Så stort kan du skrive ut

Det er mange faktorer som bestemmer hvor stort du kan skrive ut. Vi tar en gjennomgang som gjør det hele mer oversiktlig.

Vi rydder opp i minnekortkaoset

Å forstå betegnelsene på et minnekort er ikke helt elementært. Selv om det stort sett er to typer kort som brukes i nye kameraer er det fortsatt mye som er forvirrende. Vi ser på de ulike kortypene som fortsatt er i salg, og hva det som står på dem betyr. Oppdatert august 2022.

Originaloptikk eller tredjepartsoptikk

Dette er et vanskelig spørsmål, både for deg og for kameraprodusentene.

Kreativt fotokurs på Venabu Fjellhotell med fotograf Olav Erik Storm 20 - 22 august

Lær å få bedre kontroll på kamera, ta bevisste valg for eksponering og andre viktige innstillinger, samt få et kreativt blikk på motivet. Vi har fokus på prosessen fra ide frem til ferdig sluttbilde.

Velg riktig ryggsekk

Det finnes nesten uendelig mange fotosekker på markedet. Her skal vi prøve å fortelle seg forskjellen på dem, og hva du bør se etter når du skal velge sekk.

Fotografér solformørkelser

Selv om det er lenge til neste totale solformørkelse i Norge, er det partielle formørkelser fra tid til annen. Det er også totale andre steder i verden, nesten hvert år. Her er noen tips til hvordan du kan fotografere dem, eller ta bilde av sola, uten at den er formørket.

Brukt eller nytt?

Bør du kjøpe nye eller brukte varer, og i så fall når og hvorfor? Vi ser på de ulike grunnene til å velge det ene framfor det andre.

Ta bedre bilder i snøen

De fleste av oss har kommet tilbake med grå bilder med mørke skygger og feil farger. Er du riktig uheldig har ikke kameraet ditt tålt kulden og fuktigheten heller.

Eksperttips for fotografering av nattehimmelen

Det er vinter, godvær og supre forhold for å fotografere stjernene. Vi har fått hjelp av en av de beste i verden til å gi deg de beste tipsene.

Nye regler for droneflyging

Fra 1. januar i år, gjelder nye regler når du flyr droner. Her er det som gjelder.

Finn den rette filmen til analog fotografering

Det er ikke alltid så lett å vite hva som finnes og hva kodene betyr. Vi oppklarer.

Digitalt eller analogt

Eller kanskje noe midt imellom. Vi ser på muligheter og hvorfor du bør velge det ene framfor det andre.

8, 10, 12 eller 14. Så mange bits trenger du

Du har sikkert hørt snakk om 10 bit video eller 14 bit råfiler. Vi forklarer hva det betyr og hvordan det påvirker bildene og videoene dine.

Fototips på hvalsafari

Vi ferierer i Norge i år, så vil du se noen store dyr, er hvalsafari et spennende alternativ. Her er noen erfaringer jeg har gjort meg.

Å lage film på lavbudsjett

Vår mann, Thomas Brun, har laget en kortfilm med lite utstyr og begrenset budsjett. Vi har tatt en prat med ham om hvordan.

Dette betyr alle tallene og faguttrykkene om kameraet

Med mindre du er veldig opptatt av kameraer, er det ikke alltid så lett å vite hva alle tallene og uttrykkene produsentene strør om seg med betyr, eller hvordan de skal tolkes – for det må de.

Velg riktig kikkert

Bruksområde, budsjett og krav til kvalitet bestemmer hva slags kikkert du bør velge.

10 tips til bedre familiebilder

Her er noen ting du bør tenke på når du fotograferer familie og venner.

Filter – kameraets briller

Solbriller og beskyttelsesbriller, kule briller med farget glass, polariserte briller, nattbriller, forstørrelsesglass og annet gøy. Vi ser på hva du kan bruke filter til.

En liten guide til telekonvertere

Telekonverter er et slite stykke optikk du setter mellom objektivet og kameraet for å øke brennvidden. Men det er ikke alltid du kan eller bør bruke den.

Derfor bør du lære bildeforståelse

Fotografi snakker til oss på et språk alle skjønner! Påstander som dette møter oss i mange sammenhenger hvor bilder diskuteres. Men er det riktig at vi forstår alt vi ser i fotografier intuitivt og spontant?

Disse objektivene kan du sette på kameraet ditt

Det finnes et utall fatninger, ofte flere fra samme produsent. Hva fungerer sammen, og hva fungerer ikke?

Land som ikke liker å bli fotografert

Hva gjør du når du vil fotografere i et land som ikke liker at du gjør det? En reportasje fra Turkmenistan.

Vi oppklarer USB-forvirringen

USB har etter hvert en rekke betegnelser for kontakttyper og hastigheter. Noen til dels svært forvirrende. VI gjør en oppklarende gjennomgang.

Fotojuss - Hva er egentlig lovlig?

Det er blitt så enkelt å dele bilder at skillet mellom privat og offentlig bruk av bilder er i ferd med å viskes ut. Når alle kan publisere bilder, pålegger det oss et ansvar som tidligere bare profesjonelle mediefolk måtte forholde seg til.

Så kompatible er Olympus og Panasonic med hverandre

Olympus og Panasonic er de to store aktørene på MicroFourThirds-systemet og man kan bruke den enes objektiver på den andres kameraer. Men hvor kompatible er de egentlig?

Slik lagde han månedens bilde.

Vinnerbildet i april, av vepsen, er laget på en såpass interessant måte at vi syntes det fortjente en egen artikkel.

DNG: Det universelle filformatet

DNG er et åpent råformat som kan leses av alle programmer som håndterer råfiler. Kanskje noe å vurdere?

Bli en bedre actionfotograf

Med vinter og snø er det mange som vil prøve å ta noen actionbilder. Vi har snakket med fotograf Vegard Breie for å lære litt mer om hvordan.

De merkelige filmformatene

Kan de "merkelige" filmformatene vi har hatt opp gjennom historien fortelle oss noe som helst om hvordan vi bør fotografere i vår digitale tid? Ja, mest sannsynlig!
Åpne uskalert versjon i eget vindu