Nikon med speilrefleksnyheter

Nikon lanserte to Coolpix-nyheter som så greie nok ut, men godbitene var likevel Nikkor-objektiver og et nytt speilreflekshus.
Nikon D3100
Dette er en nybegynnermodell eller "entry-level," og det er tydelig at kameraene innen denne kategorien nå har blitt modne som produkter. Selvfølgelig tilbyr de mer kostbare modellene mer på en rekke forskjellige områder, men både funksjonelt og kvalitetsmessig ligger D3100 og andre innstegsvarianter på et klart høyere nivå enn tilsvarende modeller for fem-seks år tilbake. Dengang var det for eksempel vanlig at mekanismen på kameraer innen denne kategorien var konstruert for å tåle 50 000 eksponeringer. Nå har de mest utpregede nybegynnermodellene fått mekanismer som typisk er laget for å klare 100 000 eksponeringer. Uten å se seg blind på slike tall, må det kunne konstateres at tallet reflekterer en positiv produktutvikling som rimelig nok også omfatter alle de mange andre egenskapene som er viktige for fotograferingen.

Noe av det mest oppsiktsvekkende er at D3100 har fått videoformat opp til full HD i 1920 x 1080 piksler, og dette altså på et entry-level kamera som er Nikons aller mest "basic" modell. Dertil har kameraet HDMI-utgang slik at filmen som er tatt opp kan beundres direkte på et fjernsynsapparat med slik inngang. Imponerende.

Funksjonaliteten
D3100 har en CMOS-brikke på 14 megapiksler (OK, 14.2), kalibrert ISO-område fra 100-3200, og i følge Vegar Berg en markant forbedret autofokus både i vanlig modus og i Live View. Videre lysutjevningssystem i form av Nikons Active D-Lighting, 11 fokuspunkter, alt sammen styrt av en helt ny Nikon EXPEED 2-prosessor. Å bemerke er at det er mulig å gjøre ting med bildet som å retusjere, legge på forskjellige filtereffekter og utføre korreksjon av røde øyne i selve kameraet etter at bildet er tatt.

Siden D3100 retter seg mot de uerfarne brukere og deres behov, er modellen utstyrt med en Guide-funksjon som med tekst på skjermen gir utførlige anvisninger for hvordan kameraet og dets ulike funksjoner skal brukes. Nikon sier selv at dette er "den enkleste måten å lære hvordan du tar gode bilder på, uten å måtte lese bruksanvisningen." For målgruppen er ikke dette noen spøk, og Nikon mener det absolutt alvorlig. Tilbakemeldingene fra brukere har vært overveiende positive, fortalte Vegar Berg.

Vi må også nevne den nyeste utgaven Nikon View, Nikon ViewNX2. Dette programmet gir mulighet for et stort antall korreksjoner og redigeringer, som for eksempel beskjæringer/utsnitt, opprettinger, i tillegg til arkiverings- og navigeringsfunksjoner. Programmet følger med kameraet.

Nikon D3100 kommer i september, og har en anbefalt utsalgspris på kroner 5590 med det objektivet som er påmontert i bildet til høyre - Nikkor 18-55 3.5-5.6. Vi minner om at det er mulig å velge andre objektiver også.

Nikkor-objektiver
Nikon lanserte hele fire nye objektiver:

  • Det rimelige Nikon AF-S DX Nikkor 55-300mm /4.5-5.6G ED VR til kroner 3590. Dette er det eneste av de fire nye Nikon-objektivene som ikke støtter FX-formatet 24 x 36 mm.

  • Det noe dyrere Nikon AF-S Nikkor 28-300mm 3.5-5.6G ED VR til 8190 kroner som også kan klassifiseres som et kompromissobjektiv ut fra den forholdsvis lave prisen sett i forhold til det enorme zoom-området. Skulle dette lages i aller høyeste kvalitet, ville det blitt svært kostbart. Det er ikke dermed sagt at det er "dårlig," og hvilket nivå det er på optikken vil vise seg.

  • Høykvalitetszoomen Nikon AF-S Nikkor 24-120mm 4.0G ED VR, til kroner 10.190. Dette objektivet gir god vidvinkel på FX-kamerahus, og har en OK lysstyrke samt et allsidig brennviddeområde. Naturligvis er VR-utgaven av den typen som utlikner fire blendertrinn, men det forutsetter vel å merke at motivet er stillestående. Ved bevegelige motiver er det høye lukkerhastigheter som er det eneste som hjelper for å unngå bevegelsesuskarphet. I svakt lys og mot bevegelige motiver er blendere på 2.8 eller raskere alltid sterkt ønskelige.

  • Høykvalitetsfastobjektivet Nikon AF-S Nikkor 85mm 1.4G. Prisen her er kroner 13.990, noe som klart forteller at dette er av det ypperste innen optikk. Nano Crystal Coating og blenderlameller utformet med henblikk på å gi en mest mulig harmonisk ute-av-fokus uskarphet kompletterer beretningen om et objektiv som har vært lenge savnet av Nikon-brukere fordi Nikons objektiver med fast brennvidde lenge har hatt en litt gammeldags og mindre rask autofokus. Dette er nå i ferd med å forandre seg, noe 85mm 1.4G illustrerer. AF-S er nemlig betegnelsen på Nikons aller raskeste, mest presise og lydløse autofokusmekanisme. Da vi tok dette påkostede fastobjektivet i hånden, var det helt tydelig at både utførelse og materialer var helt førsteklasses - og intet mindre. Så er det bare den optiske kvaliteten i fotografering som gjenstår å se, men Nikon har ikke råd til å lansere et objektiv til 14 000 som ikke holder mål.

De fire objektivene er også forventet leveringsklare i september. Alle priser er utelukkende "anbefalte priser." Nikon bestemmer ikke hva forhandlerne skal ta, og de faktiske utsalgsprisene varierer og vil erfaringsmessig gå ned når produktene har vært i markedet en stund.
 - Slik ser Nikon D3100 ut. Objektivet som er satt på er Nikkor 18-55 3.5-5.6
Slik ser Nikon D3100 ut. Objektivet som er satt på er Nikkor 18-55 3.5-5.6
Per Inge Østmoen  - Nikons alltid imøtekommende produktspesialist Vegar Berg
Nikons alltid imøtekommende produktspesialist Vegar Berg
Per Inge Østmoen
Per Inge Østmoen  - D3100 - eneste Nikon-speilrefleks som har full HD
D3100 - eneste Nikon-speilrefleks som har full HD
Per Inge Østmoen
Nikon  - Nikkor AF-S 24-120 4.0G ED VR
Nikkor AF-S 24-120 4.0G ED VR
Nikon
Per Inge Østmoen  - Nikkor 85mm 1.4G med AF-S
Nikkor 85mm 1.4G med AF-S
Per Inge Østmoen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Per Inge Ø.
En oppfølger som kan ta opp kampen med Canon EOS 7D kommer nok snart, kanskje allerede til Photokina senere i høst.
22.8.2010
Terje K.
Men hvor blir det av D400???? Når skal Nikon ta opp kampen med Canon 7D?
20.8.2010
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu