF-S 18-55 mm
  • Brennvidde44 (x1,6)mm
  • Blenderf/16
  • Lukker10s
  • FilmtypeISO 100
  • Nei
  • AnnetStativ
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger336
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_90008} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (20)
Avsluttet .

Hej Odd! Vacker bild du tagit, bra skärpa och en trevlig komposition, den långa slutartiden gör att vattnet får en härlig form.
mvh/Christer
Kay R.

Hei, hei Odd Tore...

Du har vært ute i skogen på tur. Ikke dumt... Du kom jo hjem med et flott resultat..

Veldig fin effekt av lukkertiden din... Vannet e silkemykt. Kordan fikk du 10sek. forresten? Ser jo ut som det e dagtid. Filter?
Vel, nok om det... Elva linjefører bildet ditt fint i dybde, mens stokkene som går over elva trekker en kontra føring. Skaper ilag et bra blikkfang... Mange elementer i bilde gir oss saftige detaljer å sette øyan i... E veldig glad i den grønnfargen som ofte går igjen i bildan dine. Gir fine kontrater til det meste...
Totalt sett en behagelig og fint bilde fra utmarka som e velkomponert og vakkert...

Ha en fin kveld...

MVH Kay:-)
Vidar E.

Bildet er en anelse uskarpt (sjekk steinene til venstre).
En runde USM ville rettet opp noe.
Noe rotete komposisjon der det blir for mange elementer til at det blir bra. Skogen i bakgrunnen, for mye stein til venstre, bare for å nevne noe.
Ville gått lengre ned, litt lengre fram, og benyttet bregnene til høyre som stabiliserende element mot den hengende grenen.
Bevegelsesuskarpheten i vannet er nær sagt perfekt.

VE
Fred S.

Fin dokumentasjon av skogsmiljø !

vh fred
Avsluttet .

Hei!
Dette bildet er ekstraordinært og velkoponert! Vannets uskarphet gir en bra effekt til bildet! Grønnfargen her er genial!
Flott!
Chrisrina
Steinulf L.

Mange elementer, men dette fungerer bra.
Tom R.

Et flott skogsbilde med en slørete elv som løfter bilde.
Ser litt kunstig ut på en måte, vet ikke om det er den lange lukkertiden som gjør det. Eller er det etterbehandlingen i ps?
Det har hvert artig og vist hvor mørkt det var da du tok bilde, med en lukkertid på 10 sek var vel ikke lyset så kraftig.
Uansett så likte jeg dette, godt jobbet.

Tom:)
Inger Anne Maritsdotter V.

Flotte farger i en god komposisjon.
Likte det slørete vannet.
-IAV-
Odd Tore S.

Hei!

Takk for konstruktive kommentarer!
For å ta lys og lukkertid osv. først: Dette bildet er tatt rett før vanlig solnedgang, blanding av himmellys og litt gyldne skyer. Det er et høyt og tett bladtak, så lite lys slipper ned på bakken etter løvsprett. Derfor den spesielle grunnvegetasjonen.
Ingen etterbehandling i PS, bortsett fra Levels for å rette opp litt undereksponering og øke kontrasten, + usm.
Etter å ha besøkt regnskogen ved Seattle for noen år side og ikke klart å få den til på fotografier, har jeg nok blitt litt besatt av løvskogsgrønt.
Rot og steiner: Ja, dette er Åstaddalen og elva, uten flomløpet vil den bare forbli en fislebekk. Detaljer kommer nok senere, om forholdene tillater det.
USM: Med den usm som var valgt, var bildet bra på den flatskjermen jeg bruker til bildebehandling (Samsung 173T). På internettmaskinen med CRT (Samsung 959NF) mangler noe skarphet. Legger inn ny versjon med mer usm, som gjør seg bedre på denne skjermen.
Som jeg har mast om før, bildene her er ganske avhengige av skjerm og skjerminnstilling!

Odd Tore
Avsluttet .

Her likte jeg versjon 1 best. Den litt duse fremtoningen og ''rotete'' skogen skaper stemning. Det tekniske er kommentert godt før ser jeg, så det hopper jeg over.
Bjørn H.

Fin dokumentasjon og et behagelig bilde fra skogen dette Odd Tore ...

Kan høre roen og stillheten ....:)

Jeg tror V1 er best... føler at bildet i utgangspunktet ikke var helt skarpt p.g.a. lukkeren din, og da syns jeg ikke løsningen i etterkant er kontraster og usm`er ...

Syns V1 balanserer fint, og vannet er slørete og flott...

Bjørn ;¤
Bergliot E.

Flott skogsbilde med fin rolig stemning. Ser nesten ut som at forkanten er frossen. Stilig! Fine fargekontraster her med det blåfargede vannet mot den knallgrønne skogen/bregnene. Et vakkert stykke natur!

Bergliot:)
Øyvind A.

Hei
Først vil jeg si at jeg synes det er fryktelig vanskelig å finne det rette utsnittet i slike skogsmiljø-bilder. Uansett hvordan jeg beskjærer, blir det ''feil''. Men jeg synes du har fått til dette bra her. Komposisjonen balanserer, og bildet virker ikke på noen måte overlesset. Vann på lang lukkertid er jo forøvrig en av naturfotografiets super-klisjeer, men her fungerer det greit, bl. a. fordi bildet inneholder så mye mer.
Bra bilde.
Ø.
Odd Tore S.

Takk for flere kommentarer!

Angående skarphet er det mer informasjon om f.eks. bregnene i råfila, selv om den ser ''soft'' ut. Noe av denne går synlig tapt ved resizing til dottenformat, og resultatet ser mer uskarpt ut i kantene.
Spørsmålet blir så hvor mye usm som skal til for å få bildet til å se ''riktig'' skarpt ut. Detaljene som er tapt, kommer jo ikke tilbake.
Vi har hatt diskusjoner om og tester på dette i heimen, jeg lager tre versjoner av samme bilde med forskjellig usm, og så velger vi det mest ''riktige'' av disse på to skjermer. På flatskjerm blir det en versjon, på CRT vanligvis en annen med mer usm.
Dette er ikke enkelt, og betyr enda en parameter som varierer når bildene blir kommentert her!

Odd Tore
Stig B.

Et behagelig skogsbilde, med fin effekt på vannet i elva. I en slik skog blir det veldig mye detaljer;greiner, steiner, vann+++ Det kan bli mye, men er på den annen side det som skal formidles. Synes du har fått til en bra balanse her, jeg ville kanskje tatt ned 1-2 cm på toppen og dermed beholdt vann, bregner og greiner uten å få så mye skog, men det er ''lokal smak og behag''. Jeg likte v1 best, den mykheten som finnes der passer motivet bra.

Mvh Stig
Kjell Widar B.

Meget bra bilde etter min smak! Jeg går for V1, som jeg synes er mest behagelig å se på.
Takk for kommentar til mitt bilde!

Hilsen Kjell W.
Ann F.

Jaså, bregnene er såpass store allerede? På tide å ta seg en tur, forstår jeg.
Personlig ville jeg vridd kameraet littegran mot høyre for å få litt mindre grå sten. LITT.
Ellers veldig godt beskrivende av Åstadreservatet.
Mvh Ann
Odd Tore S.

Ann:
Bregnene er mye større! Har bilde med Atie (kona) i bregneskogen, og de er høyere enn henne (og hun er ikke kortvokst!). Dessverre har NSB gjort adkomsten dit vanskelig og satt sitt preg på sydenden av området.
Angående vridning av kameraet: Ja, jeg vred og zoomet ut og inn til myggens store glede, det var flere muligheter enn den jeg valgte. Valget var begrunnet i dokumentasjonen av Stokkerelva som typisk Vestmarksk flombekk/-elv, har nok en tendens til å la dokumentasjonen dominere over komposisjon. Skulle gjerne vært på den andre siden av elva, men var lite lysten på fotbad og vel så det.
MVH
Odd Tore
Jonny E.

Hei hei Odd Tore

Eg ser jo av dine mange skogsmiljøbilder
at dette e et ''Odd Tore bilde''.

Egentlig litt vanskelige motiv disse tettskogområdan,
men eg trives veldig godt i slikt skogsmiljø og
synes dette e godt formidlet.

Ha en trivelig dag

. JonnyE
Inger-Lise S.

Hei! Du har fått et bra resultat ut av et vanskelig motiv.Dyktig presentert.

mvh Inger-Lise
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu