Korsedderkopp-portrett 16.08.10
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2010-08-19 16:34:05
    Versjon #2
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • AnnetNominell bl. = 7. Etter formelen for effektiv blender: Eff.bl. = (Nominell bl) x (1+forstørringsfaktor) er effektiv blender (arbeidsblender ved opptak) i dette tilfellet f/21. Forstørringsfaktor under opptak er 2, altså 2:1. Motivet er mao. forstørret lineært 2x under opptak.
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMakro/micro
  • Lastet opp
  • Visninger783
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_481725} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (13)
Thorstein K.

Fin macro! Likte at dybdeskarpheten er liten. Ikke alltid man trenger f22 på macro, he he.

Hvor stor er forstørrelsen og hvilket utstyr har du brukt?


Hilsen Thorstein Korsvold
Carsten A.

Nå ser man vel opptaksdata mv. i EXIF-data (Vis basisinfo/Vis all bildeinfo). Objektivet er oppgitt der med 65mm brennvidde, det dreier seg om MP-E 65/2.8

Tja,"Ikke alltid man trenger f22" kan vel være så, men det er faktisk noe som det kan være vanskelig å unngå. Når opptaksmålestokken er ca. 2:1 og nominell blender f/7, er effektiv blender ganske nær f/22, se formelen i denne linken (formelen gir i dette tilfelle f/21):

http://www.akam.no/artikler/makro-_naerfotoguide-_del_3/75695/3

Forøvrig er også f/21 langt fra tilstrekkelig for å gi den dybdeskarphet som bildet tilsynelatende oppviser, det er endel avstand mellom det vi ser av de forreste bena og av "ansiktet" med noen av øynene og palper.

MVH CA
Solvår B.

Utrolig nær. Spennende å studere de små detaljene på denne hårete typen. Et flott portrett av korsedderkoppen.
: ) Solvår
ketil g.

Virklig teknisk og godt fotografert. Liker den korte dybdeskarpheten, men synes fargene rent konposisjonsmessig ikke fungerer selv om de nok er "riktige" på stedet og lite å gjøre med. Men kunne kanskje prøvd s/hv her?

ketil
Trym S.

flott portrett av korsedderkoppen! veldig nære dette! velplassert fokus! '

TRym
Ottar P.

Nært og fint bilde av edderkoppen,
god skarphet og fine farger!
Odd A.

Nært og fint portrett av korsedderkoppen. Godt plassert fokus med fine detaljer og flotte farger. Ser du har beyttet MP-E65 et morsomt objektiv å arbeide med dette som gir sylskarpe bilder hvor en kan studere detaljene i motivet. Ser vidre av EXIF-dataene at bildet er tatt uten blits på ISO 3200 antar at du har filtrert bort noe støy for å få bildet så støyfritt.
Godt utført makro og etter arbeide.
Mvh
Odd
Jóhann Á.

Det var nært og flott! Hvor nært er du, sånn rent fysisk, med objektivet? Sitter den i nettet?

MvH, Jóhann
Carsten A.

Odd A: Selvsagt benytter man de hjelpemidler som fins, det står endel om hvordan jeg bruker støyreduksjonsprogrammet Neat Image her: bilde nr. 538464

Jóhann Á: Når MP-E 65 står i 2:1 er fremre fokusplan ca. 5 cm. fra objektivets front. Edderkoppen sitter på/henger i tråder den selv har lagt ut samt plantedeler. Slike tråder er for raskt å kunne bevege seg mellom planter etc. som holder nettet oppe (tror jeg), men i selve nettet sitter den stort sett bare mår den tar seg av bytter som er gått i fellen.

MVH CA
Carsten A.

I V2 stemmer presentasjonen best, slik jeg ser det.

MVH CA
Hans Olav S.

Dette var jo bare helt rått! Nesten som å se det hårete monstret rett i hvitøyet, eh de åtte øynene mener jeg.

Kan jeg spørre hvor mye penger man må investere i utstyr for å ha muligheten til å gjøre macro opptak av en sånn ypperlig kvalitet?

Mvh
Hans Olav
Carsten A.
+2
Dette er en oppgave som kan løses helt perfekt med meget rimelig utstyr, for en person som allerede har en Canon digital speilrefleks og har et alminnelig godt makroobjektiv (som f.eks. Tamron 90/2.8 elller EF-S 60/2.8) er ett sett mellomringer det eneste som behøves for å gjøre opptak i ca. 2:1 (som her). Et sett Kenko mellomringer får man f.eks. på www.scandinavianphoto.no for kr. 1.595.

Den som også må anskaffe et makroobjektiv får et av de to nevnte for ca. kr. 3.500 (nytt), ca. 2.000 om man går for bruktkjøp.

Den som også må anskaffe en digital speilrefleks kan løse denne oppgaven helt perfekt med f.eks. EOS 1000D til ca. kr. 2.900. Eksempelbilder med 1000D her : http://home.online.no/~carnholm/EOS-1000D/EOS-1000D.html

Eventuelt en brukt EOS 40D til samme pris eller lavere.

Disse 3 artiklene om nærfoto/makrofoto inneholder mye om hva slags meget rimelig utstyr (men også mer kostbare saker) som helt kurant kan brukes for opptak som dette:

http://www.akam.no/artikler/makro-_naerfotoguide-_del_1/74569

http://www.akam.no/artikler/makro-_naerfotoguide-_del_2/75489

http://www.akam.no/artikler/makro-_naerfotoguide-_del_3/75695

Det som virkelig teller, og teller mye mer enn utstyr, er grunnleggende fotografiske erfaringer og kunnskaper, herunder mht. opptaksteknikk, og dessuten - alltid vesentlig for naturfoto - god kjennskap til de småkryp man vil fotografere, hvor, når og hvordan de finnes, hvordan man kommer i posisjon osv.

MVH CA
Hans Olav S.

Hei Carsten

Takk for svar på mitt spørsmål. Setter stor pris på det.

Vil forøvrig legge til at jeg liker versjon 2 best.

Mvh
Hans Olav
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu