Ny IXUS fra Canon

IXUS-serien fra Canon er de mest kompakte modeller fra denne produsenten, og Canon har nå kommet med en mer avansert IXUS. Foto.no var på dagens pressekonferanse.
Egenskaper ved IXUS 300 HS
Den nyeste IXUS har CMOS-bildebrikke, og her har Canon gjort noe uvanlig - generelt har kompaktkameraer fortsatt CCD. Med CMOS-brikker ligger det meste av elektronikken på selve brikken, noe som kan gi en rekke fordeler. Canon har etter eget utsagn utnyttet dette til å separere den delen av brikken hvor fotodiodene sitter fra resten av elektronikken og dermed økt det lysfølsomme arealet. Resultatet skal ifølge Canon bli en betydelig økt lysfølsomhet i svakt lys i forhold til alle tidligere IXUSer selv om brikken er så liten som 4.62x7.70 mm. Kameraet har videre fått DIGIC 4-prosessor som bør gi ytterligere forbedret ytelse på høy ISO. Vi ser ofte, og da spesielt i speilrefleksmarkedet, en overfokusering på ISO-egenskaper slik at mer eller mindre kompetente testere og utstyrspratere ikke sjelden bedømmer et kameras ytelser i stor grad etter hva det presterer på høyere ISO-verdier. Når det gjelder kompaktkameraer har disse som regel mindre bildebrikker og derfor ikke like gode forutsetninger for ytelser i dårlig lys. Forbedringer her er derfor velkomne, og når IXUS 300 HS går til ISO 3200 med høyeste pikseltall er dette lovende. Særlig når kameraet også har et svaktlysprogram hvor det kan gå helt opp til 6400 - da riktignok med redusert pikseltall til 2.5 megapiksler - kan det være håp om at i alle fall ISO 1600 gir OK resultater. Vi vil se når IXUS 300 HS kommer i salg i månedsskiftet mai/juni hvordan dette blir i praksis.

Objektivet har blender 2.0, men dette er bare på 28mm (filmekvivalent, god vidvinkel) og blenderen på lengste tele 18.6mm/105mm filmekvivalent er 5.3 som er normalt for kompaktkameraer. Høyere lysstyrke her ville innebåret et vesentlig større og dyrere objektiv og kamera, og blender 2.0 på den brennvidden som typisk benyttes til fotografering av mennesker innendørs er meget bra og svært nyttig i svakt lys. Opptakshastigheten er også veldig rask til å være et kompaktkamera - 3.7 bilder i sekundet, hvilket er mer enn mange entry-level speilrefleksmodeller. Når det gjelder lukkertiden, går denne ned til 1/2500 sekund. Da skulle det bli mulig å ta bilder av ting som skjer virkelig kjapt - eller ta bilder i sterkt sollys.

Filmmuligheter
I 2010 går det nesten ikke an å lansere et speilrefleks- eller kompaktdigitalkamera med pretensjoner uten at det også kan brukes til å ta opp levende film. IXUS 300 HS gjør dette i 1280x720, 640x 480 eller 320x240 og er dermed i stand til å lage film som kan brukes til seriøs projeksjon og altså ikke bare nettbasert visning som YouTube.

Skjermen
IXUS 300 IS har ingen optisk søker, og skjermens kvalitet blir derfor viktig. Denne har en LCD på 7.5 cm og 230 000 punkter. Vi så at bildet blir meget godt og tydelig da vi holdt kameraet i hånden. Positivt er også at skjermen, i likhet med de som brukes i Canons nyeste speilrefleksmodeller, har en ytre beskyttelse mot riper og slag i form av et lag med herdet glass.

Vårt inntrykk
Canon IXUS 300 HS har beholdt den tradisjonelle "lommeutformingen," men virker mer solid og påkostet enn de andre i IXUS-serien. Kameraets ytterskall er faktisk i rustfritt stål for maksimal styrke og holdbarhet. Bruksmessig kan vi trekke litt for at det ikke har råformat, men ellers virker kameraet som et fullverdig og interessant alternativ for å ta seriøse bilder - og film - når man av en eller annen grunn bare ønsker å ta med et lommekamera. PowerShot G11 er et annet alternativ, men det er større. Dermed blir IXUS modellen for den som vil ha et lommekamera som først og fremst skal være lite. Dette er en IXUS for de som stiller litt høyere krav, dersom det holder hva det lover. Det bør det gjøre, siden anbefalt pris - som erfaringsmessig synker etter lansering - er 3490 kroner inkl. moms.
Per Inge Østmoen - Fra norgeslanseringen av IXUS 300 IS
Fra norgeslanseringen av IXUS 300 IS
Per Inge Østmoen
En av Canons gjennomgangsfigurer: Trond Sliper med sitt nye produkt
Canon -
Canon
IXUS 300 HS forfra
Canon  -
Canon
IXUS 300 HS - skjermen ser slik ut

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu