Mitt prosjekt: All the same but different

I tre år har Hilde Mesics Kleven fulgt en familie der et av barna har Downs syndrom. For prosjektet har hun allerede vunnet flere priser. Men det er langt fra ferdig.
- Det startet som en skoleoppgave våren 2009, som gikk ut på å følge en barnefamilie i et døgn, forteller Hilde Mesics Kleven til foto.no.

- Jeg hadde ikke allverdens av tid på meg og kjente ikke til noen barnefamilier i Oslo. Derfor valgte jeg å dra tilbake til bygda i Skien og følge disse to jentene som jeg satt mye barnevakt for da jeg var yngre. Tilbake i Oslo fikk jeg mye god tilbakemelding på bildene og råd om å dra tilbake og fortsette å fotografere hverdagslivet til familien. Det gjorde jeg.

- Føles fantastisk
24 år gamle Mesics Kleven, som studerer fotojournalistikk på Høgskolen i Oslo og Akershus og for tiden er utplassert i VG, har fulgt familien i perioder i løpet av de siste tre årene. Hun har tilbrakt mange hele dager med familien og vært med på bursdager, tannlegebesøk og skole. Bildene viser øyeblikk med både lek og alvor.

- Det føles helt fantastisk å få lov å være med på alt dette og bli vist en sånn tillit. Noen av de fineste stundene er faktisk når det ikke skjer noe spesielt, når barna må underholde seg selv og lager sin egen verden. Alt bare skjer av seg selv og jeg glemmer nesten å puste for det er så fint, sier hun.

Mesics Kleven har kommet tett innpå familien, som har syntes det er "litt rart, men mest morsomt" å ha med seg en fotograf overalt.

- At jeg kjente familien fra før har helt klart vært en fordel. De stoler på meg.

Har fulgt hjertet og magen
Underveis i prosjektet har hun fått mange tilbakemeldinger og mye veiledning fra etablerte fotografer. Men under fotograferingen har hun stolt på sin egen intuisjon.

- Jeg har fotografert det som har føltes riktig, fulgt magen og hjertet så godt jeg kan.

Og det har gitt resultater. I løpet av de tre årene hun har jobbet med prosjektet har hun vunnet en rekke priser, inkludert i Gullsnitt, Årets bilde og nå sist en tredjeplass i den internasjonale konkurransen Ian Parry Scholarship. I forbindelse med sistnevnte ble bildene hennes vist på en utstilling i London i månedskiftet september/oktober.

Det å vinne disse prisene har betydd mye, forteller hun.

- Det betyr utrolig mye for motivasjonen og jeg er veldig rørt og ydmyk. Det føles jo veldig godt å holde på og dokumentere, men i lengden så er det også fint å se at noen legger merke til bildene. Jeg har jo vært litt lei til tider. Gjennom utmerkelsene har jeg fått bekreftelser på viktigheten av prosjektet, og at det ikke bare er viktig for meg selv å gjøre det, men at det er flere som kjenner seg igjen og at det er historier som må vises frem.

Flere familier og historier
Men prosjektet er langt fra ferdig. Mesics Kleven har flere tanker om hvordan det skal utvikles videre.

- Jeg vil være litt forsiktig med å si for mye før jeg vet hva jeg klarer å gjennomføre, men det innebærer å utvide til flere familier, mennesker og historier. I vår var jeg noen måneder i India og fulgte hverdagslivet til en "downsfamilie" der. Det var spesielt og jeg håper på å få publisert den veldig snart. Jeg drømmer om at det skal bli en bok til slutt.

Hilde Mesics Klevens hjemmeside


Har du et interessant fotoprosjekt på gang? Da vil vi gjerne høre fra deg! Kontakt oss på desk(a)foto.no, og merk e-posten "Mitt prosjekt."
Hilde Mesics Kleven -
Hilde Mesics Kleven
Hilde Mesics Kleven -
Hilde Mesics Kleven
Hilde Mesics Kleven -
Hilde Mesics Kleven
Hilde Mesics Kleven -
Hilde Mesics Kleven

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Christopher M.
Du er et flott menneske. Mer har jeg ikke å si.
2.11.2012
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu