Fotografiets møteplass i Horten

Det er sommervarmt i Horten og Karljohansvern vrimler av fotografier og fotografer. Det er Fotografiets dag 2010 og nysgjerrige tilskuere og stolte utstillere utveksler tanker og erfaringer.
– Suksessen ligger i å tilby en blanding av ulike opplevelser, sier direktør Ingrid Nilsson. Arrangementet har blitt det hun ønsker at det skal være: en møteplass. Vi finner en god blanding av utstillinger, foredrag, bruktsalg, portfoliovisninger, fotosprint og aktiviteter for både barn og voksne. Preus museum har virkelig lært noe på fire år, det blir bare bedre og bedre.

Fotografi er magisk
- Fotografi er en opplevelse, å fotografere er en opplevelse. I det øyeblikket fotografiet er skapt starter det sitt eget liv, det er magisk, sa Leif Preus i sin åpningstale på Preus museum søndag 22. august. Fra scenen tar han et bilde av publikum med sin Hasselblad, som han mener er fotografiets svar på Stradivarius.

Årets utstilling har portrettfotografi som tema. I tillegg til hovedutstiller Agnete Brun, er det 6 inviterte utstillere og 44 juryerte utstillinger. Ute er det metervis med vegger dekket av bilder, og heldigvis viser værgudene seg fra sin beste side. Utstillingene viser en stor bredde i utrykk. Noen fotografer viser en samling enkeltbilder, mens andre har et klart definert prosjekt, noe som absolutt fungerer best på en vegg.

Hovedutstiller Agnete Brun
- Gurimalla så mange… dere må bare gå ut hvis dere blir varme eller det blir kjedelig, sa en ydmyk Agnete Brun i sin introduksjon. Gamle Horten gård er fylt til randen av tilhørere. Alle har sett portrettene til Agnete Brun, som har jobbet i Dagbladet i nesten 20 år. Portrettene hennes har prydet mange utgaver av Magasinet. Og du verden for en kreativitet. Med badehåndklær, stoffbakgrunner, spruteflaske og vindmaskin fikses de mest nitriste omgivelsene til fargerike kunstverk. Brun har en egen evne til å bruke det hun har tilgjengelig der hun er – det gjelder også levende vesener – som rekvisitter i bildene sine. Hun forteller for eksempel at hun en gang stoppet på en gård og spurte om å få låne en sau til et bilde.
– Alt går fort for seg, jeg kan reise i timesvis for å få fem minutter med den som skal portretteres, sier Brun. – Det er en evig jakt for å finne steder som passer til personene. Det er viktig å finne de riktige bakgrunnene, som kan få fram det karakteristiske ved en person, sier hun. Hun viser oss en utrolig samling portretter, som vitner om en svært idérik og modig fotograf.

Brun jobber også med ulike teknikker. Blant annet lommelyktbelysning. – Det må dere prøve, sier hun entusiastisk. Blitz, lang lukkertid og lommelykt, det er veldig moro!

Stereofoto fra København
Andreas Trier Mørch er arkitekt og fotograf og lidenskapelig opptatt av stereofoto. Han har reist fra København for å være med på Fotografiets dag og har egen stand hvor han selger gamle sort/hvitt bilder, stereobilder og stereoskoper. Mørch synes det er utrolig gøy å dele sin entusiasme for gamle bilder og teknikker med norske fotografer. Han får også møtt representanter for Stereofoto Norge, som ble stiftet i fjor.

Henter inspirasjon
Mange av de besøkende på Fotografiets dag deltar for å treffe kjente og ukjente og hente inspirasjon. Og de har gjerne vært på arrangementet tidligere år.
– Det som er så fint er at jeg kan møte andre som er like lidenskapelig opptatt av foto som meg selv, sier Kristin Aafløy Opdan fra Oslo Kamera Klubb.
– Fotografiet kan gi en utrolig respons, og blir mer og mer gyldig som uttrykksform. Alle må forholde seg til fotografiet, hver dag hele året. Det stiller veldig krav til å skape sitt eget uttrykk, sier Nils-Petter Aaland, som synes det er mye å lære ved å se på andres bilder.

Utstiller
Tor-Arne Riksheim er en av 44 juryerte utstillere, og synes det er gøy å vise fram sin særegne teknikk, nemlig cyanotopi. – Jeg har jobbet i to år for å finne det rette uttrykket, forteller han. Riksheim synes det er flott å være på Fotografiets dag. – Her treffer jeg spennende folk og får sett fjeset på mange fotografer jeg har hørt navnet på.

Masse idéer å jobbe videre med
- Jeg har fått mye ut av dagen, sier Eli Roaldseth. Hun er en av utstillerne og har også vært på portfoliovisning med fire ulike bildekritikere. – Det er veldig nyttig å høre andres tanker om mine bilder, og forskjellene i hva de legger vekt på, sier hun. Roaldseth jobber analogt, og føler hun har fått mye å jobbe videre med.

Publikumspris
Alle besøkende kunne stemme på sin favoritt blant de juryerte utstillingene. Pia Evensen vant publikumsprisen, mens Raymond Egge fikk juryens førsteplass. Evensen har studert foto i 2 år på NISS, mens Egge er fotolærer på samme skole.
– Det er helt vesentlig å fotografere selv for å jobbe som fotolærer, sier Egge som jobber mest mulig med egne fotoprosjekter i tillegg til å undervise elever.

Dagen går fort, programmet er bredt, og visninger, foredrag og aktiviteter foregår parallelt. Det er ikke mulig å få med seg alt. Men desto større grunn til å komme tilbake.

Liz Palm - Direktør Ingrid Nilsson Preus museum
Direktør Ingrid Nilsson Preus museum
Liz Palm
Liz Palm - Agnete Brun
Agnete Brun
Liz Palm
Liz Palm - Andreas Trier Mørch
Andreas Trier Mørch
Liz Palm
Liz Palm - Andreas Trier Mørch
Andreas Trier Mørch
Liz Palm
Liz Palm - Kristin Aafløy Opdan
Kristin Aafløy Opdan
Liz Palm
Liz Palm - Nils-Petter Aaland
Nils-Petter Aaland
Liz Palm
Liz Palm - Tor-Arne Riksheim
Tor-Arne Riksheim
Liz Palm

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu