Vi rydder opp i minnekortkaoset

Nå er det så mange typer minnekort og så mange ulike standarder at hvis noen ikke er forvirret, er det bare å si fra. Vi prøver å oppklare noen begreper og betegnelser, så du kan velge riktig minnekort. Nå oppdatert med CFexpress.

Fototips på hvalsafari

Vi ferierer i Norge i år, så vil du se noen store dyr, er hvalsafari et spennende alternativ. Her er noen erfaringer jeg har gjort meg.

Å lage film på lavbudsjett

Vår mann, Thomas Brun, har laget en kortfilm med lite utstyr og begrenset budsjett. Vi har tatt en prat med ham om hvordan.

Dette betyr alle tallene og faguttrykkene om kameraet

Med mindre du er veldig opptatt av kameraer, er det ikke alltid så lett å vite hva alle tallene og uttrykkene produsentene strør om seg med betyr, eller hvordan de skal tolkes – for det må de.

Velg riktig kikkert

Bruksområde, budsjett og krav til kvalitet bestemmer hva slags kikkert du bør velge.

10 tips til bedre familiebilder

Her er noen ting du bør tenke på når du fotograferer familie og venner.

Filter – kameraets briller

Solbriller og beskyttelsesbriller, kule briller med farget glass, polariserte briller, nattbriller, forstørrelsesglass og annet gøy. Vi ser på hva du kan bruke filter til.

En liten guide til telekonvertere

Telekonverter er et slite stykke optikk du setter mellom objektivet og kameraet for å øke brennvidden. Men det er ikke alltid du kan eller bør bruke den.

Derfor bør du lære bildeforståelse

Fotografi snakker til oss på et språk alle skjønner! Påstander som dette møter oss i mange sammenhenger hvor bilder diskuteres. Men er det riktig at vi forstår alt vi ser i fotografier intuitivt og spontant?

Disse objektivene kan du sette på kameraet ditt

Det finnes et utall fatninger, ofte flere fra samme produsent. Hva fungerer sammen, og hva fungerer ikke?

Land som ikke liker å bli fotografert

Hva gjør du når du vil fotografere i et land som ikke liker at du gjør det? En reportasje fra Turkmenistan.

Vi oppklarer USB-forvirringen

USB har etter hvert en rekke betegnelser for kontakttyper og hastigheter. Noen til dels svært forvirrende. VI gjør en oppklarende gjennomgang.

Fotojuss - Hva er egentlig lovlig?

Det er blitt så enkelt å dele bilder at skillet mellom privat og offentlig bruk av bilder er i ferd med å viskes ut. Når alle kan publisere bilder, pålegger det oss et ansvar som tidligere bare profesjonelle mediefolk måtte forholde seg til.

Så kompatible er Olympus og Panasonic med hverandre

Olympus og Panasonic er de to store aktørene på MicroFourThirds-systemet og man kan bruke den enes objektiver på den andres kameraer. Men hvor kompatible er de egentlig?

Slik lagde han månedens bilde.

Vinnerbildet i april, av vepsen, er laget på en såpass interessant måte at vi syntes det fortjente en egen artikkel.

DNG: Det universelle filformatet

DNG er et åpent råformat som kan leses av alle programmer som håndterer råfiler. Kanskje noe å vurdere?

Bli en bedre actionfotograf

Med vinter og snø er det mange som vil prøve å ta noen actionbilder. Vi har snakket med fotograf Vegard Breie for å lære litt mer om hvordan.

De merkelige filmformatene

Kan de "merkelige" filmformatene vi har hatt opp gjennom historien fortelle oss noe som helst om hvordan vi bør fotografere i vår digitale tid? Ja, mest sannsynlig!

Knud Knudsen: Fruktdyrker og banebrytende fotograf

Mens «alle» har hørt om A. B. Wilse, så er forgjengeren, Knud Knudsen (1832-1915), mindre kjent. Her får du vite litt mer om vestlendingen, fruktdyrkeren og fotografen Knud Knudsen.

Stor guide til Adobe Lightroom

Sliter du med å komme i gang med Lightroom, eller lurer på hva programmet er godt for eller egner seg mindre godt til? Her får du svaret.

Hvordan digitalisere sorthvitt-film med kamera

Det er relativt enkelt og raskt å digitalisere en negativsamling – ved ganske enkelt å makrofotografere negativene.

Makro-objektiv eller mellomringer eller noe helt annet?

Hvis du skal ta nærbilder av små ting – makrofotografering, finnes det en rekke måter å få til det på. Her går vi gjennom de ulike løsningene.

Tips for fotografering i kulda

Noen forholdsregler bør du ta, både av hensyn til seg selv, utstyret ditt og ikke minst for muligheten til å få de bildene du jakter på. Det er forventet en kaldere vinter enn vanlig, så her republiserer vi noen fototips for kalde dager.

Stor eller liten bildebrikke, del 2

Her går vi i litt mer nerdete detalj på hva forskjellen i størrelsen på bildebrikken har å si for fotografen, kameraet og ikke minst bildet.

Stor eller liten bildebrikke – forskjeller, fordeler og ulemper

Hvor stor er bildebrikken i kameraet ditt, og hva betyr egentlig størrelsen – ofte mer enn du tror. Dette er første artikkel av to om forskjellene på store og små bildebrikker (sensorer). Vi begynner enkelt og gjør det vanskeligere i neste runde.

Ta bedre portrettbilder

Vi har tatt en prat med portrettfotograf, Svein Bringsdal, for å lære mer om hvordan man tar bedre portretter.

En liten guide til printerpapir

Det er hundrevis å velge blant, men hva skiller dem og hva skal jeg velge?

En guide til gatefoto

Gatefoto er en lavterskelform for fotografering, som alle kan gjøre. Vi har snakket med Trond Lindholm for å få noen tips til hvordan man kan få de resultatene man ønsker seg.

Mobiltelefon eller systemkamera?

En stor andel av den daglige fotograferingen i 2017 foregår med mobiltelefoner. Hvorfor er det slik, og hva betyr dette for fotograferingen vår i dag og i fremtiden?

Gjør feriebildene bedre

Noen enkle tips gjør både bildene, fotograferingen og ferien bedre.
Åpne uskalert versjon i eget vindu